Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Capaciteit thuisbatterij

Wil je je zelfverbruik van groene stroom verhogen? En zo minder afhankelijk zijn van je energieleverancier? Kies dan een thuisbatterij met de juiste capaciteit. Deze zijn verkrijgbaar vanaf 2 kWh, maar je hebt ook modellen met een hoger vermogen (10 tot 20 kWh). Meer weten over het vermogen van een thuisbatterij? Je ontdekt er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Capaciteit thuisbatterij: factoren
Prijs thuisbatterij
Hoe kies je de beste thuisbatterij?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe capaciteit thuisbatterijen berekenen?

Voor je een thuisbatterij plaatst, wil je wellicht snel berekenen welke capaciteit je nodig hebt. Hoe kom je dat te weten? Daar bestaat een eenvoudige formule voor: je vermenigvuldigt elke individuele kWp van je zonnepanelen installatie met 1 à 1,5 kWh. Stel dat je zonnepanelen zo’n 4 kWp aan stroom produceren. Dan bereken je de beste capaciteit voor je thuisbatterij als volgt:

VOORBEELD: 4 kWp x 1 à 1,5 kWh = 4 à 6 kWh

Idealiter kies je in deze situatie voor een thuisbatterij met een capaciteit van 4 à 6 kWh. Let op: dit is slechts een schatting. Wil je zeker zijn van de meest aangewezen capaciteit voor je thuisaccu? Contacteer dan een erkende installateur actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Welke factoren beïnvloeden de opslagcapaciteit van je thuisbatterij?

capaciteit thuisbatterij
Dankzij de bovenstaande formule weet je ongeveer welk thuisbatterij vermogen je nodig hebt, maar daarmee weet je nog niet alles. Er zijn 3 factoren die belangrijk zijn in je keuze. We overlopen ze hieronder:

 

FACTOR 1: vermogen van je zonnepanelen installatie

Het is belangrijk dat de capaciteit van je thuisbatterij in verhouding staat met het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie. Je moet bv. geen onnodig hoge prijs betalen voor een thuisbatterij met een grote opslagcapaciteit als je panelen te weinig energie opwekken om die op te laden. Omgekeerd geldt ook dat bij een accu met een kleine capaciteit en een grote zonnepanelen-opbrengst veel opgewekte stroom verloren gaat op het elektriciteitsnet.

 

FACTOR 2: stroomverbruik

De tweede factor is je actuele stroomverbruik, vooral wat je verbruikt gedurende de piekmomenten. Idealiter verbruik je ’s avonds en ’s nachts alle overtollige energie die je thuisbatterij overdag heeft opgeslagen. Zo kan die weer opladen met groene energie de volgende dag. Op die manier moet je veel minder stroom van het net halen en verhoog je je zelfverbruik tot wel 70%.

 

FACTOR 3: merk van je thuisbatterij

Als laatste beïnvloedt ook het merk van je thuisbatterij de capaciteit. Bepaalde merken hebben allemaal hun specifieke kenmerken. Niet alleen qua design, laadcycli, omvormer, …, maar ook qua capaciteit. Zo is de Tesla thuisbatterij capaciteit zo’n 13,5 kWh. De laagste capaciteit van de LG Chem thuisbatterij is dan weer 3,3 kWh, terwijl een Huawei batterij verkrijgbaar is in 5, 10 en 15 kWh.

 

Capaciteit thuisaccu bepalen? Vertrouw op een installateur!

Een ervaren installateur weet welke factoren belangrijk zijn en neemt deze dan ook mee in zijn berekening. Met zijn hulp beschik je gegarandeerd over een correct gedimensioneerde thuisaccu van de hoogste kwaliteit. Heb je nog geen zonnepanelen? Geen probleem! Een installateur gaat na welke installatie met thuisbatterij geschikt is voor jouw situatie.

Vrijblijvend installateurs contacteren? Vraag meerdere offertes aan bij verschillende installateurs actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Prijs thuisbatterij

Momenteel ligt de aankoopprijs van een thuisbatterij tussen de € 4.000 à 10.000 (excl. btw & incl. plaatsing). Die kostprijs hangt nauw samen met de thuisbatterij capaciteit. Een overzicht:

Capaciteit van de thuisbatterijGemiddelde thuisbatterij prijs
(excl. btw, incl. omvormer & plaatsing)
Thuisbatterij van 3 kWh€ 4.000
Thuisbatterij van 8 kWh€ 5.000 à 8.000
Thuisbatterij van 14 kWh€ 10.000

TIP: de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Bovendien beïnvloedt niet alleen de capaciteit de kostprijs, maar ook de omvormer, het merk, de installatiekosten ,…  Ontvang je graag prijsvoorstellen op maat van jouw situatie? Neem dan contact op met installateurs actief in je regio.

 

 

capaciteit thuisbatterij berekenen

 

Hoe kies je de beste thuisbatterij?

De beste thuisbatterij is volledig aangepast aan je zonnepanelen installatie en je stroomverbruik. Een installateur helpt je kiezen op basis van…

 • Beoogde rendement: de beste lithium-ion batterij op de markt heeft een rendement van 95%, tegenover 70% bij de slechtst presterende batterij. Doorgaans geldt het volgende: hoe beter je batterij presteert, hoe hoger het prijskaartje.
 • Laadcycli: het aantal laadcycli bepaalt hoeveel keer een batterij volledig kan opladen en ontladen. Dit beïnvloedt de levensduur van je thuisbatterij installatie. Een duurzame batterij kan gemiddeld zo’n 8.000 cycli aan, wat goed is voor een levensduur van 15 à 25 jaar.
 • Omvormer: net zoals bij zonnepanelen is een omvormer een onmisbaar onderdeel van je thuisbatterij. Die werkt in beide richtingen, zodat de batterij eenvoudig kan opladen en ontladen. Bevat je thuisaccu geen ingebouwde omvormer? Dan heb je een extra bidirectionele omvormer nodig.
 • Merk & producent: Tesla, LG, Huawei, Solarwatt, … Veel producenten bieden thuisaccu’ s aan, maar de ene merknaam draagt een hoger prijskaartje dan de andere. Ontdek in dit artikel meer over de verschillende thuisbatterij merken.

TIP: een installateur zorgt voor een thuisbatterij op maat van jouw situatie. Hij staat in voor een professionele installatie van je accu met een correcte dimensionering. Wil je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% op materiaal- en plaatsingskosten in plaats van 21%? Dan moet je samenwerken met zo’n expert. Kom in contact met professionals actief in je regio.

 

FAQ capaciteit thuisbatterij

Hebben we nog niet al je vragen beantwoord? Hieronder vind je misschien wat je zoekt. Is dit niet het geval? Maak dan gebruik van ons offerteformulier en kom in contact met een installateur actief in je regio.  • Wat gebeurt er als de capaciteit van mijn batterij te hoog of te laag is?
   Een te grote batterij is overgedimensioneerd. In dit geval krijg je de batterij moeilijk opgeladen omdat je panelen te weinig produceren. Een te kleine batterij verhoogt dan weer het risico dat je te weinig stroom kan opslaan. Die wordt dan opnieuw het net opgestuurd en ben je ‘kwijt’. Kortom, zo verdien je je investering minder snel terug. Vertrouw daarom een expert die je batterij correct dimensioneert.


  • Hoe groot moet een thuisbatterij zijn?

   Daar is geen algemene vuistregel voor. Batterijen met een lagere capaciteit (bv. van 3 kWh) zijn doorgaans kleiner dan accu’s met een hoge capaciteit. In dit geval spreken we over batterijen met een gemiddelde grootte van 40 x 40 cm en een gewicht van 25 à 30 kg.

   Lees hier meer over de afmetingen van een thuisbatterij.  • Kan een thuisbatterij ook zonder zonnepanelen?

   Ja, maar dat is allesbehalve aangeraden. Een thuisbatterij is pas interessant wanneer je zelf je groene stroom produceert. Want de overtollige stroom die je opslaat is in dit geval helemaal gratis. Zo kan je de kosten voor je thuisbatterij sneller terugverdienen.

   LET OP: met een thuisbatterij blijft een koppeling met het elektriciteitsnet noodzakelijk. In de winter is er namelijk te weinig zon om zonder netstroom te kunnen. Ontvang gratis advies bij een erkende installateur.  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om een thuisbatterij op te laden?

   Dit berekent een installateur aan de hand van een specifieke formule. Hiervoor baseert hij zich op de hoeveelheid opgewekte energie die je meteen verbruikt en de hoeveelheid stroom die je in normale gevallen terug injecteert op het net. Hoe meer energie je zelf verbruikt, hoe voordeliger een thuisbatterij in feite is.

   Thuisbatterij kopen? Ontvang gratis advies en offertes via ons contactformulier.  • Hoe lang blijft de stroom in een thuisbatterij?
   Dat hangt nauw samen met het type omvormer die je hebt. Heb je een batterij van 10 kWh? Dan kan je in bepaalde gevalen bv. 24 uur lang rekenen op een vermogen van 416 Watt. Anderzijds kan je in ongeveer 2 uur tijd zo’n 5.000 Watt hebben verbruikt. Wil je een systeem dat zelf optimaal z’n verbruik regelt? Opteer dan voor een slimme sturing. De stroom wordt pas van het net gehaald wanneer je batterij helemaal leeg is.

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs