Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verkoop thuisbatterijen vervijfvoudigd in Vlaanderen

Update 18/08/2022 – Midden juni deelde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir enkele cijfers omtrent de verkoop van thuisbatterijen. Hieruit blijkt dat het aantal premieaanvragen voor thuisbatterijen in Vlaanderen in het eerste kwartaal van 2022 maar liefst vervijfvoudigd is. Vanwaar die stijgende interesse voor thuisbatterijen in combinatie met zonnepanelen?

Lees snel verder:
De stijgende cijfers verklaard…
Hoe kies ik de beste thuisbatterij?
De toekomst van de thuisaccu

 

Verkoop thuisbatterij in Vlaanderen vervijfvoudigd

Van januari 2022 tot en met 25 april ontving de Vlaamse overheid zo’n 5.000 premieaanvragen voor thuisbatterijen. Het gaat om Vlamingen die al over zonnepanelen beschikken. Dit getal staat in schril contrast met de pakweg 900 aanvragen uit diezelfde periode in 2021. De verwachting is dat deze aanvragen zullen blijven stijgen. Waarom? Omdat het aantal zonnepanelen-installaties blijft toenemen, omdat de kwaliteit van thuisaccu’s enkel beter wordt en omdat ook de prijzen beginnen te dalen.

Thuisbatterijen vlaanderen vervijfvoudigd

 

De stijgende cijfers verklaard…

Een vervijfvoudiging van het aantal subsidieaanvragen is niet niets. Waaraan hebben thuisbatterijen deze opmerkelijke stijging in populariteit te danken? Enkele sleutelfactoren:

  • Hoge energieprijzen: er is al veel inkt gevloeid over de torenhoge elektriciteitsprijzen. Deze energiecrisis heeft veel woningeigenaars doen inzien dat het anders moet. Daarom zijn veel gezinnen op zoek gegaan naar manieren om te besparen. Een thuisbatterij maakt dit mogelijk door je eigen groene energie op te slaan en te gebruiken wanneer nodig. Zo ben je veel minder afhankelijk van netstroom.
  • Capaciteitstarief: de VREG wil onze energiefactuur op een andere manier berekenen door vooral de verbruikspieken als uitgangspunt te nemen. Zo zal je dus meer netkosten betalen bij hoge verbruikspieken. Die vlak je gelukkig af met behulp van een thuisbatterij. Let wel, de toepassing van dit capaciteitstarief is onlangs naar 2023 uitgesteld.
  • Introductie digitale meter: de afschaffing van de terugdraaiende teller veroorzaakte heel wat ophef. Door de introductie van de digitale meter ontvang je namelijk veel minder voor je teruggeleverde stroom. Met een thuisbatterij kan je gelukkig je zelfverbruik van groene stroom flink verhogen.
  • Aantrekkelijke premie: een thuisbatterij is niet goedkoop. Gelukkig kan je al een mooi bedrag terugvorderen dankzij de subsidieregeling. Aangezien het premiebedrag jaar na jaar daalt, zien veel huishoudens hun kans schoon om nu een batterij aan te kopen. In 2022 kan je zo nog max. € 1.725 premie ontvangen, terwijl dat in 2023 nog maar € 1.150 is.
  • Pakketdeal zonnepanelen: nagenoeg alle aanvragers van de batterijpremie zijn ook zonnepanelen eigenaars. Dat is geen toeval. Denk je eraan te investeren in een zonnepanelen installatie? Dan zal je installateur ongetwijfeld een thuisbatterij voorstellen. Door je panelen en je batterij samen te laten plaatsen, bespaar je ook op de arbeidskosten.

 

Hoe kies ik de beste thuisbatterij?

Ook interesse in een thuisbatterij? Dan helpen we je graag op weg in je keuze. Om optimaal van je thuisaccu te kunnen genieten, moet je rekening houden met de onderstaande aandachtspunten:

  • Type thuisbatterij: op de markt zijn verschillende soorten thuisbatterijen verkrijgbaar. De meest voorkomende zijn lithium-ion batterijen, maar tegenwoordig zitten zoutwater thuisbatterijen in de lift. Wil je aanspraak maken op de premie? Dan moet je sowieso 1 van beide soorten kiezen.
  • Energieverbruik: hier doelen we niet alleen op je huidige verbruik, maar ook je toekomstige stroomverbruik speelt een rol. Denk je aan gezinsuitbreiding? Of wil je een extra leefruimte creëren? Dan beïnvloedt dit de capaciteit van je batterij.
  • Vermogen zonnepanelen installatie: stem de capaciteit van je thuisbatterij en je zonnepanelen op elkaar af. Gemiddeld rekenen we een 1 op 1.000 verhouding. Een stroominstallatie van zo’n 4.000 kWh werkt dus perfect met een thuisbatterij van 4 kWh.
  • Omvormer: heb je al zonnepanelen? Dan heb je bijkomend een extra omvormer nodig voor je thuisbatterij. Heb je niet genoeg ruimte voor 2 installaties? Kies dan voor een thuisbatterij met een geïntegreerde omvormer. Zo bespaar je plaats.

BELANGRIJK: het bepalen en plaatsen van een geschikte thuisbatterij is de taak van een ervaren installateur. Hij weet precies hoe hij de meest geschikte capaciteit van je batterij kan berekenen, waarmee hij rekening moet houden bij de installatie, hoe hij deze met je zonnepanelen verbindt, … Ontvang je graag professioneel advies op maat? Neem dan contact op met een installateur actief in je regio.

 

De toekomst van de thuisbatterij…

Het vraagstuk rond efficiënte energieopslag is in het kader van de energietransitie alomtegenwoordig. Het aantal thuisaccu’s groeit gestaag, maar dat zal in de toekomst niet voldoende zijn om onze groene stroomproductie op te vangen en onze elektriciteitsconsumptie te ondersteunen. Ook de volgende technologieën zijn daarom in ontwikkeling:

  • Buurtbatterijen: een buurtbatterij werkt net zoals een gewone thuisbatterij. Het grote verschil is dat deze installatie dienst doet als energieopslag van een volledige wijk. Aangezien het hier gaat over een grote installatie, wordt nog volop met deze technologie geëxperimenteerd.
  • Vehicle 2 Home-principe (V2H): je elektrische wagen die ook dienst doet als mobiele thuisbatterij? Dat zal in de toekomst mogelijk zijn dankzij bi-directionele technologie.
  • Waterstofgas: groene waterstof wordt gemaakt o.b.v. groene stroom. Dit wordt opgeslagen en indien nodig weer omgezet naar stroom. Daarnaast kan het ook gebruikt worden in plaats van aardgas. Waterstofgas kan je lang opslaan, waardoor je zonne-energie tot in de winter bewaard kan blijven.
  • ‘Pumped hydro’ systeem: in dit proces wordt met overtollige groene energie water omhoog gepompt naar een hogergelegen bekken. Is er opnieuw vraag naar stroom? Dan worden de sluizen geopend. Wanneer het water door turbines weer omlaag valt, wordt snel stroom opgewekt.

 

Zonnepanelen + thuisbatterij = momenteel de ideale combinatie

Wil je maximaal besparen op je energiefactuur? Dan loont het om te investeren in een thuisbatterij. Zeker nu het premiebedrag nog hoog staat en als je een relatief laag zelfverbruik hebt. Heb je nog geen zonnepanelen? Informeer dan zeker bij een installateur naar de meest geschikte combinatie. Hij helpt je graag verder en beantwoordt al je vragen.

Gratis installateurs vergelijken? Dat kan! Kom in contact met gecertificeerde experts actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs