Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zoutwaterbatterij

In het assortiment thuisbatterijen behoort de zoutwaterbatterij tot de jongste van de klas. Toch kan ze al op heel wat bijval rekenen! Reden? De zoutwaterbatterij is een veilig en ecologisch alternatief voor de loodzuur-accu en de lithium-ion-accu. Daarbovenop kan je profiteren van een premie.

Zoutwaterbatterij: werkingvoordelen en nadelen – prijs en premiealternatieven

 

Hoe werkt een zoutwaterbatterij?

Dit type thuisbatterij biedt een veilige, onderhoudsarme en milieuvriendelijke vorm van energieopslag. Het bestaat uit een kunststof krat dat grotendeels gevuld is met zout en zoet water. Bij het contact tussen beide ontstaat er elektriciteit. Omgekeerd worden ze tijdens het opladen van de batterij opnieuw van elkaar gescheiden.

Andere bestanddelen zijn: mangaanoxide en koolstof-titaniumfosfaat. Net zoals zout en zoet water geen zeldzame stoffen en ook niet giftig! Een zoutwaterbatterij bevat dus geen zware metalen. Dat maakt haar relatief goedkoop, veilig te produceren en eenvoudig te recycleren.

 

 

Voordelen

  • Veilig, onderhoudsarm en milieuvriendelijk

    Door de natuurlijke bestanddelen bestaat er geen brandgevaar of explosiegevaar. Ook hebben de veel voorkomende en niet-giftige stoffen een lage impact op het milieu. Een zoutwaterbatterij vraagt bovendien nauwelijks onderhoud en gaat lang mee, gemiddeld 20 jaar. Dit alles maakt dat ze achteraf makkelijk te recycleren is.

  • Volledig ontlaadbaar

    Je kan in tegenstelling tot andere thuisbatterijen een zoutwaterbatterij tot 100 procent ontladen. Wat een verschil maakt voor je beschikbare hoeveelheid elektriciteit. Het verklaart ook mee haar lange levensduur.

 

Nadelen

  • Logge en zware batterij

    Weinig energie opslaan in een beperkt volume is niet mogelijk. Je beschikt dus best over een grote technische ruimte om de batterij te plaatsen, zoals een garage of een opslagkamer.

  • Mindere prestatie tijdens piekstromen

    Gebruik je een strijkijzer, waterkoker en wasmachine gelijktijdig? Een zoutwaterbatterij krijgt het lastig tijdens piekstromen. Omdat ze slechts een beperkte hoeveelheid stroom per uur levert. Voorzie daarom best een voldoende grote batterij installatie: hoe groter, hoe meer ze aankan.

 

 

Prijs zoutwaterbatterij

Bepalend voor het financiële plaatje zijn naast de investeringskost (aankoopprijs + installatie) de onderhoudskost en de gebruikskost. Zeker deze laatste factor beïnvloedt mee de prijs: hoe vaak kan je de batterij helemaal opladen en ontladen voor ze versleten is? In het geval van een zoutwaterbatterij is er gemiddeld na 5.000 cycli pas sprake van 30 procent minder opslagcapaciteit.

Uitgedrukt in euro en kWh betekent dat je voor de totale levensduur (gemiddeld 20 jaar) van een zoutwaterbatterij ongeveer zo’n 11 eurocent per kWh betaalt. Inclusief aankoop, plaatsing en onderhoud. Meer weten? Vraag een professionele vakman om advies en een offerte op maat.

 

Premie thuisbatterij voor zelf opgewekte energie

Woon je in Vlaanderen en investeer je vandaag in een zoutwaterbatterij? Dan profiteer je voor de aankoop of leasing van een thuisbatterij van een premie. Belangrijke voorwaarden daarbij zijn: de plaatsing van een digitale meter en het beroep doen op een erkend installateur voor de installatie van de batterij. Informeer bij een vakman over deze en andere mogelijke premies, en de aanvraag ervan.

 

zoutwaterbatterij

 

Andere soorten thuisbatterijen

Andere soorten thuisbatterijen zijn: de loodzuurbatterij en de lithium-ionbatterij. Het loont de moeite om te vergelijken voor je een keuze maakt.

 

  • ALTERNATIEF 1: loodzuurbatterij

    Deze batterij is vooral bekend van de startaccu in auto’s. Ze bestaat al sinds 1859 en bevat water, zwavelzuur en lood als bestanddelen. Net zoals een zoutwaterbatterij neemt een loodzuurbatterij veel plaats in beslag. Dat komt door de lage energie-inhoud per kilogram. Daarnaast gaat ze minder lang mee, gemiddeld zo’n 8 à 10 jaar. Ontlaad je ze volledig. Dan tast dit de opslagcapaciteit en dus ook de levensduur aan. Toch haal je in één keer direct veel elektriciteit uit deze batterij.

    Qua prijs valt de loodzuurbatterij per kWh iets duurder uit: tussen 14 en 17 eurocent per kWh, inclusief aankoop, installatie en onderhoud.

 

  • ALTERNATIEF 2: lithium-ionbatterij

    Het populairste type thuisbatterij. De bekendste is de Tesla-powerwall. Ze is alvast een pak lichter dan een loodzuurbatterij en een zoutwaterbatterij. Ook beschikt ze over een grote opslagcapaciteit dankzij de hoge energiedichtheid. Minpunten daardoor zijn: de brandgevoeligheid en het capaciteitsverlies bij volledig ontladen of opladen.
    Net zoals de zoutwaterbatterij vraagt de li-ionbatterij geen frequent of specifiek onderhoud.

    Haar prijs is quasi gelijklopend met een zoutwaterbatterij: tussen 10 en 32 eurocent per kWh, inclusief aankoop, installatie en onderhoud. Hetzelfde geldt voor de levensduur, 15 à 20 jaar.

 

Tip: vraag raad aan een vakman

Is een thuisbatterij een interessante keuze en kies ik best voor een zoutwaterbatterij, loodzuurbatterij of lithium-ionbatterij? Dat is volledig afhankelijk van jouw situatie. Beschik je over de nodige ruimte? Hoeveel stroom wens je af te nemen? … Leg deze en andere vragen voor aan een erkende installateur. Hij geeft je correct advies op basis van jouw situatie en noden.

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs