Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij zonnepanelen

Heb je zonnepanelen of wil je er laten plaatsen? Dan heb je je wellicht al afgevraagd of je ook moet investeren in een thuisbatterij voor zonnepanelen. Een thuisbatterij gecombineerd met zonnepanelen biedt vele voordelen, maar is het wel rendabel? Hoeveel kost het? En hoe werkt een zonnepaneleninstallatie met thuisbatterij? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Is thuisbatterij voor zonnepanelen rendabel?
Thuisbatterij zonnepanelen prijs
Werking zonnepanelen met thuisbatterij
Enkele aandachtspunten
Veelgestelde vragen thuisbatterij zonnepanelen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom thuisbatterij voor zonnepanelen installeren?

Met een thuisbatterij kan je de stroom opslaan die je zonnepanelen opwekken en je niet meteen gebruikt. Op die manier kan je ook wanneer er geen zon is, je eigen opgewekte groene stroom gebruiken. We zetten enkele voordelen van een thuisbatterij voor zonnepanelen op een rij:

 • Onafhankelijker van het elektriciteitsnet: met een thuisbatterij stijgt je zelfconsumptie van gemiddeld 30% naar 60% door ook ’s avonds en ’s nachts stroom van je zonnepanelen te gebruiken. Zo ben je onafhankelijker van het elektriciteitsnet en de wisselende elektriciteitsprijzen.
 • Extra besparing op elektriciteitsrekening: dankzij je zonnepanelen bespaar je al flink op je energierekening. Met een thuisbatterij dalen die kosten nog verder. Bij een gemiddeld gezin kan de jaarlijkse besparing stijgen van ongeveer € 300 naar 600 (afhankelijk van de stroomprijzen).
 • Back-upsysteem tijdens storingen of pannes: valt de elektriciteit plots weg? Geen nood, dankzij je thuisbatterij blijven je elektrische apparaten en verlichting gewoon werken.
 • Minder CO2-uitstoot: door meer groene stroom te gebruiken met je zonnepanelen thuisbatterij stoot je minder CO2 uit. Zo draag je met je thuisbatterij ook een extra steentje bij aan het milieu.

Thuisbatterij voor zonnepanelen kopen? Een erkende installateur kan je verder informeren en adviseren over thuisbatterijen voor zonnepanelen. Kom in contact met installateurs in de buurt.

thuisbatterij zonnepanelen kopen

 

Is thuisbatterij voor zonnepanelen rendabel?

Met de invoering van de digitale meter geldt er in Vlaanderen een nieuw tariefsysteem voor nieuwe zonnepaneleninstallaties. Daarbij vervalt het systeem van de terugdraaiende meter waarbij je teller terugdraait als je overtollige stroom van je zonnepanelen in het net injecteert. Met de digitale meter wordt je energiefactuur berekend o.b.v. wat je werkelijk van het afneemt. Wat je in het net injecteert wordt vergoed, maar die vergoeding is lager dan de prijs die je betaalt voor afgenomen elektriciteit.

Heb je momenteel nog een terugdraaiende teller? Dan is een thuisbatterij financieel gezien minder interessant voor jou. Werkt je zonnepanelen installatie al met een digitale meter? Dan is het aangeraden om zoveel mogelijk van je eigen geproduceerd energie zelf te verbruiken. Een thuisbatterij kan daarbij helpen. Met zonnepanelen én een thuisbatterij stijgt je zelfverbruik namelijk ongeveer van 30% naar 60%. Dat zorgt voor een extra besparing op je energiefactuur. Na 1 januari 2025 zal het bovendien voor elke eigenaar van zonnepanelen verplicht zijn om over te schakelen op het systeem met digitale meter.

 

Bepalende factoren rendabiliteit thuisbatterij

Of een thuisbatterij rendabel is in jouw situatie hangt ook af van een aantal andere factoren:

 • Prijs: voorlopig ligt de prijs van een thuisbatterij tussen € 4.000 en 10.000. Die prijzen zullen de komende jaren waarschijnlijk nog dalen.
 • Capaciteit: door de capaciteit van je thuisbatterij goed af te stemmen op je installatie, wordt je investering rendabeler.
 • Rendement: een hoger rendement van je thuisbatterij, betekent een grotere rendabiliteit.
 • Levensduur: hoe langer je thuisbatterij meegaat, hoe rendabeler je investering natuurlijk wordt.

 

Rekenvoorbeeld besparing met thuisbatterij

Een gemiddeld gezin van 4 personen heeft een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh. Met een elektriciteitsprijs van 0,25 euro per kWh, krijgen we de volgende mogelijke besparingen:

 • Jaarlijkse energiebesparing bij 30% zelfverbruik (zonnepanelen zonder thuisbatterij): € 300
 • Jaarlijkse energiebesparing bij 60% zelfverbruik (zonnepanelen met thuisbatterij): € 600

 

Is een thuisbatterij voor zonnepanelen interessant?

Hoe interessant het is om te investeren in een thuisbatterij voor je zonnepanelen, hangt dus af van tal van factoren. Daarbij spelen vooral de prijs van je thuisbatterij en de hoogte van het nettarief en de terugleververgoeding een belangrijke rol. Als in de toekomst de prijs voor thuisbatterijen blijft dalen en de terugdraaiende teller verdwijnt, zal een thuisbatterij voor je zonnepanelen steeds interessanter worden.

Advies nodig? Een installateur kan je verder informeren en adviseren over zonnepanelen met batterijen en houdt steeds rekening met jouw situatie. Ontvang advies op maat.

 

Thuisbatterij zonnepanelen prijs

Gemiddeld heeft een batterij voor zonnepanelen een prijs tussen € 4.000 en 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing). De kostprijs is wel afhankelijk van een aantal factoren zoals het aantal keer dat de batterij kan op- en ontladen, het merk (bv. Tesla, LG, Solarwatt, Ikea…), de opslagcapaciteit van de thuisbatterij… De prijs voor een thuisbatterij zal in de toekomst wellicht wel blijven dalen.

BELANGRIJK: de installatiekost van een thuisbatterij kan verschillen per situatie. Zo liggen deze kosten lager wanneer je de thuisbatterij samen met de zonnepanelen laat plaatsen. Wil je gericht prijzen vergelijken? Ontvang offertes op maat van bij erkende installateurs.

 

batterij zonnepanelen

Werking zonnepanelen met thuisbatterij

Overdag zijn de meeste mensen meestal weinig thuis. Zonnepanelen produceren dan meer stroom dan we kunnen verbruiken. Een thuisbatterij slaat die overtollige stroom op, zodat je ook ’s avonds en ’s nachts van gratis groene energie kan genieten. We gaan kort in op de werking van een thuisbatterij met zonnepanelen:

 1. Omvormer van de thuisbatterij meet de opgewekte en benodigde energie: op een zonnige dag kunnen je zonnepanelen makkelijk 5 à 7 kWh stroom produceren, terwijl slechts 1 à 2 kWh nodig is (koelkast, modem, …). De omvormer meet hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken en hoeveel je op dat moment werkelijk nodig hebt.
 2. Thuisbatterij laadt overdag op met gratis stroom van je zonnepanelen: de omvormer stuurt het teveel aan geproduceerde energie van je zonnepanelen naar je thuisbatterij. Zo laadt die overdag op met gratis stroom. Hoeveel stroom zo’n batterij kan opslaan, hangt af van de capaciteit.
 3. Je gebruikt ’s avonds en ’s nachts gratis, groene stroom: begin je ’s avonds te koken? Of gebruik je je was- of droogmachine? Dan gebruik je de gratis, groene stroom van je zonnepanelen die in de thuisbatterij werd opgeslagen. Je moet pas elektriciteit van het net halen als de batterij leeg is.
 4. Thuisbatterij slaat ’s avonds en ’s nachts goedkope energie op: een thuisbatterij slaat niet alleen energie van je zonnepanelen op. ’s Avonds en ’s nachts kan je de batterij ook opladen met goedkope elektriciteit aan het daltarief. Zo kan je je batterij ook gebruiken als je zonnepanelen overdag minder zouden produceren door slecht weer.

TIP: wil je zonnepanelen met een thuisbatterij installeren? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg. Ontvang advies en prijzen op maat van installateurs actief in je buurt.

 

Aandachtspunten bij de aankoop en installatie

Wil je graag een zonnepanelen thuisbatterij kopen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

 1. Stem de capaciteit van je batterij af op je verbruik en je zonnepanelen

  Het is belangrijk dat de opslagcapaciteit van je thuisaccu afgestemd is op je jaarlijkse energieverbruik en je (huidige of toekomstige) zonnepanelen. Een erkende installateur houdt met al deze aspecten rekening. Wil je zonnepanelen extra plaatsen om meer groene energie te kunnen opslaan in je batterij? Ook hierover kan een expert je advies geven.

 2. Ga na of je een extra omvormer nodig hebt

  Heb je al zonnepanelen? Dan moet je een extra omvormer kopen. De omvormer van je zonnepanelen volstaat namelijk niet voor je thuisbatterij. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan je kiezen voor een hybride omvormer die geschikt is voor zowel je zonnepanelen als je thuisbatterij.

 3. Let op het aantal laadcycli van de thuisbatterij

  Het aantal keer dat een thuisbatterij kan op- en ontladen bepaalt in grote mate de levensduur. Goedkopere modellen kunnen bv. slechts 1.000 laadcycli doen, tegenover 5.000 à 10.000 laadcycli bij kwaliteitsvolle, duurdere thuisbatterijen.

 4. Kijk naar het rendement

  Hoe goedkoper de zonnepanelen batterij, hoe lager het rendement zal liggen. Een investering in een duurdere batterij met een rendement van 95% komt dus voordeliger uit dan een goedkopere batterij met een rendement van 70%. Hou er ook rekening mee dat het rendement van goedkopere batterijen sneller zal dalen dan bij hoogwaardige modellen.

 5. Denk aan het installatiegemak

  Laat je je zonnepanelen samen met een thuisbatterij plaatsen? Dan zal de installatie vlotter gaan en zullen de arbeidskosten dus lager liggen. Het is natuurlijk ook perfect mogelijk om een thuisbatterij te laten installeren als je al zonnepanelen hebt. Vraag er zeker naar bij een erkende installateur van thuisbatterijen actief in je buurt.

TIP: bespreek je project altijd met een erkende installateur. Hij geeft je advies, helpt je een doordachte keuze te maken en zorgt bovendien ook voor een correcte plaatsing van je thuisbatterij. Ontvang offertes op maat van installateurs in je buurt.

 

Veelgestelde vragen thuisbatterij zonnepanelen

Heb je nog vragen over thuisbatterijen voor zonnepanelen? Neem dan zeker eens een kijkje bij het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder: • Welke soorten thuisbatterijen voor zonnepanelen zijn er?

  Er bestaan verschillende soorten thuisbatterijen voor zonnepanelen. Een overzicht:

  • Loodzuur thuisbatterijen: loodzuurbatterijen zijn de goedkoopste thuisbatterijen. Daartegenover staat wel dat ze groot en zwaar zijn en het niet mogelijk is om ze diep te ontladen. Anders daalt de opslagcapaciteit en dus ook de levensduur.
  • Lithium-ion thuisbatterijen: deze thuisbatterij komt het vaakst voor. Het bekendst is de Tesla thuisbatterij, maar er bestaan ook nog andere thuisbatterij merken van dit type. Lithium-ion thuisbatterijen zijn een pak lichter maar beschikken toch over een grote opslagcapaciteit. Ook bij dit soort thuisbatterijen kan volledig op- en ontladen leiden tot capaciteitsverlies.
  • Zoutwater thuisbatterijen: deze thuisbatterijen bestaan uit een kunststof krat, hoofdzakelijk gevuld met zoet en zout water. Bij contact tussen beide ontstaat elektriciteit. Omgekeerd kan je zoutwater thuisbatterijen opladen door het zoete en zoute water te scheiden. Deze batterijen zijn daardoor veilig (geen brandgevaar) en je kan ze volledig op- en ontladen zonder capaciteitsverlies.


 • Welke capaciteit heb ik nodig voor mijn thuisbatterij?

  De opslagcapaciteit van je thuisbatterij moet altijd goed afgestemd zijn op je zonnepanelen installatie. Zo vermijd je een onevenwicht tussen de opslagcapaciteit van je batterij en de productiecapaciteit van je zonnepanelen. Om te berekenen wat de geschikte capaciteit is voor jouw thuisbatterij, bestaat een simpele rekenformule. Je vermenigvuldigt elke individuele kWp van je zonnepanelen installatie met 1 à 1,5 kWh. Voor een installatie dat 4 kWp aan stroom produceert, komt dat dus neer op een capaciteit van 4 à 6 kWh.

  Laat de capaciteit berekenen door een expert! De bovenstaande formule geeft je een schatting van het geschikte vermogen. Wil je zeker zijn van de ideale capaciteit voor je installatie? Laat deze dan berekenen door een installateur via onze offerteservice. • Wat is de levensduur van zonnepanelen met thuisbatterij?

  Zonnepanelen zelf gaan gemiddeld 25 jaar mee. De levensduur van een thuisbatterij bedraagt dan weer ongeveer 10 à 20 jaar. Er zijn tal van factoren die die levensduur kunnen beïnvloeden zoals het aantal laadcycli, de opslagcapaciteit, hoever je deze laat op- en ontladen, het merk… Bovendien is ook de soort thuisbatterij hier bepalend:

  • Levensduur loodzuur thuisbatterij: gemiddeld 8 à 10 jaar
  • Levensduur lithium-ion thuisbatterij: gemiddeld 15 à 20 jaar
  • Levensduur zoutwater thuisbatterij: gemiddeld 20 jaar

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs