Capaciteitstarief 2024: wat betekent dat voor mij?
UPDATE 28 juni 2022 – Vanaf januari 2023 voert de VREG het capaciteitstarief voor elektriciteit in. Bij de berekening van je netkosten houdt de VREG dan vooral rekening met je piekverbruik in plaats van de hoeveelheid stroom die je van het net neemt. Maar wat betekent dat capaciteitstarief nu concreet voor jou? En hoe kunnen zonnepanelen met een thuisbatterij helpen om je verbruikspieken af te vlakken?
Lees meer:
Wat betekent het capaciteitstarief voor mijn factuur?
Hoe kan ik mijn capaciteitstarief berekenen?
Waarom kiezen voor zonnepanelen met thuisbatterij?
Veelgestelde vragen over het capaciteitstarief
Wat is het capaciteitstarief voor elektriciteit?
Een stroomfactuur bestaat uit verschillende kosten, waaronder de netkosten (bv. voor distributie). Bij aanvang van 2023 zal de VREG die netkosten voor 80% berekenen op basis van je verbruikspieken met het ‘capaciteitstarief’. En het aantal kWh aan stroom dan? Die hoeveelheid afgenomen elektriciteit telt nog slechts voor 20% mee bij de berekening van je netkosten in plaats van 100%.
Waarom de VREG dit capaciteitstarief invoert? Om piekbelastingen op het elektriciteitsnet te vermijden. Door de opkomst van elektrische auto’s, warmtepompen, … stijgt namelijk de kans op zo’n overbelasting van het net. Kortom, dit tarief moet ons stimuleren om minder energieverslindende toestellen tegelijk te gebruiken.
BELANGRIJK: oorspronkelijk zou de berekening van je energiefactuur o.b.v. het capaciteitstarief gelden vanaf 1 juli 2022. Uiteindelijk bleek die deadline praktisch nog niet haalbaar. Daarom besliste de VREG om dit definitief uit te stellen tot begin 2023.
Hoe kan ik besparen op mijn stroomfactuur? Eén van de meest doeltreffende methodes om je piekverbruik te beperken, zijn zonnepanelen met een thuisbatterij. Benieuwd naar de mogelijkheden op maat van jouw situatie? Ontvang gratis advies op maat!
Wat betekent het capaciteitstarief voor mijn factuur?
Is het capaciteitstarief van de VREG nu voordelig of nadelig voor je elektriciteitsfactuur? Dat hangt vooral af van je verbruikspatroon. Er zijn 2 mogelijke scenario’s:
- Verbruik spreiden = minder betalen: slaag je erin om je stroomverbruik gelijkmatig te spreiden over de tijd? Dan zal dit nieuwe tarief doorgaans voor lagere netkosten zorgen. Het komt er dan op aan om ’s ochtends tussen 6u en 8u en ’s avonds tussen 18u en 20u hoge verbruikspieken te vermijden.
- Grote verbruikspieken = meer betalen: vertoont je stroomverbruik dalen en hoge pieken? Dan zullen die verbruikspieken in de meeste gevallen voor een hogere stroomfactuur zorgen. Bv. als je ’s avonds je elektrische wagen oplaadt, kookt en je wasmachine laat draaien.
CONCLUSIE: met het capaciteitstarief komt het er dus op aan om je verbruikspieken aan stroom zoveel mogelijk af te vlakken. Eén methode is investeren in een thuisbatterij voor je zonnepanelen. Verder in dit artikel lees je meer tips om je stroomverbruik optimaal te spreiden.
Hoe kan ik mijn capaciteitstarief berekenen?
Ben je benieuwd naar de impact van het capaciteitstarief op jouw stroomfactuur? Op de site van de VREG kan je een simulatie van het capaciteitstarief voor jouw situatie uitvoeren. Of je met dit tarief nu extra zal betalen of niet, hangt echter vooral van de spreiding van je stroomverbruik af. Enkele voorbeelden:
- Nieuwbouwwoning met warmtepomp: werkt deze warmtepomp vooral op het moment van het piekverbruik? Dan zal de stroomfactuur met het capaciteitstarief op jaarbasis gemiddeld 100 euro hoger liggen. Werkt de warmtepomp vooral wanneer geen andere energieverslindende toestellen gebruikt worden? Dan kan die factuur op jaarbasis zo’n 70 euro lager liggen.
- Gerenoveerde woning met zonnepanelen: wat betekent het capaciteitstarief voor zonnepanelen? Bij mensen met zonnepanelen zal de stroomfactuur doorgaans gelijk blijven, zowel met een terugdraaiende als digitale meter. Let op: hoe hoger de zelfconsumptie van de zonne-energie, hoe lager de verbruikspieken. Daarom kan een thuisbatterij door het capaciteitstarief een extra meerwaarde bieden.
- Appartementswoning: voor een alleenstaande of kleiner huishouden in een appartement zal de stroomfactuur door het capaciteitstarief gemiddeld iets hoger uitkomen. Die stijging zou beperkter zijn met de digitale meter dan met de klassieke, terugdraaiende meter.
- Gezin met elektrische auto: is een elektrische wagen door het capaciteitstarief nu nadelig voor je stroomfactuur? Zeker niet, tenzij je die wagen natuurlijk oplaadt tijdens de piekmomenten aan de maximale snelheid. Kies je voor een slim laadpunt met programmeerbare laadsessies en load balancing? Dan kan je met het nieuwe tarief zelfs extra besparen op je stroomfactuur.
Waarom kiezen voor zonnepanelen met een thuisbatterij?
Met het capaciteitstarief is het essentieel om je verbruikspieken aan netstroom af te vlakken. Een thuisbatterij voor je zonnepanelen-installatie is daar ideaal voor. Dankzij zo’n thuisbatterij verhoog je je zelfconsumptie van zonne-energie namelijk van 30% naar gemiddeld 60 à 70%. Door ’s avonds de groene stroom in je batterij te gebruiken, verlaag je vanzelf je verbruik aan netstroom tijdens dat piekmoment. Kortom, je bent een stuk onafhankelijker van het elektriciteitsnet en de aangerekende netkosten.
Interesse in een thuisbatterij? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!
Hoe kan ik nog besparen met het capaciteitstarief?
Naast zonnepanelen met een thuisbatterij zijn er natuurlijk nog manieren om hoge verbruikspieken te vermijden. Enkele voorbeelden:
- Stuur je warmtepomp, laadpaal, wasmachine, … slim aan: dankzij nieuwe technologieën is het mogelijk om het verbruik van verschillende apparaten slim aan te sturen. Zo valt hun verbruik niet samen met je andere huishoudelijke apparaten en vermijd je hoge stroompieken in je huishouden.
- Gebruik niet langer dan 15 minuten verschillende toestellen tegelijk: de VREG meet je verbruikspiek over 15 minuten. Kortom, gebruik je slechts 1 energieverslindend toestel (wasmachine, kookplaten, …) per kwartier? Dan vermijd je efficiënt verbruikspieken.
- Laad je elektrische auto trager op: laadpalen met ‘load balancing’ houden rekening met je huishoudelijke stroomverbruik. Kortom, verbruik je meer elektriciteit? Dan gaat het laden van je wagen trager. Duidelijk een interessante optie in het licht van de invoering van het capaciteitstarief.
- Meet je verbruikspatroon: met een digitale meter kan je perfect nagaan wanneer je het meeste stroom verbruikt. Ook op dat vlak zijn data dus het nieuwe goud. Door inzicht te krijgen in je verbruik kan je bepaalde gewoontes aanpassen en pieken voorkomen.
Veelgestelde vragen over het capaciteitstarief
-
-
Hoeveel capaciteitstarief betaal ik met een terugdraaiende teller?Iedereen betaalt het capaciteitstarief, behalve mensen die recht hebben op het sociaal tarief. Ook met een terugdraaiende teller moet je dus dat nieuwe nettarief betalen. Met een klassieke meter kan je echter geen verbruikspieken meten en daarom betaal je een vast, forfaitair bedrag. Dat bedrag komt overeen met de bijdrage voor een gemiddelde maandpiek van 2,5 kW. -
Hoe rekent de VREG het capaciteitstarief aan bij een digitale meter?De gemiddelde maandpiek bepaalt hoeveel je capaciteitstarief bedraagt met een digitale meter. Een maandpiek is het hoogste kwartiervermogen dat je in 1 maand hebt verbruikt. En hoe komt de VREG dan tot die gemiddelde maandpiek? Door telkens het gemiddelde te nemen van de 12 vorige maandpieken. -
Tellen injectiepieken van mijn zonnepanelen ook mee?Neen. Injecteer je met je zonnepanelen veel groene stroom op het net? Dan tellen die ‘injectiepieken’ niet mee voor het capaciteitstarief. Enkel afnamepieken tellen mee om het capaciteitstarief te berekenen. -
Mag ik mijn huishoudelijke apparaten nog tegelijk aanzetten?Toch wel, je huishoudelijke toestellen samen aanzetten heeft doorgaans slechts een beperkte impact op het capaciteitstarief. Je moet dus niet aan levenscomfort inboeten. Vooral voor mensen met een warmtepomp en/of een laadpaal wordt het belangrijk om deze toestellen slim aan te sturen en zo hun verbruikspieken af te vlakken.
-