Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Slimme thuisbatterij

In tijden van schommelende stroomprijzen en veranderende overheidsmaatregelen omtrent energie is investeren in een slimme thuisbatterij een uitstekend idee. Zo’n systeem slaat overtollige energie van je zonnepanelen op, zodat je die groene stroom ’s avonds en ’s nachts kan gebruiken. Daardoor bespaar jij extra op je energiekosten. Lees hier meer over de voordelen, prijs en plaatsing van een slimme thuisbatterij!

Ga snel naar:
Voordelen slimme thuisbatterij
Slimme thuisbatterij: prijs
Hoe slimme thuisbatterij plaatsen?
FAQ: veelgestelde vragen
Kom in contact met installateurs!

 

 

Wat is een slimme thuisbatterij?

Een slimme thuisbatterij slaat overtollige energie van je zonnepanelen op om die later opnieuw te gebruiken. Dit systeem verschilt met een standaard thuisaccu omdat het je energieverbruik optimaliseert. Zo zal zo’n thuisbatterij ervoor kiezen om de opgeslagen stroom in te zetten op piekmomenten, wanneer de netstroom duurder is.

Ben je benieuwd hoe een slimme thuisbatterij in jouw situatie van pas kan komen? Dan kan je gratis en vrijblijvend advies vragen aan onze betrouwbare installateurs. Start je aanvraag hier!

slimme thuisbatterij

 

Voordelen slimme thuisbatterij

Een slimme thuisbatterij werkt met de nieuwste technologie en dat brengt een iets hoger prijskaartje met zich mee. Maar daartegenover staan wel heel wat voordelen. Hieronder sommen we de grootste pluspunten op:

 

  • Grotere energieonafhankelijkheid: met een slimme thuisbatterij kan je je elektriciteitsverbruik spreiden, afhankelijk van je piekmomenten en de energieprijzen. Omdat je slimme batterij je opgeslagen energie inzet op piekmomenten, bespaar je dus nog meer op je energiefactuur en ben je nog minder afhankelijk van netstroom.
  • Hogere zelfconsumptie: zonder thuisbatterij gebruik je als gezin gemiddeld slechts 30 à 40% van je opgewekte zonnestroom. Met een slimme accu stijgt die zelfconsumptie naar 70 à 80%. Zo moet je amper nog elektriciteit van het net halen.
  • Voordelig onder huidige energieregelingen: in België nemen de overheden verschillende maatregelen die betrekking hebben op onze energiefactuur. Het capaciteitstarief, de digitale meter, hogere nettarieven, …: met een slimme thuisbatterij ben je veel minder afhankelijk van dergelijke beslissingen.

Slimme thuisbatterij: prijs

Omdat het systeem nog vrij nieuw is, liggen de prijzen voor een slimme thuisbatterij tegenwoordig nog aan de hoge kant. Zo zijn ze doorgaans te vinden voor € 4.000 à 15.000 (incl. plaatsing & excl. btw). Het prijskaartje hangt ook af van heel wat factoren. Zo spelen zaken als het gekozen model, het merk, de capaciteit, … een belangrijke rol.

LET OP: het bovengenoemde bedrag is slechts een richtprijs. Als je graag een concreet prijsvoorstel op maat ontvangt, kan je gratis en vrijblijvend contact opnemen met installateurs in jouw buurt!

 

slimme thuisbatterij installatie

 

Hoe slimme thuisbatterij plaatsen?

Hoe verloopt de installatie van een slimme thuisbatterij? Verschilt die van de plaatsing van een standaard thuisaccu? Hoe gaat een expert te werk? Je ontdekt het in het stappenplan hieronder:

  1. Verkennend gesprek met een installateur

    Vooraleer je een slimme thuisbatterij laat installeren, komt doorgaans een expert ter plaatse. Die doet op basis van jouw wensen en noden bepaalde aanbevelingen. Op die manier komen jullie in samenspraak tot een gewenste capaciteit van de batterij, de locatie van de accu, extra functionaliteiten, …

  2. Omvormer plaatsen

    Heb je al een zonnepanelen-installatie? Dan kan je een extra omvormer laten plaatsen voor je batterij of kiezen voor een accu met een geïntegreerde omvormer. Die laatste optie is doorgaans praktischer. Als je een slimme batterij en zonnepanelen samen laat plaatsen, installeert de expert uiteraard meteen een geschikte hybride omvormer.

  3. Slimme thuisbatterij aansluiten

    Vervolgens sluit de installateur de thuisbatterij met slimme sturing aan. Anders dan bij een standaard thuisaccu voorziet die ook een slimme box. Die zorgt voor de communicatie tussen de zonnepanelen en het energienetwerk. Doorgaans kan je erop rekenen dat zo’n installatie slechts 1 dag duurt.

  4. Slimme thuisbatterij gebruiken

    Zo is je slimme thuisbatterij klaar om te gebruiken. De meeste installateurs zullen je accu ook aanmelden bij netbeheerder Fluvius en een keuring aanvragen bij een erkend keuringsmechanisme. Op die manier ben je zeker van een correcte installatie.

Ben je op zoek naar een installateur van slimme thuisbatterijen? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met experts in jouw buurt via onze offerteservice!

 

FAQ: slimme thuisbatterij

Twijfel je nog of een slimme thuisbatterij in jouw situatie wel geschikt is? Dan kan je steeds terecht bij onze installateurs voor professioneel advies. In de tussentijd vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen hieronder:



  • Wat moet de capaciteit van mijn slimme thuisbatterij zijn?
    Het is belangrijk dat de capaciteit van je slimme thuisbatterij in verhouding staat met de opbrengst van je zonnepanelen en je stroomverbruik. Een vuistregel die je kan hanteren is 1 à 1,5 kWh aan accu-capaciteit per kilowattpiek (kWp) aan zonnepanelen-vermogen. Toch is het aangeraden advies te vragen aan een professional. Er zijn namelijk uitvoeringen met meerdere mogelijke capaciteiten op de markt. Zo heb je accu’s van 5 kWh, maar ook van 20 kWh.


  • Wat is de terugverdientijd van een slimme thuisbatterij?
    Een slimme thuisbatterij zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk je eigen opgewekte energie gebruikt. Daarom kan je met zo’n systeem op een aanzienlijk rendement rekenen. De terugverdientijd van een slimme thuisbatterij hangt in mindere mate af van energietarieven, het weer, … Om die reden heeft een slim systeem een terugverdientijd van amper 6 à 9 jaar tegenover 15 jaar voor een standaard thuisaccu.


  • Wat is de levensduur van zo’n slimme thuisbatterij?
    De levensduur van een slimme thuisbatterij hangt onder andere af van het type aansturing. Daarnaast zijn ook de kwaliteit van de batterij, het onderhoud en de gebruiksomstandigheden belangrijke factoren. Doorgaans kan je rekenen op een levensduur van 10 à 15 jaar.


  • Wat zijn betrouwbare slimme thuisbatterij-merken?
    Er zijn steeds meer merken en fabrikanten die slimme thuisbatterijen produceren. Enkele bekende merken zijn: BYD, Enphase, Fenecon, Fox ESS, Huawei, SolarWatt, … Welk merk het meest geschikt is in jouw situatie, hangt af van je persoonlijke noden en wensen. Je bespreekt het dus best met je installateur.


  • Is een slimme batterij alleen met zonnepanelen interessant?
    Het is mogelijk om een slimme thuisbatterij te laten plaatsen zonder zonnepanelen. De batterij zal dan aan het goedkoopste nettarief elektriciteit opladen om overdag te gebruiken. Alleen is dit systeem niet zo rendabel. Het levert een gemiddeld gezin slechts € 100 per jaar op. Een slimme thuisbatterij met zonnepanelen is dus duidelijk de meest rendabele optie.

Laat je slimme thuisbatterij installeren door 1 van onze experts!

De installatie van een slimme thuisbatterij duurt doorgaans niet langer dan een dag. Dat wil echter niet zeggen dat het eenvoudig is. De plaatsing van een slimme thuisaccu vergt de nodige kennis en expertise. Daarom laat je best een expert langskomen. Op die manier ben je zeker van een correcte installatie.

Wil je graag offertes van installateurs vergelijken om de beste deal te sluiten? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met lokale experts via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs