Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste thuisbatterij in 2024

Wil je een thuisbatterij voor je zonnepanelen installeren? Dan kan je kiezen uit verschillende modellen en merken. Om tussen de bomen het bos te blijven zien, is het vooral belangrijk om rekening te houden met factoren als de capaciteit, het type, de levensduur, … In dit artikel zetten we deze aandachtspunten helder op een rij. Zo kies je gegarandeerd de beste thuisbatterij in overleg met je installateur!

 

Waarop letten om de beste thuisbatterij in 2024 te kiezen?

CONCLUSIE: wat is voor mij de beste thuisbatterij in 2024?

 

1. Beste thuisbatterij volgens capaciteit

Het is essentieel om de capaciteit van je thuisbatterij goed af te stemmen op je stroomverbruik en de productie van je zonnepanelen. Voor een goede indicatie kan je gewoon elke 1.000 Wp aan zonnepanelen-vermogen vermenigvuldigen met 1 à 1,5 kWh aan batterij-capaciteit. Kortom, hebben je panelen bv. een totaalvermogen van zo’n 5.000 Wp? Dan heb je een capaciteit van 5 à 7,5 kWh voor je batterij nodig.

Een kort overzicht van een paar vaak voorkomende vermogens van thuisbatterijen:

 • Thuisbatterij 5 kWh: woon je alleen of heb je een klein gezin? Dan kan een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh doorgaans al volstaan. Let op: hou wel rekening met je toekomstplannen. Wil je eventueel nog zonnepanelen bijplaatsen met het oog op een laadpaal, warmtepomp, …? Dan kan het nuttig zijn om voor een grotere capaciteit te kiezen.
 • Thuisbatterij 10 kWh: heb je een groter gezin en verbruik je heel wat stroom door een laadpaal, warmtepomp, …? Dan heb je allicht een accu-vermogen rond de 10 kWh nodig voor een thuisbatterij die is afgestemd op de opbrengst van je zonnepanelen.
 • Thuisbatterij 15 kWh: batterijen met een capaciteit van 15 kWh zijn voor particulieren doorgaans niet nodig. Het aanbod is dan ook behoorlijk beperkt. Heb je echter een kleine handelszaak of bedrijf? Dan is deze capaciteit vaak geen overbodige luxe. Let op: uiteraard moet je wel over een voldoende grote zonnepanelen-installatie beschikken. Anders kan je de batterij niet dagelijks opladen met groene stroom.

 

Wat is de meest aangewezen capaciteit voor mijn thuisbatterij?

Een erkende installateur gaat eerst je stroomverbruik en het totale vermogen van je zonnepanelen na. Op basis daarvan bepaalt hij het meest geschikte vermogen voor je thuisbatterij. Zo ben je zeker van een goed rendement van je thuisaccu én ook van een correcte aankoopprijs. Is je batterij namelijk te hoog gedimensioneerd? Dan zou je onnodig veel betalen en dat kan niet de bedoeling zijn.

Advies op maat nodig? Laat de capaciteit van je thuisbatterij dus zeker precies berekenen door een erkende installateur. Kom gratis in contact met meerdere installateurs in je buurt!

 

2. Beste thuisbatterij volgens type

beste thuisbatterij

Lithium-ion of zoutwater thuisbatterijen worden het vaakst geplaatst. Een loodzuur thuisbatterij is eigenlijk niet echt een optie meer vanwege de beperkte levensduur en de verouderde technologie. Een woordje uitleg over deze 2 geschikte thuisbatterij soorten:

 • Lithium-ion thuisbatterij: deze accu’s komen met voorsprong het vaakst voor (bijna in 70% van de gevallen). Het gaat dan ook om lichtere en compacte batterijen die tegelijk een grote opslagcapaciteit aankunnen. Hun samenstelling bestaat doorgaans uit nikkel, kobalt en mangaan. Dit type batterij vind je ook in elektrische wagens, laptops, …
 • Zoutwater thuisbatterij: dit is een recentere technologie die bovendien ook ecologisch verantwoord is. Zo’n batterij bestaat uit een kunststof krat dat grotendeels gevuld is met zout en zoet water. Bij contact tussen beide ontstaat er stroom en als beide gescheiden worden laadt de batterij op. Dat volledige op- en ontladen gebeurt trouwens zonder capaciteitsverlies op lange termijn.

 

Wat is het meest aangewezen type thuisbatterij?

Dat hangt vooral van je persoonlijke voorkeuren af en ook van de locatie van je accu. Een zoutwater batterij is bv. ecologischer en recycleerbaar, maar ook groter en zwaarder. Je hebt dus voldoende plaats nodig voor dat type batterij. Lithium-ion thuisbatterijen zijn dan weer compacter, maar iets minder milieuvriendelijk.

Hoe maak ik de juiste keuze? Door meerdere offertes aan te vragen bij installateurs in je buurt. Zo kan je beide types batterijen gericht vergelijken qua prijs, kenmerken, levensduur, mogelijke capaciteiten, … Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat voor jouw thuisbatterij!

 

3. Beste thuisbatterij volgens levensduur

Wil je zeker zijn van een optimale levensduur van je thuisbatterij? Dan moet je in eerste instantie kijken naar het aantal laadcycli. Hoe vaak een accu volledig kan op- en ontladen bepaalt in grote mate hoelang die zal meegaan. Maar naast die laadcycli spelen nog een paar factoren een rol:

 • Type batterij: een kwalitatieve lithium-ion batterij gaat doorgaans 15 à 20 jaar mee, maar een zoutwater batterij doet nog iets beter met een gemiddelde levensduur van 20 jaar.
 • Opslagcapaciteit op maat: een batterij is best correct gedimensioneerd tegenover je stroomverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. Zo werkt de accu optimaal en gaat die doorgaans ook langer mee.
 • Thuisbatterij merk: je kiest best voor een hoogwaardig merk als LG, Solarwatt, Tesla, … Investeren in kwaliteit biedt namelijk een goede garantie op een langere levensduur van je thuisaccu.

 

Hoe zorg ik voor een lange levensduur van mijn thuisbatterij?

Door de juiste keuzes te maken op vlak van het aantal laadcycli, het type batterij, het merk, de juiste opslagcapaciteit, … Wil je al die factoren gericht vergelijken? Vraag dan gewoon meerdere offertes aan voor je toekomstige thuisbatterij. Dan heb je alle tijd om de kenmerken, prijzen, … van meerdere accu’s naast elkaar te leggen.

Vrijblijvend offertes ontvangen? Via onze offerteservice brengen we je in contact met meerdere erkende installateurs in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

4. Beste thuisbatterij volgens prijs

beste thuisbatterijen

Uiteraard speelt de prijs ook een rol als je thuisbatterijen gaat vergelijken. Maar hoeveel betaal je nu gemiddeld voor zo’n thuisaccu voor je zonnepanelen? Een kort overzicht van de richtprijzen:

Capaciteit van de thuisbatterijGemiddelde thuisbatterij prijs
(excl. btw, incl. omvormer & plaatsing)
Thuisbatterij van 3 kWh€ 4.000
Thuisbatterij van 8 kWh€ 5.000 à 8.000
Thuisbatterij van 14 kWh€ 10.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen per capaciteit. De precieze kosten voor een thuisbatterij hangen ook af van de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, of je de accu apart laat plaatsen of samen met je zonnepanelen, welk merk je kiest, …

 

Wat is voor mij de beste thuisbatterij qua prijs?

Kies zeker niet blind voor de goedkoopste thuisbatterij die je kan krijgen. Een kwalitatieve thuisbatterij werkt optimaal en gaat langer mee. Zo spaar je dus op termijn net geld uit. Toch zijn er manieren om zeker te zijn van een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Bv. door de materiaal- en plaatsingskosten van meerdere installateurs te vergelijken, te kiezen voor een batterij met een goede garantietermijn, …

Vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen? Je kan meerdere offertes van erkende installateurs in je buurt ontvangen via onze gratis offerteservice.

 

5. Beste thuisbatterij volgens merk

Verschillende fabrikanten brengen hoogwaardige thuisbatterijen op de markt. Het gaat onder meer om de volgende merken:

 • LG: dit Zuid-Koreaanse merk produceert naast tv’s, smartphones en warmtepompen ook kwalitatieve thuisaccu’s. Die beschikken niet over een geïntegreerde omvormer, maar LG-accu’s zijn wel compatibel met de meeste types omvormers.
 • Solarwatt: deze Duitse fabrikant is marktleider op vlak van glas-glas zonnepanelen. Daarnaast investeert dit bedrijf ook volop in modulaire thuisbatterijen. Naargelang de vereiste capaciteit van je batterij stelt een installateur dan een specifiek aantal batterijmodules voor je samen.
 • Tesla: 1 van de bekendste thuisbatterijen is ongetwijfeld de Powerwall van Tesla. Deze accu heeft een relatief groot vermogen van 13,5 kWh, met een ingebouwde omvormer. Een Tesla-batterij is dus eerder geschikt als je een relatief groot stroomverbruik hebt.
 • Solax: een accu van dit bedrijf heeft een kleinere capaciteit van 5,8 kWh. Is dat te weinig voor jouw stroomverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen? Geen nood, je kan tot 4 zulke batterijen in serie laten installeren voor een groter vermogen.

 

Wat is voor mij het beste thuisbatterij-merk?

Het beste thuisbatterij-merk op de markt bestaat niet. Het komt er vooral op aan om te investeren in een kwalitatieve batterij op jouw maat. Wil je de kenmerken van verschillende fabrikanten gericht vergelijken? Vraag dan zeker voorstellen aan bij meerdere installateurs. Vakmannen werken namelijk graag met specifieke thuisbatterij-merken.

Hoe een goed thuisbatterij-merk kiezen? Erkende installateurs werken altijd met hoogwaardige merken en informeren je graag over hun eigenschappen, prijzen, … Ontvang gratis advies op maat!

 

6. Beste thuisbatterij volgens omvormer

Een omvormer is cruciaal voor de goede werking van je thuisbatterij. Die doet namelijk 2 dingen: de overtollige stroom van je zonnepanelen opslaan in je batterij én die opgeslagen stroom beschikbaar maken voor je woning. Wat de beste keuze is qua omvormer van je batterij, hangt vooral af van je situatie:

 • Je hebt nog geen zonnepanelen: installeert een vakman je zonnepanelen en batterij tegelijk? Dan kiest die doorgaans voor een hybride omvormer. Die functioneert dan zowel voor je zonnepanelen als je thuisaccu. Dat komt ook goedkoper uit dan een aparte omvormer voor je batterij te laten plaatsen.
 • Je hebt al zonnepanelen: in dit geval heb je een extra omvormer nodig voor je batterij. Daarbij zijn er 2 opties: je kan kiezen voor een aparte omvormer bij je batterij of voor een batterij met een geïntegreerde omvormer. Dat laatste is doorgaans voordeliger omdat de plaatsing vlotter gaat.

 

Welke omvormer voor mijn batterij heb ik nodig?

Dat hangt grotendeels af van jouw situatie. Een hybride omvormer is een logische keuze als je je panelen en batterij samen laat plaatsen. Zoek je naar een batterij voor je bestaande zonnepanelen? Pols dan bij je installateur zeker naar de mogelijkheid voor een batterij met een geïntegreerde omvormer. Let op: die optie is niet mogelijk bij alle batterij-merken.

Laat je informeren door een erkende installateur! Die analyseert jouw situatie en stelt dan de meest aangewezen oplossing voor. Contacteer vrijblijvend specialisten in je buurt!

 

CONCLUSIE: wat is voor mij de beste thuisbatterij in 2024?

Er is niet zoiets als de beste thuisbatterij op de markt. Het komt er vooral op aan om een thuisaccu van een hoogwaardig merk te kiezen op maat van jouw situatie. Het gaat dan om een zoutwater- of lithium-ion batterij met veel laadcycli, een capaciteit op maat van je stroomverbruik en je zonnepanelen, … Dat is de beste garantie op een rendabele batterij met een lange levensduur en een optimale werking.

Hoe ben ik zeker van de beste thuisaccu voor mijn situatie? Eenvoudig, je vergelijkt gewoon de voorstellen van meerdere installateurs in je buurt. Zo krijg je een breed zicht op de mogelijke merken, voorgestelde capaciteit, aantal laadcycli, … Enkel door gericht te vergelijken, ben je zeker van een doordachte keuze tegen een correcte prijs. Je kan vrijblijvend installateurs contacteren via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs