Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij prijs 2024

Door het tariefsysteem met de digitale meter komt het erop aan om zoveel mogelijk groene stroom van je zonnepanelen te verbruiken. Met een thuisbatterij kan je die zelfconsumptie verhogen van gemiddeld 30% naar maar liefst 60%. Maar wat is de prijs van zo’n thuisbatterij voor zonnepanelen? Welke factoren bepalen die prijs en hoe kan je deze kosten drukken? Lees het in dit artikel.

Ga snel naar:
Welke factoren bepalen de prijs?
Druk de kosten door te vergelijken
Is een thuisbatterij rendabel?
Vergelijk offertes van thuisbatterij experts

 

Wat kost een thuisbatterij gemiddeld in 2024?

Met een thuisbatterij profiteer je van tal van voordelen: je bespaart op je energiefactuur, bent onafhankelijker van het elektriciteitsnet…, maar hoeveel betaal je nu voor zo’n thuisaccu? Gemiddeld mag je rekenen op een thuisbatterij prijs van 4.000 à 10.000 euro (excl. btw & incl. plaatsing). De exacte kostprijs hangt o.a. af van de kwaliteit en het merk, maar ook van de capaciteit.

LET OP: de kosten voor een thuisbatterij kunnen verschillen volgens jouw situatie. Laat je de thuisaccu samen met zonnepanelen plaatsen? Dan zullen de installatiekosten bv. lager liggen dan wanneer je de batterij apart laat plaatsen. Daarom is het aangewezen om voorstellen van meerdere installateurs te vergelijken. Ontvang thuisbatterij prijzen & advies van erkende installateurs.

 

UPDATE 03-06-2024
Hoe evolueert de thuisbatterij prijs verder in 2024?

Verwacht wordt dat thuisbatterijen vanwege de vele voordelen in de toekomst steeds vaker geplaatst zullen worden. Steeds meer technologiebedrijven zetten daarom in op de ontwikkeling ervan. Door deze toenemende concurrentie wordt verwacht dat de prijs van thuisbatterijen verder zal dalen en de kwaliteit steeds beter zal worden.

Toch is een thuisbatterij ook nu al interessant. Het is dé manier om onafhankelijker te worden van energieleveranciers en schommelende energieprijzen. Hoe de prijzen verder zullen evolueren, hangt sterk af van de materiaalkosten, de beschikbaarheid van grondstoffen, de ontwikkelingen op de energiemarkt… De redactie van thuisbatterij.be houdt ontwikkelingen in de gaten en updatet dit artikel indien nodig.

 

 

thuisbatterij prijs zonnepanelen

Welke factoren bepalen de prijs van een thuisbatterij?

Denk je eraan om een thuisbatterij voor je zonnepanelen te kopen? Dan ben je vast benieuwd naar de kostprijs van een thuisbatterij op jouw maat. Die kosten zullen vooral afhangen van de volgende factoren:

 

1. Capaciteit van de thuisbatterij

De opslagcapaciteit van een thuisaccu bepaalt in grote mate de kostprijs. Hoe meer stroom je batterij kan opslaan, hoe duurder. Je mag voor een thuisbatterij van 5 kWh bv. rekenen op gemiddeld 6.500 euro, maar bij een exemplaar van 10 kWh lopen de kosten op tot 8.000 à 12.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). In onderstaande tabel zie je de prijs voor een thuisbatterij per kWh:

Gemiddeld jaarlijks energieverbruikVermogen zonnepaneel installatieCapaciteit thuisbatterijThuisbatterij prijs
(excl. btw, incl. omvormer & plaatsing)
2.000 kWh3 kWpThuisbatterij van 3 à 5 kWh€ 3.000 à 5.000
3.500 kWh4 kWpThuisbatterij van 4 à 6 kWh€ 4.000 à 6.000
4.000 kWh5 kWpThuisbatterij van 5 à 8 kWh€ 5.000 à 8.000
5.000 kWh6 kWpThuisbatterij van 6 à 9 kWh€ 6.000 à 9.000
6.000 kWh7 kWpThuisbatterij van 7 à 11 kWh€ 6.000 à 9.000
7.000 kWh8 kWpThuisbatterij van 8 à 12 kWh€ 8.000 à 11.000

Benieuwd naar de juiste capaciteit voor jouw thuisbatterij? De opslagcapaciteit van je batterij moet goed afgestemd zijn op je jaarlijkse energieverbruik en de opbrengst van je (toekomstige) zonnepanelen. Een erkende installateur kan die capaciteit precies voor je berekenen. Ontvang een berekening op maat.

 

2. Soort thuisbatterij + kwaliteit

Uit de verschillende soorten thuisbatterijen kies je best voor een lithium-ion of een zoutwater thuisbatterij. Daarnaast is het aangewezen om te investeren in een hoogwaardig thuisaccu. Die kosten meer, maar je bent zeker van een langere levensduur van je batterij. Hoe kwalitatiever de batterij, hoe vaker de batterij namelijk kan op- en ontladen. Bovendien ligt het rendement van een kwalitatievere thuisbatterij hoger.

 

3. Merk van de thuisbatterij

De prijs van een batterij voor zonnepanelen kan ook verschillen volgens het merk. Wil je bv. gericht de LG thuisbatterij prijs vergelijken met de Tesla thuisbatterij prijs? Of ben je benieuwd naar de kosten voor thuisbatterijen van andere merken als Huawei, Solarwatt, Ikea…? Dan vraag je best verschillende voorstellen aan bij erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

4. Plaatsing van de thuisbatterij

Gemiddeld betaal je voor de plaatsing van een thuisbatterij tussen de € 500 à 1.000. Hoe vlotter de plaatsing van je thuisaccu, hoe lager de arbeidskosten zullen liggen. Kortom, laat je de thuisbatterij samen met je zonnepanelen plaatsen? Dan zal de totale prijs van je thuisbatterij lager liggen dan wanneer je de batterij achteraf laat plaatsen.

Daarnaast kan je ook genieten van het verlaagd btw-tarief op een thuisaccu wanneer je deze laat plaatsen door een erkende installateur. Zo betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% voor de materiaal- en arbeidskosten, op voorwaarde dat je woning ouder is dan 10 jaar.

 

5. Al zonnepanelen of niet?

De prijs voor zonnepanelen met een thuisbatterij is lager als je beiden tegelijk laat plaatsen. Enerzijds vanwege de vlottere plaatsing, anderzijds omdat je geen tweede omvormer nodig hebt. Bij een bestaande zonnepanelen-installatie volstaat de omvormer namelijk niet voor de combinatie met een batterij. Daarom moet je investeren in een extra omvormer of een hybride omvormer voor zowel je panelen als je batterij.

 

6. Prijs omvormer

Een omvormer is essentieel voor een goede werking van je thuisbatterij en zonnepanelen. Of je nu al een bestaande zonnepaneelinstallatie met omvormer hebt of niet, je zal altijd moeten investeren in een nieuwe of extra omvormer. Ook de prijs van een omvormer kan erg uiteenlopen afhankelijk van het merk, de capaciteit… Gemiddeld kost een omvormer ongeveer € 2.000. Die prijs zit echter vaak al in de totaalprijs inbegrepen, maar kan dus ook een belangrijke invloed hebben op het totaal.

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw thuisbatterij? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs. Zo krijg je een goed beeld van de totaalprijs en kan je uitgebreid prijzen en offertes vergelijken om de beste keuze te maken. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

prijs thuisbatterij kwh

Druk de thuisbatterij prijs door te vergelijken

Uiteraard wil je een hoogwaardige, duurzame thuisbatterij op jouw maat, tegen een correcte prijs. Daarom vraag je best voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Maar hoe vergelijk je hun offertes nu gericht? Enkele tips op een rij:

 1. Leg de adviezen van installateurs naast elkaar

  Welke opslagcapaciteit heeft je thuisbatterij nodig op maat van je energieverbruik en je bestaande zonnepanelen-installatie? Of heb je nog geen zonnepanelen en ben je benieuwd naar de combinatie met een thuisaccu? Vergelijk zeker de adviezen van installateurs rond de capaciteit van de thuisbatterij, het vermogen van de zonnepanelen, de soort omvormer…

 2. Let op de kwaliteit en het merk van de thuisbatterijen

  Verschillende installateurs werken vaak ook met verschillende merken van thuisbatterijen (Tesla, LG, Huawei…). Vraag hen zeker naar de kwaliteit van deze merken. Hoeveel keer kunnen ze opladen en ontladen? Hoeveel van hun capaciteit hebben ze nog over op het einde van die levensduur? En wat met het rendement?

 3. Kijk naar de materiaal- en arbeidskosten

  Naast de kwaliteit is ook de prijs een factor om rekening mee te houden. Wat is bv. de prijs van een thuisbatterij van Tesla t.o.v. de Huawei thuisbatterij prijs? Daarnaast kunnen de plaatsingskosten verschillen per installateur. Leg dus ook deze kosten zeker naast elkaar.

 4. Hou rekening met de uitvoeringstermijn

  Ga zeker ook na binnen welke termijn de installateur je thuisbatterij kan plaatsen. Die uitvoeringstermijn zal ook afhangen van jouw situatie. Heb je al zonnepanelen? Dan zal de specialist wellicht sneller je thuisaccu kunnen installeren. Bespreek die uitvoeringstermijn dus zeker met de installateurs die je contacteert.

 5. Check de garantie op de thuisbatterij

  Afhankelijk van de kwaliteit gaan thuisbatterijen 10 à 20 jaar mee. Fabrikanten bieden altijd een garantie op hun thuisaccu’s aan. Meestal bedraagt die 10 jaar, maar verschillen zijn mogelijk. Ga dus zeker de garantietermijn van de thuisbatterijen op je offertes na.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Door meerdere offertes te vergelijken op verschillende vlakken vind je dus zeker de beste thuisbatterij tegen een correcte prijs. Vergelijk offertes en bespaar!

 

CONCLUSIE: is een thuisbatterij een rendabele investering?

De investering in een thuisaccu loont steeds meer, zeker in Vlaanderen. Dat heeft enerzijds te maken met het tariefsysteem met de digitale meter. Daardoor is het namelijk belangrijk om meer groene stroom van je zonnepanelen te verbruiken. Anderzijds zorgen de hoge energieprijzen er ook voor dat de besparing die je kan maken met een thuisbatterij steeds groter wordt.

Bovendien blijft de kwaliteit (rendement, levensduur en capaciteit) van thuisbatterijen stijgen en blijven de thuisbatterij prijzen dalen. Daardoor krijgt deze investering ook een steeds interessantere terugverdientijd. Vandaag kun je je thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen terugverdienen in gemiddeld 15 à 20 jaar. Heb je dus zonnepanelen of ben je van plan zonnepanelen aan te schaffen? Dan is een thuisbatterij sowieso een interessante investering.

Laat nu je thuisbatterij installeren! Begin meteen met besparen door je thuisbatterij (en zonnepanelen) te laten installeren door een erkende installateur. Offertes en prijsvoorstellen op maat vergelijken kan via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs