Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij premie 2024

Laatste update: 06 May 2024 – Belangrijk: de Vlaamse overheid heeft de thuisbatterij premie van Fluvius stopgezet. Batterijen met een keuringsattest na 31 maart 2023 komen niet meer in aanmerking voor deze premie. Gelukkig is zo’n batterij door de dalende prijs en stijgende kwaliteit ook zonder premie een rendabele investering!

Ga snel naar:
Premiebedrag thuisbatterij 2024
Voorwaarden premie thuisbatterij
Hoe premie voor thuisbatterij aanvragen?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

LET OP: thuisbatterij premie stopgezet eind maart 2023

De Vlaamse overheid besloot om de premie voor thuisbatterijen sneller stop te zetten. Zo komen thuisbatterijen met een keuringsattest na 31 maart 2023 niet meer in aanmerking voor de premie. Er gelden geen uitzonderingen door vertraagde leveringen, geen beschikbare vakmannen voor de plaatsing, geen tijdige keuring… De onderstaande premie-info is dus niet langer van toepassing.

Is een thuisbatterij interessant zonder premie?

Ja. Door de toenemende kwaliteit (hoger rendement, langere levensduur) en dalende prijs, loont een thuisbatterij steeds meer. Lees meer over de rentabiliteit van een thuisbatterij.

 


Door het wegvallen van de premie is onderstaande info niet meer van toepassing: 

 

Premiebedrag thuisbatterij

Het maximale premiebedrag voor thuisbatterijen is afhankelijk van de capaciteit:

Capaciteit thuisbatterijPremiebedrag tot eind maart 2023Premiebedrag vanaf april 2023
0 tot 4 kWh€150 per kWh/
4 - 6 kWh€ 125 per kWh/
6 - 9 kWh//
vanaf 9 kWh//
Maximum premiebedrag€ 850 / Max. 40% factuur (incl. btw)/

 

Wat levert de premie voor een thuisbatterij op?

De capaciteit van een thuisbatterij ligt meestal tussen 4 à 8 kWh. Dat vermogen is de belangrijkste factor bij het berekenen van de premie voor een thuisbatterij. Een voorbeeld:

Premie voor een thuisbatterij van 5 kWh: (4 x € 150) + (1 x € 125) = € 725

Thuisbatterijen van 5 kWh kosten doorgaans zo’n € 5.000. Dankzij de thuisbatterij premie je betaal je dus slechts € 4.275. Wil je weten of een thuisbatterij een goede oplossing is voor jou? Vraag dan voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Profiteer van een premie voor je thuisbatterij én je zonnepanelen!

Een thuisbatterij is het voordeligst als je het toestel samen met je zonnepanelen laat plaatsen. Zo gaat de plaatsing veel vlotter én combineer je de thuisbatterij premie met de eenmalige investeringspremie voor zonnepanelen-installaties.

Advies op maat ontvangen? Een erkende installateur informeert je graag over de mogelijkheden van zonnepanelen met een thuisbatterij op maat van jouw situatie. Ontvang gratis voorstellen bij meerdere specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Voorwaarden premie thuisbatterij

Hoe kom je in aanmerking voor de thuisbatterij premie? Een overzicht van de voorwaarden:

 

1. Plaatsing door een erkende installateur

Om in aanmerking te komen voor de premie moet je de thuisbatterij laten installeren door een elektrotechnisch installateur. Zo’n vakman heeft veel ervaring met het plaatsen van thuisbatterijen en zo ben je zeker van een correcte plaatsing en een optimaal rendement. Vind een erkende vakman via onze gratis offerteservice.

 

2. Digitale meter is verplicht

Om van de thuisbatterij premie te genieten, moet je een digitale meter hebben. Zo kan je de afname en levering van stroom aan het net apart meten. Laat je een digitale meter op aanvraag plaatsen? Hou dan rekening met de doorlooptijd van je premie-aanvraag en de uiteindelijke plaatsing van de digitale meter. Tussen de aanvraag van zo’n digitale meter en de uiteindelijke plaatsing zit namelijk vaak behoorlijk wat tijd.

 

3. Thuisbatterij moet 10 jaar aangesloten blijven

Je nieuwe thuisbatterij moet minstens 10 jaar aangesloten blijven op het elektriciteitsnet. Ook leasingcontracten moeten een minimale looptijd hebben van 10 jaar. Anders ontvang je geen premie.

 

4. Thuisbatterij moet keuringsattest hebben voor 31 maart 2023

Enkel thuisbatterijen met een keuringsattest van voor 31 maart 2023 komen in aanmerking voor de premie. Voor alle thuisbatterijen met een keuringsattest na deze datum kan je dus geen aanspraak meer maken op de premie.

 

4. Loodbatterijen komen niet in aanmerking

Je komt alleen in aanmerking voor de thuisbatterij premie met lithium- of zoutwaterbatterijen. De Vlaamse overheid subsidieert loodbatterijen met een waternavulmogelijkheid dus niet. Ook een batterij van een elektrisch voertuig die een tweede leven krijgt als thuisbatterij komt in aanmerking voor de premie als ze geplaatst wordt door een elektrotechnisch installateur.

 

5. Je hebt een decentrale productie-installatie voor elektriciteit

Je moet een decentrale productie-installatie hebben voor elektriciteit. Hierbij hoort een maximaal vermogen van 10 kWh. Bij een zonnepanelen-installatie komt dat neer op een maximaal omvormervermogen van 10 kVa. Ook zijn dit soort installaties te leasen.

 

6. Thuisbatterij heeft een tweerichtings-communicatie interface

Je thuisbatterij moet over een tweerichtings-communicatie interface beschikken. Kort gezegd zijn dit soort batterijen in staat om te reageren op signalen van externe partijen als netbeheerders, energieleveranciers, … Zo krijgt de netbeheerder bv. een beter idee van hoeveel energie wordt teruggeleverd aan het distributienet.

 

7. Je moet de thuisbatterij laten keuren en aanmelden bij Fluvius

De thuisbatterij moet zijn aangemeld bij Fluvius en je moet de installatie laten keuren door een erkend keuringsorganisme volgens de geldende AREI-normen.

 

8. Enkel voor natuurlijke personen en 1 keer per 10 jaar

De premie geldt enkel voor natuurlijke personen, niet voor organisaties of vennootschappen. Je kan maximaal 1 premie voor een thuisbatterij krijgen per EAN-nummer en per 10 jaar.

 

Lees onder de foto meer over de aanvraagprocedure:

premie thuisbatterij 2022

Hoe premie voor thuisbatterij aanvragen?

Je hebt besloten om een thuisbatterij te laten plaatsen. Maar hoe vraag je dan de batterijpremie aan?

 

1. Thuisbatterij laten plaatsen

Je kan de aanvraag doen wanneer de thuisbatterij is geplaatst en na de keuring en aanmelding bij Fluvius. Nadien volg je volgende stappen:

 

2. Verzamel de benodigde documenten

Op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap staat een overzicht van alle documenten die je nodig hebt om je aanvraag te kunnen indienen. Het gaat o.a. om een kopie van alle facturen, een keuringsbewijs, een verklaring van de elektrotechnische installateur en een attest van Fluvius ter bevestiging dat er een decentrale productie-installatie aanwezig is, een digitale meter geplaatst is en de batterij is aangemeld.

BELANGRIJK: je erkende installateur bezorgt je alle nodige documenten voor een correcte aanvraag van de thuisbatterij premie. Ontvang gratis advies op maat bij een installateur actief in je buurt.

 

3. Doe de online aanvraag

Je aanvraag voor de thuisbatterij premie kan je online indienen via de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Zorg dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt en dat je deze aanvraag start binnen de 6 maanden na de eindfactuur.

 

4. Wacht op de goedkeuringsmail

Heb je de aanvraag ingediend? Dan ontvang je binnen 3 maanden een mail. Is de aanvraag onvolledig? Dan krijg je een verzoek om de benodigde documenten alsnog in te dienen. Is je aanvraag goedgekeurd? Dan zal je een mail ontvangen met de bevestiging dat de premie binnen 2 maanden zal worden uitbetaald.

 

Vind een erkende vakman via onze gratis offerteservice

Ben je geïnteresseerd in een thuisbatterij en wil je de batterijpremie aanvragen? Dan schakel je best een erkende vakman in. De installatie van een thuisbatterij moet je namelijk overlaten aan een erkende installateur om in aanmerking te komen voor de premie. Vind een gecertificeerde vakman actief in je buurt via de vrijblijvende offerteservice.

 

 

FAQ Thuisbatterij premie 2024

Nog vragen over de premie voor een thuisbatterij? Een erkende installateur staat je graag bij met advies op maat van jouw situatie. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond de thuisbatterij premie.  • Is een thuisbatterij ook rendabel zonder premie?
   De prijzen van thuisbatterijen blijven dalen en de levensduur en de kwaliteit blijven stijgen. Toch is de thuisbatterij premie op dit moment nog altijd belangrijk om pure winst te halen uit je investering. Maar in de komende jaren zal de terugverdientijd van een thuisaccu korter en korter worden en daarmee ook meer rendabel. Bovendien ben je met zo’n batterij ook minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, de schommelende stroomprijzen, …


  • Hoe weet ik of ik recht heb op de thuisbatterij premie?

   Simpel, een erkende installateur is goed op de hoogte over alle voorwaarden en geeft je advies op maat. Bovendien bezorgt hij je ook alle vereiste documenten voor een vlotte aanvraag bij het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap. Zo ben je zeker van een snelle afhandeling  van je premie-aanvraag en krijg je je thuisbatterij premie binnen enkele maanden uitbetaald.

   TIP: wil je de voorstellen van meerdere erkende installateurs vergelijken? Vraag dan gratis offertes voor een thuisbatterij aan via het onderstaande offerteformulier:  • Is er een milieubijdrage voor thuisbatterijen?

   Sinds 2022 is er een milieubijdrage ingevoerd voor thuisbatterijen. De bijdrage is er om de zorg voor het milieu te garanderen op het einde van de levensduur van de thuisbatterij.

   Invoerders, installateurs en producenten die thuisbatterijen invoeren die gekoppeld zijn aan een decentrale energieproductie-installatie voor elektriciteit en die aangesloten zijn bij Bebat, betalen sinds 1 januari 2022 een milieubijdrage als ze de batterijen verkopen of verhuren op de Belgische markt. Bebat zorgt voor de volledige terugnameplicht voor de batterijen.

   De milieubijdrage is er enkel voor thuisbatterijen die na 1 januari 2022 op de markt zijn gebracht en bedraagt 2,39 euro per kg voor lithium-ion thuisbatterijen en 1,27 euro per kg voor zoutwater thuisbatterijen.

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs