Premie thuisbatterij 2021

Laatste update: 15 januari 2021– Heb je een thuisbatterij of wil je er een plaatsen? Dan kan je daar in Vlaanderen nog tot eind 2021 een premie van netbeheerder Fluvius voor aanvragen. Let op, de premie geldt alleen voor (natuurlijke) personen en niet voor organisaties of vennootschappen. Een overzicht van het premiebedrag, de voorwaarden en hoe je de premie voor een thuisbatterij aanvraagt, ontdek je hier.

Ga snel naar:
Wat is het premiebedrag?
Wat zijn de voorwaarden?
Hoe thuisbatterij premie aanvragen?

 

Hoeveel bedraagt de thuisbatterij premie?

De premie voor thuisbatterijen bedraagt € 250 per kilowattuur (kWh) werkelijke capaciteit van het batterijsysteem. Er geldt daarbij een maximumbedrag van € 3.200 per aansluitingspunt of 35% van de investeringskosten. Volgende investeringskosten komen in aanmerking:

  • Investeringskosten bij aankoop van een thuisbatterij: de aankoopprijs incl. btw, de plaatsingskosten, de prijs van de omvormer.
  • Investeringskosten bij leasing van een thuisbatterij: de totale leasingkosten gemaakt tijdens de eerste 10 jaar van het leasecontract.

 

Wat levert de premie op?

De capaciteit van een thuisbatterij varieert doorgaans tussen 4kWh en 8kWh. Voor een exemplaar van 8kWh betaal je gemiddeld € 8.000. Dat levert een premie van € 2.000 (250 x 8) op. Zo betaal je effectief slechts € 6.000 voor je thuisbatterij.

Heb je interesse in een thuisbatterij en wil je weten of het een slimme investering is voor jouw situatie? Laat je dan adviseren door een erkend installateur. Deze kan je informeren over de mogelijkheden en premies en helpen bij het maken van de juiste keuze. Vergelijk vrijblijvend verschillende voorstellen via de offertepagina.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Om recht te hebben op de premie voor een thuisbatterij, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

 

1. Een digitale meter is verplicht

De hoofdmeter op je aansluiting op het elektriciteitsnet moet een digitale meter zijn. Deze laat het toe om de afname en injectie van stroom op het net apart te meten.

TIP: heb je nog geen digitale meter maar laat je met zicht op deze premie-aanvraag een digitale meter op aanvraag plaatsen? Weet dan dat er tussen de aanvraag en plaatsing al snel heel wat tijd gaat. Hou daarmee rekening om tijdig je premie aan te vragen (tot max. 3 maanden na de factuurdatum). Je kan de kosten van de plaatsing en indienststelling van de digitale meter wel terugbetaald krijgen via een verhoging van het premiebedrag. De premie kan daarvoor met max. € 300 worden verhoogd.

 

2. Plaatsing door een gespecialiseerd vakman is verplicht

De batterij moet aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet in Vlaanderen en moet geplaatst worden door een elektrotechnisch installateur. Vergelijk vrijblijvend offertes van gekwalificeerde installateurs van thuisbatterijen actief in jouw regio via de offertepagina.

TIP: de thuisbatterij mag nooit meer dan 60% van het omvormervermogen in het net injecteren. De installateur stelt deze limiet in, toegepast op het toegangspunt of op een slimme sturing van de installatie die minstens hetzelfde resultaat oplevert. 

 

3. De batterij moet 10 jaar aangesloten blijven

Thuisbatterij premie

Na aankoop van het batterijsysteem moet de thuisbatterij minstens 10 jaar aangesloten blijven. Een leasingcontract moet een looptijd van minstens 10 jaar hebben. 

 

4. Het mag niet om een loodbatterij gaan

De premie geldt enkel voor lithium-batterijen of zoutwaterbatterijen. Loodbatterijen met waternavulmogelijkheid komen niet in aanmerking voor een premie. De thuisbatterij moet ook een tweerichtingscommunicatie-interface hebben.

 

5. De thuisbatterij moet gekeurd worden

Je moet het batterijsysteem laten keuren volgens de AREI-normen. Dit is het Algemeen Reglement op Elektrische (huishoudelijke) Installaties. Op het keuringsbewijs van de thuisbatterij moeten deze eigenschappen vermeld staan: het merk, het type, de opslagtechnologie, de werkelijke capaciteit in kWh, het vermogen in kW en de wijze van aansluiting.

 

6. Je moet de thuisbatterij aanmelden

Je moet het batterijsysteem aanmelden bij de netbeheerder. Dat kan via de website van Fluvius. Als aanvrager moet je ook over een bewijs van aanmelding beschikken.

 

7. Je hebt een decentrale productie-installatie voor elektriciteit

Je hebt een decentrale productie-installatie voor elektriciteit (bvb. fotovoltaïsche zonnepanelen, een kleinschalige windturbine, …) met een maximaal vermogen van 10 kW. Of je bent eigenaar van fotovoltaïsche zonnepanelen met een omvormer met een maximaal AC-vermogen van 10 kVa.

 

Premie aanvragen? Laat eerst de werken uitvoeren!

Je moet de thuisbatterij premie aanvragen uiterlijk 3 maanden na de factuurdatum of de datum waarop het leasingcontract is afgesloten. Bij die aanvraag moet je ook een kopie van de factuur, een verklaring van de elektrotechnische installateur die de thuisbatterij plaatst (met daarin technische info over de thuisbatterij), een keuringsbewijs en een attest van Fluvius toevoegen. Een erkend installateur voorziet je van de nodige documenten en kan zelfs helpen bij de premie aanvraag.

TIP: dat je de thuisbatterij laat plaatsen door een elektrotechnisch installateur is niet alleen verplicht om een premie te kunnen krijgen. Het is ook het meest aangewezen. Een vakman kan je gepast adviseren op maat van jouw situatie én zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvende voorstellen en offertes op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 

Je kan de premie tot 31/12/2021 aanvragen. De thuisbatterij moet ook voor deze datum geplaatst zijn en de datum van de eindfactuur moet ook voor deze datum vallen.

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs