Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kleine thuisbatterij: prijzen + FAQ

Verbruik je niet zoveel stroom, maar heb je toch interesse in een thuisbatterij? Bv. om de energie van je kleine zonnepanelen-installatie maximaal te gebruiken en onafhankelijker te zijn van het net? Kies dan voor een kleine thuisbatterij met een lagere capaciteit. Lees hier alles over de voor- en nadelen, hoeveel zo’n accu doorgaans kost en waar je best op let voor een doordachte keuze.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Kleine thuisbatterij: prijs
Welke kleine thuisbatterij kiezen?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Kies ik voor een grote of kleine thuisbatterij?

Hoeveel opslagcapaciteit heb je nodig voor jouw thuisbatterij? Dat hangt af van enkele zaken. Denk aan de grootte van je huishouden, je jaarlijkse stroomverbruik en het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie. Hieronder wat meer uitleg: • Wanneer kiezen voor een kleine thuisbatterij?
  Een accu met een beperkte opslagcapaciteit is ideaal voor kleinere gezinnen met een lager jaarlijks verbruik. Het is dus een optie als je geen grote stroomvreters in huis hebt zoals een laadpaal of een warmtepomp, of als er geen uitbreiding van je zonnepanelen-installatie op de planning staat. Is dit geschetste beeld herkenbaar? Goede opties zijn dan thuisbatterijen van 3 kWh, 5 kWh, …


 • Wanneer kiezen voor een grote thuisbatterij?
  Heb je een (middel)groot huishouden van 4 à 5 personen? Dan heb je zelfs bij een normaal verbruik al snel een wat grotere thuisbatterij nodig. En al helemaal als je een laadpaal of warmtepomp hebt, je jouw zonnepanelen-installatie wil uitbreiden, … Gangbare opties zijn dan thuisbatterijen van 10 kWh, 15 kWh, …

Meer weten over thuisbatterijen en hoeveel opslagcapaciteit jij nodig hebt? Vergelijk dan gratis & vrijblijvend offertes van erkende installateurs via Solvari. Start je aanvraag hier!

 

Voordelen en nadelen

Wat moet je weten voor je een kleine thuisbatterij laat plaatsen? Hieronder een kort overzicht met de voornaamste voor- en nadelen:

 

 • Lagere kostprijs: hoe hoger de opslagcapaciteit, hoe meer de thuisbatterij kost. Om deze reden is een kleine thuisaccu dus ook budgetvriendelijker en ben je een minder hoog bedrag kwijt. Kleine thuisbatterijen zijn doorgaans al verkrijgbaar vanaf € 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Makkelijker te plaatsen: kleine installaties hebben niet alleen een lagere opslagcapaciteit. Ze zijn ook fysiek kleiner en wegen minder. Zo moet je installateur minder moeite doen en zal de plaatsing sneller verlopen. Daarnaast neemt een kleine thuisbatterij minder plek in beslag.
 • Breed aanbod: een opslagcapaciteit van 3 à 5 kWh voor je thuisbatterij is vrij courant. Dat betekent dat je terecht kan bij veel verschillende merken voor jouw installatie. Dit geeft je de optie om uitgebreid te vergelijken en zo de beste partij te kiezen voor jouw project.
 • Niet geschikt voor grote huishoudens: het belangrijkste is dat je kiest voor een thuisbatterij die past bij je verbruik en zonnepanelen-installatie. Voor alleenstaanden of tweepersoonshuishoudens is een kleine thuisbatterij van 3 à 5 kWh vaak meer dan voldoende. Heb je kinderen of een zonnepanelen-installatie van meer dan 4.000 Wp? Dan is 5 kWh al snel niet meer genoeg.

 

Thuisaccu op maat? Vergelijk offertes!

Wil je zeker zijn van een kwalitatieve thuisbatterij die lang meegaat? Laat deze dan dimensioneren door een erkende thuisbatterij specialist. Die bepaalt op basis van jouw woonsituatie en verbruik de ideale opslagcapaciteit. Zo geniet je van een optimaal rendement en een lange levensduur. Kom snel in contact met een expert.

 

Kleine thuisbatterij: prijs

Interesse in een kleine thuisbatterij met een opslagcapaciteit van zo’n 3 à 5 kWh? Ga dan in ieder geval uit van € 3.000 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Hoe hoger de capaciteit, hoe hoger de kostprijs. Hieronder nog enkele specifieke prijsvoorbeelden:

 

Thuisbatterij opslagcapaciteitGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
3 kWh€ 3.000 - 4.000
5 kWh€ 5.000 - 6.000
8 kWh€ 6.000 - 8.000

 

LET OP: niet alleen de opslagcapaciteit heeft een invloed op de kostprijs van een thuisbatterij. Denk ook aan de moeilijkheidsgraad van de klus, eventuele voorrijkosten, … Ook variëren de arbeidskosten van specialist tot specialist. Wil je zeker zijn van een eerlijke prijs? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van meerdere experts actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

kleine thuisbatterij capaciteit

 

Welke kleine thuisbatterij kiezen?

Ben je er over uit dat je een kleine thuisbatterij nodig hebt? Dan moet je er natuurlijk nog een kiezen. Wat zijn de belangrijke factoren om in het achterhoofd te houden? En hoe maak je een doordachte keuze? Enkele tips op een rij:

 

 1. Bereken de benodigde capaciteit

  Een kleine thuisbatterij is alleen de moeite waard als deze past bij je verbruik en je zonnepanelen-installatie. Voor elke kWp aan zonnepanelen vermogen heb je ongeveer 1 à 1,5 kWh aan opslagcapaciteit nodig. Heb je dus een zonnepanelen-installatie van 3.000 Wp? Dan volstaat een thuisbatterij van 4,5 kWh.

 2. Bepaal het type thuisbatterij

  Doorgaans moet je kiezen tussen lithium-ion of zoutwater thuisbatterijen. Lithium-ion accu’s zijn het populairst vanwege de compacte bouw, de lange levensduur en de hoge opslagcapaciteit die mogelijk is. Zoutwater varianten zijn daarentegen milieuvriendelijker en veiliger, maar wegen een stuk meer.

 3. Vergelijk verschillende merken

  De vraag naar thuisbatterijen is steeds groter en dus zijn er ook steeds meer bedrijven die ze aanbieden. Enkele bekende voorbeelden zijn Tesla, SolarEdge, Enphase, … Ieder bedrijf heeft een eigen aanbod, waardoor ze kunnen verschillen op vlak van opslagcapaciteit, de hoeveelheid laadcycli en de prijs. Een installateur vertelt je hier graag meer over.

 4. Bekijk hoeveel plek je hebt

  Kleine thuisbatterijen zijn ideaal als je een kleinere woning hebt of nog een beperkte hoeveelheid ruimte over hebt op de gewenste locatie. Accu’s met een lagere opslagcapaciteit nemen namelijk ook minder ruimte in beslag. Een mooi voorbeeld is de Huawei Luna van 5 kWh, die 65 kg weegt en 670 x 600 x 150 mm groot is.

 5. Vergelijk thuisbatterij offertes

  De prijzen van vakmensen variëren sterk, en de plaatsing neemt een groot deel op van de uiteindelijke kostprijs. Vergelijk dus offertes om te besparen en om gegarandeerd de juiste thuisbatterij voor jouw woning te vinden. Vind een thuisbatterij-installateur in je buurt.

 

Enkele veelgestelde vragen

Je kiest niet zomaar een nieuwe thuisbatterij. Het is dus niet gek als je nog vragen hebt. Hieronder enkele van de meest gestelde vragen over kleine thuisbatterijen: • Waar plaats ik best een kleine thuisbatterij?
  Idealiter aan een stevige wand in een koele, droge ruimte met voldoende plek. Courante ruimtes zijn de garage of kelder. Blijft je zolder koel in de zomer? Dan is dat ook een goed alternatief. Er zijn zelfs modellen die geschikt zijn voor buiten, op voorwaarde dat ze beschut zijn tegen direct zonlicht, regen, vrieskou en niet in direct contact staan met de grond.


 • Kan ik een kleine thuisbatterij combineren met zonnepanelen?
  Zeker, maar dan alleen met een kleine zonnepanelen-installatie. Voor elke kWp aan zonnepanelen vermogen heb je ongeveer 1 à 1,5 kWh aan opslagcapaciteit nodig. Verbruik je dus 4.000 kWh per jaar (het gemiddelde voor huishoudens van 4 personen), dan heb je een installatie nodig van zo’n 4.700 Wp (totale verbruik ÷ 0,85). Hier hoort dan een thuisbatterij van max. 7 kWh bij.


 • Wat is de levensduur van een kleine thuisbatterij?
  Gemiddeld gaat een thuisbatterij 10 à 20 jaar mee. Kleinere installaties gaan wel iets minder lang mee dan grotere. Dit komt doordat thuisbatterijen ook een beperkte hoeveelheid laadcycli kunnen doorlopen. En hoe kleiner een accu is, hoe sneller dit gebeurt. Ondanks dit feit blijft het de meeste rendabele optie om de opslagcapaciteit af te stemmen op je verbruik. Een van onze installateurs helpt je hier graag bij.

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs