Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Goedkoopste thuisbatterij

Wil je graag ook je zonnestroom ’s avonds en ’s nachts gebruiken om nog extra te besparen op je energiekosten? Dan dacht je ongetwijfeld al aan een thuisbatterij. Maar deze technologie is nog altijd vrij prijzig: met bedragen die schommelen tussen de € 3.500 à 10.000. Ben je dus op zoek naar de goedkoopste thuisbatterij? Dan zetten we graag enkele belangrijke aandachtspunten voor je op een rij!

 

 

Hoe goedkoopste thuisbatterij vergelijken?

 1. Goedkoopste thuisbatterij qua type
 2. Goedkoopste thuisbatterij qua capaciteit
 3. Goedkoopste thuisbatterij qua merk
 4. Goedkoopste thuisbatterij qua laadcycli

Goedkope thuisbatterij kopen? Vraag dan zeker verschillende voorstellen aan bij erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht alle kostenposten vergelijken en ben je zeker van een kwalitatieve installatie op maat aan een correcte prijs. Start je contactaanvraag hier!

goedkoopste thuisbatterij

 

1. Goedkoopste thuisbatterij qua type

Er zijn 3 verschillende soorten thuisbatterijen op de markt: loodzuur-, lithium-ion en zoutwaterbatterijen. Lithium-ion batterijen zijn tegenwoordig de norm. Hun prijzen starten vanaf € 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing & omvormer) voor de kleinste opslagcapaciteit. Ze onderscheiden zich door hun hoge energiedichtheid, waardoor ze flink wat elektriciteit kunnen opslaan ondanks hun beperkte afmetingen.

Daarnaast zijn er ook zoutwaterbatterijen verkrijgbaar. Een relatief nieuwe technologie die nog volop in ontwikkeling is. Daardoor ligt de prijs voor dit type betrekkelijk hoger. Zoutwaterbatterijen zijn ecologischer (bevatten geen giftige stoffen), onderhoudsarm en veilig doordat er geen brand- of explosiegevaar is. Let wel, dit zijn doorgaans grotere batterijen die de nodige ruimte opeisen.

 

Wat is het goedkoopste type thuisbatterij?

In principe zijn lithium-ion batterijen het goedkoopst. En qua prijs-kwaliteitsverhouding zijn ze momenteel de beste keuze. Toch zien we langzamerhand de nood naar efficiënte en duurzame batterijen (bv. zoutwater accu’s) toenemen. Maar wil je dus nu een prijsbewuste keuze maken? Dan is de lithium-ion technologie het meest interessant.

LET OP: laat je bij je aankoop niet enkel leiden door de prijs, maar ook door factoren als de capaciteit, het merk, het aantal laadcycli, … Neem daarvoor contact op met een ervaren installateur. Kom gratis in contact met meerdere erkende experts actief in je regio.

 

 


2. Goedkoopste thuisbatterij qua vermogen

Het principe is eenvoudig: hoe hoger het vermogen (in kWh) van je thuisaccu, hoe duurder. Is het dan wel zo slim om de goedkoopste optie te nemen? Neen, want een correct gedimensioneerde batterij is veel belangrijker met het oog op een optimale levensduur en kortere terugverdienperiode. Welke factoren zijn nu precies belangrijk in het bepalen van het benodigde vermogen?

 • Stroomverbruik: zowel het actuele als toekomstige stroomverbruik zijn van belang in het bepalen van het meest geschikte vermogen. Hoe hoog ligt je verbruik tijdens de piekmomenten? En hoe verhoudt zich dit tegenover de daluren? En ga je nog grootverbruikers als een laadpaal, warmtepomp, … laten plaatsen in de toekomst?
 • Vermogen zonnepanelen-installatie: het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie bepaalt in grote mate de benodigde capaciteit van je thuisbatterij. Stel dat je zonnepanelen-installatie veel groene stroom produceert en je batterij een te klein vermogen heeft… In dat geval kan de batterij te weinig stroom opslaan en gaat veel groene elektriciteit gewoon weer het net op. Een erkende installateur houdt hiermee dus ook rekening.

 

Wat is de goedkoopste batterij op basis van vermogen?

Dat is een thuisbatterij met het laagste vermogen. Een accu van om en rond de 3 kWh kost gemiddeld € 4.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Voor een accu van 14 kWh kunnen prijzen oplopen tot wel € 10.000. Let wel, de goedkoopste batterij is de accu die perfect op jouw situatie is afgestemd. Schakel daarom een ervaren installateur in voor uitgebreid advies op maat. Neem contact op via ons aanvraagformulier.

 

 


3. Goedkoopste thuisbatterij qua merk

Veel grote zonnepanelen fabrikanten richten zich ook op de productie van thuisbatterijen. Maar er zijn ook nog andere spelers op de markt. We raden daarom aan om niet meteen voor de goedkoopste optie te kiezen, maar de eigenschappen van de verschillende merken goed met elkaar te vergelijken. Ter illustratie:

 • IKEA: het meubelmerk heeft al enkele jaren een partnerschap met SVEA Solar voor de productie van een eigen lijn van zonnepanelen. In samenwerking met Huawei richten ze zich nu ook op thuisbatterijen van 5, 10 en 15 kWh. Voor een accu van 5 kWh betaal je om en rond de € 3.750 (excl. btw & plaatsing).
 • Duracell: nog zo’n bekende speler is Duracell, 1 van de grootste batterijproducenten ter wereld. Hun thuisbatterijen hebben een maximale opslagcapaciteit van 5 kWh. Dit systeem is modulair en kan je op termijn uitbreiden. Per module betaal je € 2.400 à 2.850 (excl. btw & plaatsing).
 • LG: deze producent van elektronica produceert al jarenlang hoogwaardige thuisbatterijen: LG Chem Resu en LG Resu Prime. Voor de kleinste opslagcapaciteit moet je bij de Chem-lijn zijn. Zo starten prijzen voor een LG thuisaccu vanaf € 3.000 (excl. btw & plaatsing).
 • SolarWatt: deze fabrikant ontwikkelde samen met BMW een volledig modulaire thuisaccu. Hun basismodule heeft een minimale capaciteit van 5 kWh en is uitbreidbaar met packs van 2,5 kWh per stuk. Startprijzen voor een SolarWatt batterij schommelen rond de € 5.000 (excl. btw & plaatsing).
 • Tesla: de meest bekende ontwikkelaar van hoogtechnologische elektrische snufjes? Dat is ongetwijfeld Tesla. De Tesla Powerwall is enkel verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 13,5 kWh. Daardoor valt hij binnen het hogere prijssegment (vanaf € 9.000, excl. btw).

 

Wat is de goedkoopste thuisbatterij op basis van het merk?

Een greep uit de verschillende merken illustreert hoe sterk de prijzen verschillen per fabrikant. Daarom kost niet elke batterij van 5 kWh hetzelfde. De goedkoopste batterij-merken in het rijtje? Dat zijn Duracell en IKEA. Let wel, elk merk heeft z’n eigen eigenschappen. Laat je dus goed informeren alvorens je een keuze maakt. Vertrouw hiervoor op de expertise van een ervaren installateur.

 

 


4. Goedkoopste thuisbatterij qua rendement

Het rendement van een thuisbatterij slaat op hoeveel energie er al dan niet verloren gaat tijdens het op- en ontladen. Dit gegeven hangt sterk samen met de volgende factoren:

 • Laadcycli: dit getal vertelt je hoe vaak een batterij helemaal kan op- en ontladen. Er zijn batterijen met wel 10.000 laadcycli: een goede indicatie van de levensduur van je aankoop. Een goedkope thuisbatterij met slechts 1.000 cycli is dus financieel minder interessant.
 • Ontladingsdiepte: een lithium-ion batterij kan je doorgaans voor 95% ontladen. Terwijl die ontladingsdiepte bij minder kwalitatieve batterijen soms slechts 70% bedraagt. En hoe dieper je kan ontladen met een volgeladen batterij, hoe hoger je rendement en de besparing op je stroomfactuur.
 • Temperatuur: sommige batterijen zijn beter bestand tegen grote temperatuurschommelingen dan andere. Idealiter staat je batterij in een kamer met een temperatuur tussen de 5 en 25°C. Is de koeling van je accu minder goed afgesteld? Dan neemt dit mettertijd een flinke hap uit de levensduur.

 

Wat is de goedkoopste thuisbatterij op basis van rendement?

Dat is de batterij met weinig laadcycli en een lage ontladingsdiepte. Laat je dus zeker niet blindelings leiden door het prijskaartje. Een duurdere batterij heeft namelijk vaak een hoger rendement, waardoor je op lange termijn extra bespaart op je energiekosten. Goedkoop kan op dit vlak dus duidelijk duurkoop zijn.

TIP: zeker zijn van een betrouwbare inschatting van het rendement? Neem dan contact op met een ervaren installateur. Die helpt je graag verder. Ga naar het contactformulier.

 

 


CONCLUSIE: welke goedkope thuisaccu past bij mij?

Algemeen geldt: de goedkoopste batterij is niet altijd de beste thuisbatterij. Een kwalitatieve thuisbatterij is van zoveel meer afhankelijk dan je misschien zou denken. Zo heeft een goedkope thuisaccu van 5 kWh misschien minder laadcycli dan een duurdere variant. Of misschien ligt de prijs van het merk dat je graag wil wel hoger dan dat van een ander.

Kies je dan maar beter altijd voor de duurste optie? Neen, zeker niet! Het belangrijkste is dat je thuisbatterij correct gedimensioneerd is en dus helemaal aangepast aan je stroomverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. De beste resultaten behaal je dus door de productie, het verbruik en de opslag van elektriciteit perfect op elkaar af te stemmen.

BELANGRIJK: alles staat of valt met de expertise van de installateur die de juiste batterij kiest en die ook correct plaatst. Dit is de beste garantie voor een kwalitatieve batterij. Kom in contact met professionals actief in je regio via het onderstaande aanvraagformulier:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs