Thuisbatterij installatie
Het plaatsen van een thuisbatterij installatie is een ideale manier om onafhankelijker te worden van het elektriciteitsnet. Combineer je een thuisbatterij met zonnepanelen? Dan kan je bij voldoende zonneschijn de hele dag genieten van groene stroom. Hoe gaat de installatie van een thuisbatterij in zijn werk? Wat kost het je doorgaans? En kan je een thuisbatterij zelf plaatsen of niet? Je leest het in dit artikel!
Ga snel naar:
Plaatsen thuisbatterij installatie
Kosten thuisbatterij installatie
Belangrijke aandachtspunten
Thuisbatterij zelf plaatsen of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan
Uit welke onderdelen bestaat een thuisbatterij installatie?
Voor een correcte en efficiënte werking van je thuisbatterij installatie zijn er een aantal onderdelen om rekening mee te houden. Enkel een thuisaccu aanschaffen en plaatsen is dus niet voldoende. Hieronder de belangrijkste onderdelen op een rijtje:
- Bidirectionele omvormer: met een bidirectionele omvormer organiseer je het verloop van stroom tussen je thuisbatterij, je zonnepanelen en het elektriciteitsnet. De meeste omvormers zijn namelijk niet geschikt voor thuisaccu’s en werken maar in 1 richting (van je zonnepanelen naar je apparaten). Heb je al zonnepanelen? Dan moet je dus een extra bidirectionele omvormer kopen.
- Zonnepanelen: een thuisbatterij gaat hand in hand met zonnepanelen. Alle groene stroom die je met zonnepanelen opwekt maar niet meteen gebruikt, sla je gemakkelijk op in de thuisbatterij.
- Thuisbatterij zelf: de markt van thuisaccu’s groeit snel en het aantal uitvoeringen stijgt. Kies echter niet zomaar voor de goedkoopste accu. Want het aantal laadcycli heeft een invloed op je uiteindelijke terugverdientijd. Daarnaast kies je best voor een thuisbatterij met een opslagcapaciteit die is afgestemd op jouw stroomverbruik en je zonnepanelen-opbrengst.
Thuisbatterij installatie plaatsen? Vergelijk vrijblijvend vakmensen via onze gratis offerteservice.
Plaatsen thuisbatterij installatie
Een thuisbatterij plaatsen vergt de nodige kennis van elektrotechniek. Daarnaast zijn er meerdere financiële voordelen die je misloopt als je de accu zelf plaatst. Hieronder een overzicht van hoe een ervaren vakman te werk gaat:
-
Oriënterend gesprek
Na je telefonisch contact volgt een oriënterend gesprek bij je thuis. Hierbij komen onderwerpen als je stroomverbruik, je zonnepanelen-installatie, … aan bod. Op basis van je specifieke woonsituatie biedt de vakman dan gericht advies en prijzen op maat.
-
Opmaken van offerte
Op basis van het advies stelt de vakman een offerte op. Lees deze altijd goed door, vooral als je met meerdere installateurs hebt gesproken. Zo kunnen er verschillen zijn op vlak van uitvoertermijn, werkwijze, prijs, …
-
Thuisbatterij plaatsen
Doorgaans heeft een vakman ongeveer 1 dag nodig om je thuisbatterij correct en precies te plaatsen. Hierbij let hij op de locatie, of de thuisaccu aan een muur kan hangen of niet, … Ook is het belangrijk om genoeg ruimte te maken voor randapparatuur zoals de schakelkast en de besturingsmodule.
-
Thuisbatterij gebruiken
Na de installatie maakt de vakman de thuisbatterij klaar voor gebruik. Doorgaans zorgt je installateur ook voor de aanmelding bij netbeheerder Fluvius en vraagt hij ook een herkeuring van je elektrische installatie aan.
Op zoek naar een installateur in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen via onze offerteservice.
Kosten thuisbatterij installatie
Een thuisbatterij is een behoorlijke investering. Zo mag je rekenen op een gemiddelde richtprijs van € 4.000 à 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De uiteindelijke aanschafprijs is afhankelijk van het type batterij, de opslagcapaciteit, de levensduur (hoeveelheid laadcycli), …
BELANGRIJK: prijzen voor een thuisbatterij installatie verschillen vaak ook van vakman tot vakman. Vergelijk dus offertes van vakmensen actief in jouw buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!
Belangrijke aandachtspunten
Waar let je op bij de plaatsing van een thuisbatterij installatie? Enkele aandachtspunten op een rij:
- Waar thuisbatterij plaatsen: de locatie van je thuisaccu is van groot belang. Doorgaans kies je best voor een droge en koele ruimte als een garage of berging. Verder kan je ervoor kiezen om een thuisbatterij aan een muur te hangen zolang deze niet te zwaar is. Een batterij met hogere opslagcapaciteit weegt echter al gauw meer dan 75 kg. Check dus van tevoren of je muur dit aankan.
- Laadcycli: het aantal laadcycli is een goede indicator voor de totale levensduur van je thuisbatterij installatie. Hoe meer laadcycli, hoe langer je kan profiteren van je thuisbatterij na de aanvankelijke terugverdientijd. De meeste thuisbatterijen gaan tegenwoordig zo’n 15 à 20 jaar lang mee.
- Afschaffing terugdraaiende teller: aangezien het terugleveren van stroom de komende tijd een stuk minder interessant wordt, laat je best een thuisbatterij installeren die is afgestemd op jouw woonsituatie. Denk hierbij aan je stroomverbruik, hoeveel zonnepanelen je hebt, …
- Verschillende merken: steeds meer merken bieden eigen thuisbatterijen aan. Als consument heb je dus veel keuze. Denk bijvoorbeeld aan Tesla, LG, Solarwatt, … Deze merken variëren vooral op vlak van opslagcapaciteit, of ze een geïntegreerde omvormer aanbieden of niet, …
Thuisbatterij zelf plaatsen of vakman inschakelen?
Je kan een thuisbatterij zelf installeren, maar enkel op voorwaarde dat je voldoende kennis hebt van elektrotechniek. Is dat niet het geval? Dan schakel je best een erkende thuisbatterij installateur in. Zo ben je 100% zeker van…
- Gericht advies: welk type thuisbatterij voor je zonnepanelen kies je best, hoeveel opslagcapaciteit heb je nodig, … Een vakman beantwoordt al je prangende vragen en voorziet je van gericht advies.
- Correcte plaatsing: een vakman heeft veel ervaring met het plaatsen van thuisbatterij installaties en weet dus precies waarop hij moet letten. Zo geniet je zeker van een correcte en snelle plaatsing.
- Garantie: een vakman biedt meer zekerheid. Gaat er namelijk onverhoopt iets mis? Dan neemt de installateur de extra kosten voor zijn eigen rekening.
- Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagd btw-tarief van 6% op alle materialen en de arbeidskosten.
CONCLUSIE: vergelijk vakmensen via onze gratis offerteservice
Ben je geïnteresseerd in een thuisbatterij installatie? Dan laat je die best plaatsen door een ervaren vakman. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend offertes van 2 à 3 professionele installateurs actief in jouw buurt. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier: