Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wetgeving thuisbatterij 2024 - 2025

Met een thuisbatterij maak je optimaler gebruik van de groene energie die je opwekt met je zonnepanelen. Maar zijn er eigenlijk regels verbonden aan de plaatsing van zo’n thuisbatterij? Wat moet er gebeuren voor je een thuisbatterij mag gebruiken? In dit artikel lees je alles over de wetgeving van je thuisbatterij.

 

Welke wetgeving voor een thuisbatterij?

  1. Plaatsing volgens het AREI
  2. Keuring van je thuisbatterij
  3. Aanmelding bij Fluvius

Advies op maat nodig? Een erkende installateur is perfect op de hoogte van de thuisbatterij wetgeving. Met al je vragen kan je dus bij zo’n expert terecht. Start je aanvraag hier!

 

1. Plaatsing volgens het AREI

Voor de plaatsing van een thuisbatterij gelden de regels van het AREI (Algemeen Reglement Elektrische Installaties) en het Synergrid C 10/11 (wetgeving voor kleine productie-installaties) en C 10/26 (lijst met erkende materialen). Dit is complexe materie, maar geen nood. Een installateur kent deze thuisbatterij wetgeving als zijn broekzak en weet waarmee hij rekening moet houden. Een aantal aandachtspunten:

  • C 10/26: van tevoren moet een vakman nakijken of de materialen van de thuisbatterij zijn opgenomen in de lijst C 10/26. Deze lijst bestaat uit erkende materialen, beoordeeld door een officiële keuringsinstantie.
  • Verificatie: de vakman moet voor de plaatsing controleren of de thuisbatterij-installatie voldoet aan alle voorwaarden van een kleine productie-installatie. Hierbij geldt een vereenvoudigde procedure voor de plaatsing. Voordat grote installaties definitief mogen worden gebruikt, wordt namelijk eerst uitgebreid getest en geëvalueerd.
  • Uitvoering: bij de plaatsing van een thuisbatterij komt veel kijken. Voor gericht advies en een correcte uitvoering zoek je best contact met een erkende installateur. Zij weten alles over het plaatsingsproces en de wetgeving omtrent je thuisbatterij. Bv. dat meerfasige aansluitingen verplicht zijn bij installaties met een vermogen van meer dan 5 kVa.

 

Profiteer van gericht advies van een erkende installateur

Wil je een thuisbatterij plaatsen? Ervaren installateurs kennen alle belangrijke regels waar je rekening mee moet houden. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

wetgeving thuisbatterij

 


2. Keuring van je thuisbatterij

Na de plaatsing maar vóór de ingebruikname moet je de thuisbatterij laten keuren door een officiële keuringsinstantie. Zo’n keuring is ook verplicht als je je elektrische installatie laat aanpassen, verzwaren of uitbreiden. Goed nieuws, je installateur vraagt zo’n keuring doorgaans voor jou aan. Zo moet je zelf niets doen. De keuring zelf verloopt als volgt:

 

  1. Voorbereiding van de keuring

    Voor de keuring bepaalt de inspecteur het werkingsprincipe van de batterij binnen de context van de volledige elektrische installatie.

  2. Administratieve controle

    Een inspecteur zal vragen om informatie als het ééndraadsschema en het situatieschema van de elektrische installatie, installatie- en veiligheidsinstructies van de fabrikant, EU-conformiteitsverklaringen van onderdelen en de EAN-code (functioneert als identificatie van de thuisbatterij op het elektriciteitsnet).

  3. Visuele inspectie

    Hierbij let de inspecteur onder andere op de werking van de thuisbatterij en of deze overeenkomt met de aangeleverde schema’s, plaatsing van kabels, naleving van gebruiksaanwijzingen bij plaatsing, aanwezige schade, …

  4. Verschillende metingen

    Na een visuele controle voert de inspecteur verschillende (isolatie)metingen uit. Eenmaal afgerond controleert hij ook de praktische werking van de thuisbatterij. Hiervoor gebruikt hij de testknop en wekt hij foutstroom op.

BELANGRIJK: is de keuring goed verlopen? Dan ontvang je na een digitaal keuringsattest ook het conformiteitsrapport. Deze is 25 jaar geldig en essentieel om de thuisbatterij aan te melden bij Fluvius. Voor meer informatie over thuisbatterij wetgeving vraag je best advies aan een vakman via onze gratis offerteservice.

 


3. Aanmelding bij Fluvius

Na de plaatsing en keuring moet je de thuisbatterij nog aanmelden bij netbeheerder Fluvius. Al sinds 2017 is dit verplicht. Voor het aanmelden moet de thuisbatterij zijn gekeurd conform het AREI, moet deze voldoen aan de technische eisen van Synergrid, …

Voldoet je thuisbatterij aan deze eisen? Dan kan je de batterij online aanmelden via de website van Fluvius. Goed nieuws, een erkende installateur doet dit doorgaans in jouw plaats.

 

Correcte plaatsing = erkende installateur inschakelen

Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing van je thuisbatterij? Dan moet je altijd een erkende installateur inschakelen. Hij is bekend met de richtlijnen van het AREI en Synergrid, kan je keuring aanvragen, … Ook meldt hij je thuisbatterij aan bij Fluvius.

Wil je een thuisbatterij laten plaatsen? Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Zo geniet je niet alleen van gericht advies en prijzen op maat, maar vergelijk je ook werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs