Thuisbatterij zonnepanelen

‘Moet ik investeren in een thuisbatterij voor zonnepanelen?’ Wie zonnepanelen heeft of er wil laten plaatsen, heeft zich die vraag wellicht al gesteld. Een thuisbatterij gecombineerd met zonnepanelen biedt vele voordelen, maar is een thuisbatterij kopen wel rendabel? Hoeveel kost het? En hoe werkt een zonnepanelen-installatie met thuisbatterij? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen thuisbatterij zonnepanelen
Soorten thuisbatterijen voor zonnepanelen
Prijs thuisbatterij zonnepanelen
Is een thuisbatterij voor zonnepanelen rendabel?
Aandachtspunten bij de aankoop en installatie
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe werkt een thuisbatterij voor zonnepanelen?

Overdag zijn we meestal weinig thuis. Daardoor produceren zonnepanelen meer elektriciteit dan we kunnen verbruiken. Een thuisbatterij slaat die overtollige stroom op. Zo kan je ook ’s avonds en ’s nachts genieten van gratis, groene energie. Dat gaat als volgt:

 1. Omvormer van de thuisbatterij meet de opgewekte en benodigde energie: op een zonnige dag kunnen je zonnepalen makkelijk 5 à 7 kWh stroom produceren, terwijl slechts 1 à 2 kWh nodig is (koelkast, modem, …). De omvormer meet hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken en hoeveel je op dat moment werkelijk nodig hebt.
 2. Thuisbatterij laadt overdag op met gratis stroom van je zonnepanelen: de omvormer stuurt het teveel aan geproduceerde energie van je zonnepanelen naar je thuisbatterij. Zo laadt die overdag op met gratis stroom. Hoeveel stroom zo’n batterij kan opslaan, hangt af van de capaciteit.
 3. Je gebruikt ’s avonds en ’s nachts gratis, groene stroom: begin je ’s avonds te koken? Gebruik je je was- of droogmachine? Dan gebruik je de gratis, groene stroom van je zonnepanelen die in de thuisbatterij werd opgeslagen. Je moet pas elektriciteit van het net halen als de batterij leeg is.
 4. Thuisbatterij slaat ’s avonds en ’s nachts goedkope energie op: een thuisbatterij slaat niet alleen energie van je zonnepanelen op. ’s Avonds en ’s nachts laadt de batterij ook op met goedkope elektriciteit aan het daltarief. Zo kan je je thuisbatterij ook gebruiken als je zonnepanelen overdag minder zouden produceren door slecht weer.

TIP: wil je een zonnepanelen thuisbatterij (en zonnepanelen) installeren? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in je buurt.

thuisbatterij zonnepanelen

 

Voordelen thuisbatterij zonnepanelen

Een thuisbatterij voor zonnepanelen heeft tal van voordelen. Een kort overzicht:

 • Je bent onafhankelijker van het elektriciteitsnet: zonder thuisbatterij verbruik je slechts 30% van de energie die jouw zonnepanelen opwekken. De rest gaat terug naar het net. Met een thuisbatterij stijgt die zelfconsumptie naar gemiddeld 60% door ook ’s avonds en ’s nachts stroom van je zonnepanelen te kunnen gebruiken. Zo ben je een stuk onafhankelijker van het elektriciteitsnet en de wisselende elektriciteitsprijzen.
 • Je bespaart extra op je elektriciteitsfactuur: dankzij je zonnepanelen bespaar je al flink op je energiefactuur. Met een zonnepanelen thuisbatterij dalen die kosten nog verder omdat je nog meer van je zelf opgewekte stroom verbruikt. Bij een gemiddeld gezin kan de jaarlijkse besparing stijgen van ongeveer 400 euro naar 700 euro (afhankelijk van de wisselende elektriciteitsprijzen).
 • Je hebt een back-upsysteem tijdens storingen of pannes: valt de elektriciteit plots weg door een stroomstoring? Geen nood, dankzij de opgeslagen zonne-energie in je thuisbatterij blijven je elektrische apparaten en verlichting gewoon werken. Dat is zeker belangrijk voor zelfstandigen en bedrijven.
 • Je stoot minder CO2 uit: door meer groene stroom te gebruiken dankzij je zonnepanelen thuisbatterij stoot je minder CO2 uit. Zo draag je met je thuisbatterij ook een extra steentje bij aan het milieu.

 

Soorten thuisbatterijen voor zonnepanelen

Er bestaan verschillende thuisbatterijen voor je zonnepanelen. We zetten de 3 meest courante soorten thuisbatterijen kort op een rij:

 

1. Loodzuur thuisbatterijen

Loodzuurbatterijen zijn een oude technologie die ook gebruikt wordt voor startaccu’s in wagens. Deze thuisbatterijen zijn het goedkoopst, maar de nadelen zijn groter dan dat financiële voordeel. Loodzuurbatterijen zijn namelijk groot en zwaar en het is niet mogelijk om ze diep te ontladen. Anders daalt de opslagcapaciteit en dus ook de levensduur. Bovendien krijg je met dit type thuisbatterij ook geen premie van de Vlaamse overheid.

Levensduur: 8 à 10 jaar

 

2. Lithium-ion thuisbatterijen

Deze soort thuisbatterij komt het vaakst voor. Het bekendst is de Tesla thuisbatterij (Powerwall), maar er bestaan ook nog andere thuisbatterij merken van dit type (LG, Solarwatt, …). Lithium-ion thuisbatterijen zijn een pak lichter dan loodzuurbatterijen en zoutwaterbatterijen. Ze beschikken, ondanks het lichte gewicht, ook over een grote opslagcapaciteit. Let op: ook bij dit soort thuisbatterijen kan volledig op- en ontladen leiden tot capaciteitsverlies.

Levensduur: 15 à 20 jaar

 

3. Zoutwater thuisbatterijen

Dit ecologische alternatief voor loodzuur- en lithium-ion thuisbatterijen is een relatief nieuwe technologie. Zoutwater thuisbatterijen bestaan uit een kunststof krat, hoofdzakelijk gevuld met zoet en zout water. Bij contact tussen beide ontstaat elektriciteit. Omgekeerd kan je deze thuisaccu opladen door het zoete en zoute water te scheiden. Deze batterijen zijn daardoor veilig (geen brandgevaar) en je kan ze volledig op- en ontladen zonder capaciteitsverlies. Let op: deze thuisaccu is zwaar en neemt behoorlijk wat ruimte in.

Levensduur: gemiddeld 20 jaar

 

Wat is voor mij de beste thuisbatterij?

Je kiest best voor een lithium-ion of een zoutwater thuisbatterij. Je kan namelijk enkel voor deze thuisbatterijen een premie van de Vlaamse overheid krijgen. Wat voor jou de beste thuisbatterij is, hangt af van jouw situatie en wensen. Hoeveel ruimte heb je ter beschikking voor de plaatsing? Wat is je energieverbruik (bv. stroompieken)? Zijn er al zonnepanelen aanwezig of niet? …

TIP: een erkende installateur van thuisbatterijen geeft je graag advies op maat van jouw situatie en noden. Wil je een weloverwogen keuze maken? Vraag dan voorstellen aan bij verschillende installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht modellen en merken, maar ook prijzen en uitvoertermijnen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

Thuisbatterij zonnepanelen prijs

Hoeveel kost een thuisbatterij voor zonnepanelen? Die kostprijs hangt vooral af van de opslagcapaciteit van de thuisbatterij, het aantal keer dat de batterij kan op- en ontladen, het merk (bvb. Tesla, LG, Solarwatt, Ikea, …), enzovoort. Voor een thuisbatterij mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 4.000 à 10.000 euro, incl. btw en plaatsing. Die prijs zal in de toekomst wellicht blijven dalen.

BELANGRIJK: de installatiekost van een thuisbatterij kan verschillen per situatie. Laat je de thuisbatterij samen met de zonnepanelen plaatsen? Dan zullen de installatiekosten lager liggen dan wanneer je de thuisbatterij apart laat plaatsen. Wil je gericht installatiekosten, thuisbatterij prijzen, merken, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende erkende installateurs actief in je buurt via de offerteservice.

 

Druk de kosten met premies en financiële voordelen

Is je woning ouder dan 10 jaar en werk je samen met een erkende installateur? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% voor de aankoop én de installatie van je thuisbatterij voor zonnepanelen. Je kan ook een Vlaamse thuisbatterij premie krijgen. De batterij moet wel geplaatst zijn door een elektrotechnisch installateur. Deze kan je ook helpen bij de premie-aanvraag. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

zonnepanelen thuisbatterij

Is een thuisbatterij voor zonnepanelen rendabel?

Met de invoering van de digitale meter geldt er in Vlaanderen een nieuw tariefsysteem voor nieuwe zonnepanelen-installaties. Daarbij vervalt het systeem van de terugdraaiende meter waarbij je teller terugdraait als je overtollige stroom van je zonnepanelen in het net injecteert. Met de digitale meter wordt je energiefactuur berekend o.b.v. wat je werkelijk van het net afneemt. Wat je in het net injecteert wordt vergoed, maar die vergoeding is lager dan de prijs die je betaalt voor afgenomen elektriciteit.

In dat opzicht is het aangeraden om zoveel mogelijk van je eigen geproduceerde energie zelf te verbruiken. Een thuisbatterij kan daarbij helpen. Met zonnepanelen én een thuisbatterij stijgt je zelfverbruik namelijk ongeveer van 30% naar 60%. Dat zorgt voor een extra besparing op je energiefactuur:

 

Voorbeeld:

Jaarlijks elektriciteitsverbruik: 4.000 kWh (verbruik van een gemiddeld gezin van 4 personen)
Elektriciteitsprijs: 0,25 euro per kWh
→ Jaarlijkse energiebesparing bij 30% zelfverbruik (zonnepanelen zonder thuisbatterij): € 300
→ Jaarlijkse energiebesparing bij 60% zelfverbruik (zonnepanelen met thuisbatterij): € 600

Zoals je ziet, zorgt een thuisbatterij voor zonnepanelen ervoor dat je nóg extra kan besparen op je energiefactuur. Bovendien ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de wisselende energieprijzen, je stoot minder CO2 uit, je hebt een back-upsysteem bij een stroompanne, …

 

Laat je adviseren door een erkende installateur

Interesse in een thuisbatterij voor jouw zonnepanelen? Schakel dan een gespecialiseerde installateur in. Deze kan aan de hand van jouw situatie (elektriciteitsverbruik, aantal personen, opbrengst van de zonnepanelen, …) bepalen of en welke thuisbatterij geschikt is en wat de terugverdientijd is. De terugverdientijd van een thuisbatterij bedraagt 10 à 20 jaar, afhankelijk van de evolutie van de elektriciteitsprijzen, het type batterij, … Heb je nog geen zonnepanelen? Geen probleem. Een installateur berekent precies welke zonnepanelen-installatie met thuisbatterij geschikt is voor jouw project.

TIP: vraag offertes aan bij 2 à 3 verschillende installateurs. Zo kan je makkelijk voorstellen, prijzen, … vergelijk. Start je aanvraag hier.

 

Aandachtspunten bij de aankoop en installatie

Wil je graag een zonnepanelen thuisbatterij kopen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

 • Stem de capaciteit van je batterij af op je verbruik en je zonnepanelen: het is belangrijk dat de opslagcapaciteit van je thuisaccu afgestemd is op je jaarlijkse energieverbruik en je (huidige of toekomstige) zonnepanelen. Een erkende installateur houdt met al deze aspecten rekening. Of wil je eventueel zonnepanelen extra plaatsen om meer groene energie te kunnen opslaan in je batterij? Ook hierover kan een expert je advies op maat geven.
 • Kijk of je een extra omvormer nodig hebt: heb je al zonnepanelen? Dan moet je een extra omvormer kopen. De omvormer van je zonnepanelen volstaat namelijk niet voor je thuisbatterij. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan je kiezen voor een hybride omvormer voor zowel je zonnepanelen als je thuisbatterij.
 • Let op het aantal laadcycli van de thuisbatterij: het aantal keer dat een zonnepanelen thuisbatterij kan op- en ontladen bepaalt in grote mate de levensduur. Goedkopere modellen kunnen bv. slechts 1.000 laadcycli doen, tegenover 5.000 à 10.000 laadcycli bij kwaliteitsvolle, duurdere thuisbatterijen.
 • Kijk naar het rendement: hoe goedkoper de thuisbatterij voor zonnepanelen, hoe lager het rendement zal liggen. Een investering in een duurdere batterij met een rendement van 95% komt dus voordeliger uit dan een goedkopere batterij met een rendement van 70%. Hou er ook rekening mee dat het rendement van goedkopere batterijen sneller zal dalen op lange termijn dan bij hoogwaardige modellen.
 • Denk aan het installatiegemak: laat je je zonnepanelen samen met een thuisbatterij plaatsen? Dan zal de installatie vlotter gaan en zullen de arbeidskosten dus lager liggen. Het is natuurlijk ook perfect mogelijk om een thuisbatterij te laten installeren als je al zonnepanelen hebt. Vraag er zeker naar bij een erkende installateur van thuisbatterijen actief in je buurt.

TIP: overloop deze aandachtspunten zeker met een erkende installateur. Hij geeft je graag advies op maat om een doordachte keuze te kunnen maken. Bovendien werkt hij met kwaliteitsvolle thuisbatterijen en zorgt hij voor een correcte plaatsing en afstelling. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs