Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Gemiddeld verbruik je slechts 30% van de stroom van je zonnepanelen en verdwijnt 70% weer op het net. Gelukkig kan je die percentages eenvoudig omdraaien met een thuisbatterij. Dankzij zo’n accu verbruik je dus veel meer van je zelfgeproduceerde stroom en moet je minder elektriciteit van het net halen. Maar hoe werkt zo’n thuisbatterij precies? En wat zijn de voorwaarden voor een optimale werking? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Thuisbatterij werking in 4 stappen
Voorwaarden goede werking thuisbatterij
Gemiddelde prijs thuisbatterij
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Hoe werkt een thuisbatterij met zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn en blijven een rendabele investering, zeker in tijden van torenhoge stroomprijzen. Alleen is het zonde dat we gemiddeld slechts een deel van die gratis zonne-energie gebruiken omdat we overdag minder thuis zijn. Wil je maximaal gebruik maken van je groene stroom? Dan is een thuisbatterij dé oplossing. Het verschil tussen zonnepanelen zonder en met een thuisbatterij:

 1. Zonnepanelen zonder een thuisbatterij: heb je zonnepanelen, maar geen thuisaccu? Dan verdwijnt al je overtollige groene stroom weer op het net. Je krijgt daarvoor een kleine terugleververgoeding van je leverancier, maar die ligt veel lager dan de prijs voor de stroom die je van het neemt. Kortom, met een digitale meter lijd je verlies met elke kWh aan groene stroom die je niet verbruikt.
 2. Zonnepanelen met een thuisbatterij: dankzij een thuisbatterij injecteer je die ongebruikte groene stroom niet op het net. Je slaat die zonne-energie op in je batterij om die dan ’s avonds en ’s nachts te gebruiken. Zo verhoog je je zelfconsumptie van gemiddeld 30% naar 70% en moet je dus veel minder stroom van het net halen. En dat voel je uiteraard onmiddellijk aan je stroomfactuur.

Interesse in een thuisbatterij? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende installateur. Die informeert je over de precieze werking van een thuisbatterij, een prijs op maat van jouw situatie, … Ontvang vrijblijvend voorstellen bij meerdere installateurs actief in je buurt!

hoe werkt een thuisbatterij

 

Thuisbatterij werking in 4 stappen

Overdag produceren zonnepanelen volop groene stroom. Alleen zijn we dan vaak minder thuis. Het gevolg? Die gratis elektriciteit gaat ongebruikt weer het net op. Dat kan je eenvoudig vermijden met een thuisaccu. Maar hoe werkt een thuisbatterij precies? Het hele proces omvat de 4 volgende stappen:

 

STAP 1 = slimme omvormer meet waar de groene stroom heen moet

Een thuisbatterij beschikt altijd over een slimme omvormer. Die kan geïntegreerd zijn in de batterij zelf, maar je kan die ook apart laten plaatsen. Zo’n omvormer bepaalt constant hoeveel geproduceerde zonne-energie naar de batterij moet en wanneer het nodig is om die opgeslagen groene stroom te gebruiken voor je huishouden. Kortom, deze omvormer is het kloppende hart van je thuisbatterij installatie.

 

STAP 2 = thuisbatterij laadt overdag op met overtollige groene stroom

Produceren je zonnepanelen meer dan je verbruikt? Dan stuurt de slimme omvormer die groene stroom naar je batterij en die laadt op. Hoeveel elektriciteit je kan opslaan, hangt af van de capaciteit van je thuisaccu. Voor een optimale werking van je thuisbatterij is dat vermogen daarom best zo goed mogelijk afgestemd op de productie van je zonnepanelen en je elektriciteitsverbruik.

 

STAP 3 = ’s avonds en ’s nachts verbruik je de zonne-energie in je batterij

Kom je ’s avonds thuis en begin je te koken of laat je een wasmachine draaien? Dan moet je geen elektriciteit van het net halen. In de plaats daarvan gebruik je de groene stroom waarmee je thuisbatterij overdag is opgeladen. Idealiter volstaat die gestockeerde stroom voor al je energieverbruik ’s avonds en ’s nachts. Zo moet je weinig tot geen stroom meer van het net halen.

 

STAP 4 = thuisbatterij slaat ook netstroom op tegen goedkoper tarief

Een thuisbatterij kan niet alleen de groene stroom van je zonnepanelen opslaan. Je kan er ook elektriciteit aan het daltarief mee stockeren. Produceren je zonnepanelen dus minder stroom door het slechte weer? Dan kan je op die manier ook goedkopere stroom van het elektriciteitsnet gebruiken.

 

TIP: vraag voorstellen aan bij meerdere installateurs!

Heb je nog vragen over de werking van een thuisbatterij met zonnepanelen? Dan kan je terecht bij een erkende installateur actief in je buurt. Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden vraag je trouwens best voorstellen aan bij meerdere specialisten. Zo kan je gericht hun adviezen, thuisbatterij merken, prijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken.

Vrijblijvend installateurs contacteren? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere installateurs in je buurt via onze offerteservice.

 

Voorwaarden goede werking thuisbatterij

Investeer je in een thuisbatterij voor je zonnepanelen? Dan wil je uiteraard ook een maximaal rendement halen door een optimale werking. Waarop moet je precies letten? We zetten kort enkele belangrijke factoren op een rij:

 • Bidirectionele omvormer: voor een goede werking van je thuisbatterij heb je een omvormer nodig die werkt in 2 richtingen. Zo’n toestel kan aan de ene kant de bruikbare wisselstroom van je zonnepanelen omzetten in gelijkstroom om je batterij mee te laden. En aan de andere kant kan die omvormer de gelijkstroom uit je accu ook weer omzetten in wisselstroom voor je huishoudelijke apparaten.
 • Opslagcapaciteit op maat: idealiter zit er genoeg gestockeerde zonne-energie in je thuisbatterij voor je stroomverbruik ’s avonds en ’s nachts. Zo is de batterij ’s ochtends weer leeg en kan de accu opnieuw opladen. Daarvoor is het belangrijk dat de opslagcapaciteit van je batterij goed is afgestemd op de productie van je zonnepanelen en je stroomverbruik.
 • Juiste soort thuisbatterij: er bestaan verschillende soorten thuisbatterijen. Zo kies je beter niet voor een loodzuur batterij, maar eerder voor een lithium-ion of een zoutwater thuisbatterij. Die 2 laatste types hebben een langere levensduur, kan je dieper op- en ontladen, …
 • Hoog aantal laadcycli: hoe meer je thuisbatterij volledig kan op- en ontladen, hoe langer de accu optimaal zal werken. Daarom investeer je beter in een kwalitatievere batterij met een hoger aantal laadcycli. De aanschafprijs zal iets hoger liggen, maar die investering verdien je terug door die langere levensduur van je batterij.
 • Intelligente functies: elke thuisbatterij beschikt over een systeem om de opslag en verbruik van energie via de accu zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Daarnaast bestaan er ook intelligente functies die rekening houden met je verbruikspatroon, de weersvoorspellingen, … om de opgeslagen zonne-energie optimaal te gebruiken. Vraag zeker advies op maat aan een professionele installateur in je buurt.

 

Gemiddelde prijs thuisbatterij

Thuisbatterijen zitten in de lift. Door de stijgende concurrentie tussen fabrikanten blijven de prijzen ook systematisch dalen. Maar hoeveel betaal je nu ongeveer voor een thuisaccu? De gemiddelde prijs ligt tussen de 4.000 à 10.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Die kosten hangen in de eerste plaats af van de opslagcapaciteit van de batterij. Een overzicht:

Capaciteit van de thuisbatterijGemiddelde thuisbatterij prijs
(excl. btw, incl. omvormer & plaatsing)
Thuisbatterij van 3 kWh€ 4.000
Thuisbatterij van 8 kWh€ 5.000 à 8.000
Thuisbatterij van 14 kWh€ 10.000

LET OP: de gemiddelde prijs van een thuisbatterij kan ook verschillen van project tot project. Laat je bv. je batterij samen met je zonnepanelen plaatsen of niet? Voor een goed zicht op de prijzen voor jouw batterij vraag je best voorstellen aan bij meerdere installateurs via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

 

werking thuisbatterij

 

FAQ werking thuisbatterij

Overweeg je de aanschaf van een thuisbatterij en heb je nog vragen over de precieze werking, prijs, types batterijen, …? Dan kan je altijd terecht bij een installateur in je buurt. Hieronder vind je ook al het antwoord op enkele veelgestelde vragen over de werking van een thuisbatterij.  • Verschilt de werking per type thuisbatterij?
   Toch wel. Het basisprincipe van op- en ontladen met groene zonne-energie is bij alle types hetzelfde, maar het exacte mechanisme is anders per soort thuisbatterij. Zo laadt een zoutwater batterij op door het zoute en zoete water in een kunststof krat van elkaar te scheiden. Compactere lithium-ion thuisbatterijen werken dan weer met een chemische samenstelling op basis van nikkel, kobalt, mangaan, …


  • Waarom is een correcte dimensionering zo belangrijk?

   De term ‘dimensionering’ slaat op de juiste opslagcapaciteit van de batterij in functie van de opbrengst en het verbruik van zonne-energie. Is je batterij ondergedimensioneerd? Dan is de capaciteit te laag en moet je alsnog meer stroom van het net halen. Is de batterij dan weer overgedimensioneerd? Dan betaal je een onnodig hoge aankoopprijs en bovendien blijft er altijd nog stroom in je batterij over. Zo kan je minder groene elektriciteit opslaan en injecteer je meer op het net.

   TIP: een installateur berekent voor jou de aangewezen opslagcapaciteit op maat van jouw situatie. Zo ben je zeker van een optimale thuisbatterij werking én een correcte prijs. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.  • Kan ik een thuisbatterij plaatsen als ik al zonnepanelen heb?
   Tuurlijk. Een installateur adviseert je in dat geval over een geschikte thuisbatterij op maat van jouw zonnepanelen en je stroomverbruik. Het enige verschil is dat de arbeidskosten allicht iets hoger zullen liggen. Zonnepanelen en een thuisbatterij samen plaatsen gaat namelijk iets vlotter dan apart.


  • Hoe werkt een thuisbatterij zonder zonnepanelen?
   Het principe is hetzelfde als bij een thuisbatterij met zonnepanelen. Alleen laadt je batterij dan niet op met groene zonne-energie, maar met elektriciteit aan een goedkoper tarief. Let op: met zo’n accu zonder zonnepanelen bespaar je wel veel minder op je stroomfactuur. Daardoor is de terugverdientijd langer dan de gemiddelde levensduur van zo’n accu en is de aankoop dus niet rendabel. Je investeert dus best alleen in een thuisbatterij als je al zonnepanelen hebt of overweegt er te laten plaatsen.

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs