Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij prijs 2024

Door het tariefsysteem met de digitale meter komt het erop aan om zoveel mogelijk groene stroom van je zonnepanelen te verbruiken. Met een thuisbatterij kan je die zelfconsumptie verhogen van gemiddeld 30% naar maar liefst 60%. Maar wat is de prijs van zo’n thuisbatterij voor zonnepanelen? Welke factoren bepalen die prijs en hoe kan je deze kosten drukken? In dit artikel ontdek je alles over de prijs van een thuisbatterij.

Ga snel naar:
Welke factoren bepalen de prijs?
Hoe installateurs vergelijken?
Hoe de thuisbatterij prijs drukken?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

Hoeveel kost een thuisbatterij gemiddeld in 2024?

Met een thuisbatterij bespaar je op je energiefactuur, je bent onafhankelijker van het elektriciteitsnet, … De voordelen zijn overduidelijk, maar hoeveel betaal je voor zo’n thuisaccu? Gemiddeld mag je rekenen op een thuisbatterij prijs van 4.000 à 10.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Die kostprijs hangt o.a. af van de kwaliteit en het merk, maar ook van de capaciteit. Een overzicht van de thuisbatterij prijs per kWh:

Capaciteit van de thuisbatterijGemiddelde thuisbatterij prijs
(excl. btw, incl. omvormer & plaatsing)
Thuisbatterij van 3 kWh€ 4.000
Thuisbatterij van 8 kWh€ 5.000 à 8.000
Thuisbatterij van 14 kWh€ 10.000

LET OP: de kosten voor een thuisbatterij kunnen verschillen volgens jouw situatie. Laat je de thuisaccu samen met zonnepanelen plaatsen? Dan zullen de installatiekosten bv. lager liggen dan wanneer je de batterij apart laat plaatsen. Wil je vlot plaatsingskosten, maar ook thuisbatterij prijzen (per merk, capaciteit, …) en adviezen van installateurs vergelijken? Vraag gratis voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs.

 

UPDATE 05-02-2024
Hoe evolueert de thuisbatterij prijs verder in 2024?

Een thuisbatterij biedt, zeker i.c.m. zonnepanelen, heel wat voordelen. Verwacht wordt dat thuisbatterijen in de toekomst steeds vaker geplaatst zullen worden. Steeds meer technologiebedrijven zetten daarom in op de ontwikkeling ervan. Door deze toenemende concurrentie daalt de prijs van thuisbatterijen verder en wordt de kwaliteit steeds beter.

Toch is de aankoop van een thuisbatterij ook nu al interessant. Met een thuisbatterij voor je zonnepanelen kan je jouw zelfconsumptie verhogen en je energiefactuur terugdringen. Het is de manier om onafhankelijker te worden van energieleveranciers en schommelende energieprijzen. Thuisbatterijen blijven dus een slimme investering die je op termijn sowieso terugverdient. Hoe de prijzen in 2024 gaan evolueren, is nog niet helemaal duidelijk. Veel hangt af van de materiaalkosten, de beschikbaarheid van de grondstoffen, de ontwikkelingen op de energiemarkt,… De redactie van thuisbatterij.be houdt ontwikkelingen nauw in de gaten en update dit artikel indien nodig.

Benieuwd naar een offerte op maat van jouw situatie? Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen via de offerteservice.

 

 

thuisbatterij prijs

Welke factoren bepalen de prijs van een thuisbatterij?

Denk je eraan om een thuisbatterij voor je zonnepanelen te kopen? Dan ben je vast benieuwd naar de kostprijs van een thuisbatterij op jouw maat. Die kosten zullen vooral afhangen van de volgende factoren:

 

1. Capaciteit van de thuisbatterij

De opslagcapaciteit van een thuisaccu bepaalt in grote mate de kostprijs. Hoe meer stroom je batterij kan opslaan, hoe duurder. Je mag voor een thuisbatterij van 4 kWh bv. rekenen op gemiddeld 4.000 euro, maar bij een exemplaar van 8 kWh lopen de kosten op tot 5.000 à 8.000 euro. Telkens excl. btw en incl. plaatsing.

Benieuwd naar de juiste capaciteit voor jouw thuisbatterij? De opslagcapaciteit van je batterij moet goed afgestemd zijn op je jaarlijkse energieverbruik en de opbrengst van je huidige of toekomstige zonnepanelen. Een erkende installateur kan die capaciteit precies voor je berekenen. Ontvang gratis advies op maat.

 

2. Soort thuisbatterij + kwaliteit

Je kiest best voor een lithium-ion thuisbatterij of een zoutwater thuisbatterij. Daarnaast investeer je best in een hoogwaardige thuisaccu. Die kosten meer, maar je bent zeker van een langere levensduur van je batterij. Hoe kwalitatiever de batterij, hoe vaker de batterij namelijk kan opladen en ontladen. Bovendien ligt het rendement van een kwalitatievere thuisbatterij hoger, ook op langere termijn.

 

3. Merk van de thuisbatterij

De prijzen van een thuisbatterij kunnen ook verschillen volgens het merk. Wil je bv. gericht de LG thuisbatterij prijs vergelijken met de Tesla thuisbatterij prijs? Of ben je benieuwd naar de kosten voor thuisbatterijen van andere merken als Huawei, Solarwatt, Ikea, …? Dan vraag je best verschillende voorstellen aan bij erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

4. Plaatsing van de thuisbatterij

Hoe vlotter de plaatsing van je thuisaccu, hoe lager de arbeidskosten zullen liggen. Kortom, laat je de thuisbatterij samen met je zonnepanelen plaatsen? Dan zal de totale prijs van je thuisbatterij lager liggen dan wanneer je de batterij achteraf laat plaatsen. Praat dus zeker over de optie van een thuisbatterij met je zonnepanelen-installateur. Die geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen.

 

5. Al zonnepanelen of niet?

De prijs voor zonnepanelen met een thuisbatterij is goedkoper als je beiden tegelijk laat plaatsen. Niet alleen vanwege de vlottere plaatsing, maar ook omdat je geen 2e omvormer nodig hebt. Bij een bestaande zonnepanelen-installatie volstaat de omvormer namelijk niet voor de combinatie met een batterij. Daarom moet je investeren in een extra omvormer of een hybride omvormer kopen voor zowel je zonnepanelen als je batterij.

 

TIP: laat je adviseren door meerdere erkende installateurs

Wil je zeker zijn van een kwalitatieve thuisbatterij met de juiste capaciteit tegen een correcte prijs? Dan vraag je best voorstellen op maat aan bij meerdere erkende installateurs. Zo kan je niet alleen thuisbatterij prijzen en merken, maar ook adviezen rond capaciteit, soort omvormer, … gericht vergelijken. Op die manier maak je zeker de juiste keuze op lange termijn.

Op zoek naar installateurs actief in je buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes bij verschillende installateurs via onze offertepagina.

 

Hoe erkende installateurs vergelijken?

Uiteraard wil je een hoogwaardige, duurzame thuisbatterij op jouw maat. En dat tegen een correcte thuisbatterij prijs. Daarom vraag je best voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Maar hoe vergelijk je hun offertes nu gericht? Enkele tips op een rij:

 1. Leg de adviezen van de installateurs naast elkaar

  Welke opslagcapaciteit heeft je thuisbatterij nodig op maat van je energieverbruik en je bestaande zonnepanelen-installatie? Of heb je nog geen zonnepanelen en ben je benieuwd naar de combinatie met een thuisaccu? Vergelijk zeker de adviezen van de installateurs rond capaciteit van de thuisbatterij, vermogen van de zonnepanelen, soort omvormer, …

 2. Let op de kwaliteit en het merk van de thuisbatterijen

  Verschillende installateurs werken vaak ook met verschillende merken van thuisbatterijen (Tesla, LG, Huawei, …). Vraag deze specialisten zeker naar de kwaliteit van deze merken. Hoeveel keer kunnen ze opladen en ontladen? Hoeveel van hun capaciteit hebben ze nog over op het einde van die levensduur? En wat met het rendement?

 3. Kijk naar de materiaal- en arbeidskosten

  Naast de kwaliteit is ook de prijs een factor om rekening mee te houden. Wat is bv. de prijs van een thuisbatterij van Tesla ten opzichte van de Huawei thuisbatterij prijs? Ook die kosten voor thuisbatterijen kan je gericht vergelijken op de offertes. Daarnaast kunnen de plaatsingskosten verschillen per installateur. Leg dus ook deze kosten zeker naast elkaar.

 4. Hou rekening met de uitvoeringstermijn

  Ga zeker ook na binnen welke termijn de installateur je thuisbatterij kan plaatsen. Die uitvoeringstermijn zal ook afhangen van jouw situatie. Heb je al zonnepanelen? Dan zal de specialist wellicht sneller je thuisaccu kunnen installeren in vergelijking met de plaatsing van zonnepanelen + een thuisbatterij. Bespreek die uitvoeringstermijn dus zeker met de installateurs die je contacteert.

 5. Check de garantie op de thuisbatterij

  Afhankelijk van de kwaliteit gaan thuisbatterijen 10 à 20 jaar mee. Fabrikanten bieden altijd een garantie op hun thuisaccu’s aan. Meestal bedraagt die 10 jaar, maar verschillen zijn mogelijk. Ga dus zeker die garantietermijn van de thuisbatterijen op je offertes na.

Gratis offertes aanvragen? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij verschillende erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Hoe de thuisbatterij prijs drukken?

De thuisbatterij prijs in 2024 ligt nog altijd relatief hoog, maar blijft wel jaar na jaar zakken. De thuisbatterij premie werd in 2023 stopgezet en kan je sinds eind december 2023 niet langer aanvragen.

Je kan ook genieten van het verlaagd btw-tarief op een thuisbatterij. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% voor zowel de materiaal- als de arbeidskosten. Op die manier kan je de thuisbatterij prijs toch nog wat drukken.

 

Is een thuisbatterij een rendabele investering?

De investering in een thuisaccu loont steeds meer, zeker in Vlaanderen. Door het tariefsysteem met de digitale meter is het namelijk belangrijk om meer groene stroom van je zonnepanelen te verbruiken. Bovendien blijft de kwaliteit (rendement, levensduur en capaciteit) van thuisbatterijen stijgen en blijven de thuisbatterij prijzen dalen. Dus, ook zonder premie is een thuisbatterij een interessante investering.

Advies op maat nodig? Vraag gratis advies en prijzen op maat aan bij erkende installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs