Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lithium-ion thuisbatterij

Wil je zonnepanelen met een thuisbatterij plaatsen? Of heb je al zonnepanelen en zoek je de meest geschikte thuisaccu voor jouw situatie? Dan is een lithium-ion thuisbatterij meestal de meest rendabele en duurzame keuze. Zulke batterijen zijn licht en compact, gaan lang mee én beschikken over een grote opslagcapaciteit. Maar hoe zit het met de prijs? Zijn er ook mogelijke nadelen? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Prijs lithium-ion thuisbatterij
Mogelijke alternatieven
Waarom installateur inschakelen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is een lithium-ion thuisbatterij?

Lithium-ion batterijen zijn het bekendste en meest verkochte type thuisaccu. Je vindt dit soort batterijen ook in laptops, smartphones, … Ze bestaan uit verschillende mogelijke chemische samenstellingen, maar de combinatie van nikkel, kobalt en mangaan komt het vaakst voor. De meeste bekende fabrikanten van thuisbatterijen produceren dit type accu. Denk maar aan de Tesla Powerwall, de LG Chem Resu, …

Interesse in een lithium-ion thuisbatterij? Vraag dan zeker naar de mogelijkheden bij meerdere installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht hun adviezen over de opslagcapaciteit, de vereiste omvormer, kwalitatieve merken, … vergelijken en de juiste keuze maken. Start je aanvraag hier!

lithium ion thuisbatterij

 

Voor- en nadelen van lithium-ion thuisbatterijen

Naast de lithium-ion thuisaccu’s bestaan er ook nog andere types batterijen. Wil je zeker zijn of zo’n lithium-ion thuisbatterij voor jou de beste keuze is? Dan weeg je best de voor- en nadelen van deze soort batterij tegen elkaar af. Een kort overzicht:

 

Voordelen lithium-ion thuisbatterij

 • Licht en compact: lithium-ion thuisbatterijen zijn kleiner van formaat en wegen een pak minder dan zoutwater of loodzuur batterijen. Dankzij het eenvoudige en smalle design kan een vakman zo’n thuisaccu dus vlot installeren in je garage, berging, …
 • Lange levensduur: samen met zoutwater batterijen gaan lithium-ion batterijen het langste mee, afhankelijk van de kwaliteit. Kies je voor een hoogwaardig merk als LG, SolarWatt, Huawei of Tesla? Dan haalt je lithium-ion thuisbatterij een levensduur van 20 jaar of zelfs nog langer.
 • Groot aantal laadcycli: het is vooral het aantal laadcycli dat de levensduur van een thuisbatterij bepaalt. Hoeveel keer kan zo’n accu volledig op- en ontladen? Bij kwalitatieve lithium-ion thuisbatterijen gaat het al snel om meer dan 6.000 à 7.000 laadcycli.
 • Grote opslagcapaciteit: ondanks hun compacte formaat hebben lithium-ion thuisaccu’s een grote opslagcapaciteit. Zo halen vele batterijen een capaciteit van 14 kWh of meer. Let op: het is vooral belangrijk dat die capaciteit goed is afgestemd op je stroomverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. Een installateur kan die vereiste opslagcapaciteit precies voor je berekenen.

 

Nadelen lithium-ion thuisbatterij

 • Niet de goedkoopste thuisbatterij: een lithium-ion thuisbatterij kost meer dan bv. een loodzuur batterij, maar de voordelen zijn dan ook groter (langere levensduur, compact design, …). Naast het type hangen de kosten uiteraard ook af van het merk en de opslagcapaciteit van de batterij. Verder in dit artikel lees je meer over de prijzen van thuisbatterijen.
 • Mogelijk capaciteitsverlies bij diep ontladen: het is mogelijk om lithium-ion accu’s tot 90% of zelfs 100% te ontladen. Let wel: in dat geval is een licht capaciteitsverlies niet uitgesloten. Al hangt dat ook van de kwaliteit van de batterij af. Spreek er dus zeker over met je installateur.
 • Hogere brandgevoeligheid: dit type thuisbatterij combineert een klein formaat met een grote capaciteit. Dat zorgt voor een grotere energiedensiteit dan bij andere types thuisaccu’s. Daardoor zijn lithium-ion batterijen doorgaans iets brandgevoeliger. Al is dat risico verwaarloosbaar als je investeert in een kwalitatieve thuisbatterij. Ontvang gratis advies op maat bij een erkende installateur actief in je buurt!

 

Prijs lithium-ion thuisbatterij

Hoeveel betaal je nu gemiddeld voor dit type thuisaccu? De gemiddelde prijs van een lithium-ion thuisbatterij hangt vooral af van de vereiste opslagcapaciteit, het merk, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Enkele richtprijzen op een rij:

Capaciteit van de lithium-ion thuisbatterijGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Thuisbatterij van 3 kWh€ 4.000
Thuisbatterij van 8 kWh€ 5.000 à 8.000
Thuisbatterij van 14 kWh€ 10.000

Een precieze prijs voor jouw thuisbatterij? Dan vraag je best meerdere prijsvoorstellen aan bij erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen die kosten, maar ook merken, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier!

lithium ion batterij

 

Mogelijke alternatieven voor lithium-ion thuisbatterij

Naast lithium ion-batterijen kan je ook zoutwater batterijen en loodzuur batterijen combineren met zonnepanelen. Hoe verschillen deze soorten thuisbatterijen van elkaar? Een blik op deze 2 alternatieven voor een lithium-ion thuisaccu:

 

ALTERNATIEF 1: zoutwater thuisbatterij

Een zoutwater thuisbatterij bestaat uit een kunststof krat, gevuld met zout en zoet water. Door dat zoute en zoete water samen te brengen en te scheiden kan je zo’n batterij ontladen en weer opladen. Zo krijg je een veilige en ecologische manier van stroomopslag. Het nadeel is wel dat het om een grote en zware batterij gaat.

Prijs zoutwater thuisbatterij: 4.000 à 10.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing

 

ALTERNATIEF 2: loodzuur thuisbatterij

Het gaat om een oude technologie die we ook kennen van de startaccu’s in wagens. Loodzuur thuisbatterijen zijn goedkoper dan de andere types, maar er zijn ook enkele grote nadelen aan verbonden. Ze gaan bv. minder lang mee (8 à 10 jaar) en je kan ze slechts voor 30% à 50% ontladen. Anders daalt de levensduur nog sneller.

Prijs loodzuur thuisbatterij: 2.000 à 5.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing

 

Welk type thuisbatterij kies ik best?

Sowieso kies je best voor een zoutwater of een lithium-ion thuisbatterij. Zo ben je zeker van een accu met een lange levensduur. Naast het type let je best ook op andere belangrijke factoren als een opslagcapaciteit op maat, een groot aantal laadcycli, een eventuele geïntegreerde omvormer, …

TIP: een erkende installateur zorgt voor een thuisbatterij op maat van jouw stroomverbruik én je zonnepanelen-installatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice!

 

Waarom een erkende installateur inschakelen?

Wil je een lithium-ion thuisbatterij laten installeren voor je huidige of nieuwe zonnepanelen? Dan ga je best in zee met een erkende installateur actief in je buurt. Met zijn expertise en ervaring ben je 100% zeker van…

 • Advies op maat: heb je al zonnepanelen of wil je er laten plaatsen? In beide gevallen geeft een installateur je advies over een batterij op maat van je stroomverbruik en de opbrengst van die panelen. Ook over de beste locatie van de thuisaccu, de mogelijkheden voor de omvormer, … geeft zo’n specialist je graag meer uitleg.
 • Correcte plaatsing: een installateur plaatst je lithium-ion thuisbatterij volgens de regels van de kunst. Dat gaat het vlotst als je zo’n accu samen met je zonnepanelen laat installeren, maar ook een aparte montage is zeker mogelijk.
 • Kwalitatieve batterij: een erkende installateur werkt enkel met lithium-ion batterijen van kwalitatieve merken als LG, SolarWatt, Tesla, … Zo kan je gegarandeerd rekenen op een lange levensduur, een groot aantal laadcycli met weinig tot geen capaciteitsverlies, …
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je mogelijk van het verlaagde btw-tarief van 6% voor zowel de materiaal- als de plaatsingskosten.

Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend contact opnemen met meerdere installateurs voor advies op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs