Thuisbatterij.be

Premie thuisbatterij 2020

Laatste update, 4 april 2020 – Heb je een thuisbatterij of wil je er een plaatsen? Dan kan je daar nog tot eind 2020 een premie voor aanvragen om zo de kosten te drukken. Een overzicht van het premiebedrag, de voorwaarden en hoe je de premie voor een thuisbatterij moet aanvragen ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar: premiebedragvoorwaardenhoe premie aanvragen?

 

Hoeveel bedraagt de thuisbatterij premie?

Het premiebedrag bedraagt € 250/kWh werkelijke capaciteit van het batterijsysteem. Er geldt daarbij een maximumbedrag van € 3.200 per aansluitingspunt of 35% van de investeringskosten:

  • Investeringskosten bij aankoop van een thuisbatterij: de aankoopprijs incl. btw, de plaatsingskosten, de prijs van de omvormer.
  • Investeringskosten bij leasing van een thuisbatterij: de totale leasingkosten gemaakt tijdens de eerste 10 jaar van het leasecontract.

 

Wat levert de premie op?

De capaciteit van een thuisbatterij varieert doorgaans tussen 4kWh en 8kWh. Voor een exemplaar van 8kWh betaal je gemiddeld € 8.000. Dat levert een premie van € 2.000 op. Zo betaal je effectief slechts € 6.000 voor je thuisbatterij.

Heb je interesse in een thuisbatterij en wil je weten of het een slimme investering is voor jouw situatie? Laat je dan adviseren door een erkend installateur. Deze kan je informeren over de mogelijkheden en premie en helpen bij het maken van de juiste keuze. Vergelijk vrijblijvend verschillende voorstellen via de offertepagina.

 

 

Wie kan de premie aanvragen?

Hier gelden 2 voorwaarden:

  • Je bent een natuurlijk persoon. Organisaties of vennootschappen komen dus niet in aanmerking.
  • Je hebt een decentrale productie-installatie voor elektriciteit (bvb. fotovoltaïsche zonnepanelen, een kleinschalige windturbine, …) met een maximaal vermogen van 10 kW. Of je bent eigenaar van fotovoltaïsche zonnepanelen met een omvormer met een maximaal AC-vermogen van 10 kVa.

 

 

Voorwaarden

Om recht te hebben op de premie voor een thuisbatterij, moet je nog aan enkele andere voorwaarden voldoen. Hieronder een overzicht:

 

1. Een digitale meter is verplicht

De hoofdmeter op je aansluiting op het elektriciteitsnet moet een digitale meter zijn. Deze laat het toe om de afname en injectie van stroom op het net apart te meten.

TIP: heb je nog geen digitale meter? Dan kan je de kosten van de plaatsing en indienststelling van de digitale meter terugbetaald krijgen via een verhoging van het premiebedrag. De premie kan daarvoor met max. € 300 worden verhoogd.

 

2. Plaatsing door een gespecialiseerd vakman is verplicht

De batterij moet aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet in Vlaanderen en moet geplaatst zijn door een elektrotechnisch installateur. Vrijblijvende voorstellen en offertes vergelijken van gekwalificeerde installateurs actief in jouw regio kan via de offertepagina.

TIP: de thuisbatterij mag nooit meer dan 60% van het omvormervermogen in het net injecteren. De installateur stelt deze limiet in, toegepast op het toegangspunt of op een slimme sturing van de installatie die minstens hetzelfde resultaat oplevert. 

 

3. De batterij moet 10 jaar aangesloten blijven

Thuisbatterij premie

Na aankoop van het batterijsysteem moet de thuisbatterij minstens 10 jaar aangesloten blijven. Een leasingcontract moet een looptijd van minstens 10 jaar hebben. 

 

4. Het mag niet om een loodbatterij gaan

De premie geldt enkel voor lithium-batterijen of zoutwaterbatterijen. Loodbatterijen met waternavulmogelijkheid komen niet in aanmerking voor een premie. De thuisbatterij moet ook een tweerichtingscommunicatie-interface hebben.

 

5. De thuisbatterij moet gekeurd worden

Je moet het batterijsysteem laten keuren volgens de AREI-normen. Dit is het Algemeen Reglement op Elektrische (huishoudelijke) Installaties. Op het keuringsbewijs van de thuisbatterij moeten deze eigenschappen vermeld staan: het merk, het type, de opslagtechnologie, de werkelijke capaciteit in kWh, het vermogen in kW en de wijze van aansluiting.

 

6. Je moet de thuisbatterij aanmelden

Je moet het batterijsysteem aanmelden bij de netbeheerder. Dat kan via de website van Fluvius. Als aanvrager moet je ook over een bewijs van aanmelding beschikken.

 

Premie aanvragen? Laat eerst de werken uitvoeren!

Je kan de thuisbatterij premie pas aanvragen nadat de batterij geplaatst is. Let op: de premie moet uiterlijk 3 maanden na het einde van de werken worden aangevraagd! Hiervoor wordt gekeken naar de datum op de factuur of de datum waarop het leasingcontract is afgesloten. Een belangrijke voorwaarde is ook dat de plaatsing gebeurt door een elektrotechnisch installateur. Vrijblijvende voorstellen en offertes op maat van jouw situatie kan je hier aanvragen.

Eens de plaatsing gebeurd is, kan je de premie online aanvragen via de website van Omgeving Vlaanderen. Daar vind je ook info over welke documenten je bij de aanvraag moet toevoegen. De aanvraag is voorlopig mogelijk tot eind 2020.

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs