Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vermogen thuisbatterij

Wil je door de stijgende energieprijzen onafhankelijker worden van het elektriciteitsnet? Dan kan je dankzij een thuisbatterij tot 60 à 70% van je geproduceerde zonne-energie zelf gebruiken, op voorwaarde dat die batterij beschikt over het juiste vermogen. Hoe bepaal je nu de ideale capaciteit van je thuisbatterij? En hoeveel kost zo’n thuisaccu gemiddeld? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe vermogen thuisbatterij bepalen?
Thuisbatterij vermogen: overzicht
Prijs thuisbatterij o.b.v. capaciteit
Andere beslissende keuzefactoren
Waarom een installateur inschakelen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is het vermogen van een thuisbatterij?

Het vermogen van een thuisbatterij wordt ook wel de opslagcapaciteit genoemd. Deze eenheid drukt uit hoeveel groene stroom je accu werkelijk kan opslaan. Om te bepalen welk vermogen je nodig hebt, maakt een vakman een berekening gebaseerd op je energieverbruik én het vermogen van je zonnepanelen installatie. Doorgaans heeft je batterij gemiddeld zo’n 1 à 1,5 kWh capaciteit nodig per kWp aan zonnepanelen vermogen.

Thuisbatterijen met verschillende vermogens vergelijken? Dat kan! Kom binnen enkele werkdagen in contact met erkende installateurs actief in je regio via onze offerteservice.

 

Hoe vermogen thuisbatterij bepalen?

Voor een optimaal rendement van je thuisbatterij is het belangrijk dat die de juiste capaciteit heeft. Zo kan je maximaal gebruik maken van je zelf opgewekte groene stroom. Hoe bepaalt een installateur dit thuisbatterij vermogen precies? Twee elementen spelen een cruciale rol:

 

1. Actuele en beoogde stroomverbruik

Je huidige energieverbruik is 1 van de belangrijkste factoren in het bepalen van het meest geschikte thuisbatterij vermogen. Hoe hoog ligt dat verbruik tijdens de piekmomenten? En hoe verhoudt zich dit tegenover de daluren? Zeker met het oog op de invoering van het capaciteitstarief is dit interessante informatie. Door dat tarief loont het sterk om je stroompieken af te vlakken door zonne-energie te gebruiken.

TIP: intelligent met je stroom omgaan? Investeer dan in een energiemanager. Zo kan je nauwgezet alle energiestromen in je woning monitoren. Dit systeem wordt gekoppeld aan je elektrische apparaten en staat in voor een automatische aansturing op de meest zuinige momenten.

 

2. Totale vermogen van je zonnepanelen-installatie

Niet alleen je actuele stroomverbruik, maar ook het totale vermogen van je zonnepanelen is opgenomen in de berekening. Deze moet in verhouding zijn met de capaciteit van je thuisbatterij. Kies je bv. voor een batterij met een te klein vermogen? Dan zit je accu snel vol en gaat de overige zonne-energie het net op. Die ben je dus kwijt. Heeft je accu dan weer een groter vermogen dan nodig is? Dan betaal je een te hoge aankoopprijs voor je thuisbatterij.

BELANGRIJK: een doorsnee gezin verbruikt gemiddeld 10 kWh aan stroom per dag. Daarvoor is een zonnepanelen installatie van zo’n 4 kWp nodig. In deze situatie is een thuisaccu met een vermogen van 4 à 6 kWh ideaal. Gelijkaardige berekeningen vind je hieronder terug:

Vermogen zonnepanelen installatieBenodigde capaciteit batterij
3 kWp3 à 5 kWh
4 kWp4 à 6 kWh
5 kWp5 à 8 kWh
6 kWp6 à 9 kWh
7 kWp7 à 11 kWh
8 kWp8 à 12 kWh
9 kWp9 à 14 kWh
10 kWp 10 à 15 kWh

 

TIP: laat de ideale opslagcapaciteit bepalen door een installateur

Hoe kies je de beste thuisbatterij voor jouw woning? Door te vertrouwen op een ervaren installateur. Hij analyseert je energieverbruik en stroomproductie grondig en kiest een batterij met een vermogen op maat. Daarna staat hij in voor een professionele plaatsing. Zo ben je zeker van een optimaal uitgebalanceerde installatie.

Capaciteit voor je thuisbatterij berekenen? Schakel een gecertificeerd installateur in!

 

thuisbatterij vermogen

 

Thuisbatterij vermogen: een overzicht

Thuisbatterijen zijn beschikbaar met verschillende vermogens. De meest courante schommelen tussen de 3 à 15 kWh, maar er zijn ook installaties verkrijgbaar met uitzonderlijk hoge vermogens. Een overzicht:

 

1. Thuisbatterij 3 kWh – 5 kWh

Thuisbatterijen met deze capaciteit komen het vaakst voor bij residentiële toepassingen. Een doorsnee gezin (4 personen) beschikt doorgaans over een zonnepanelen installatie van om en rond de 3.500 à 4.000 Wp. Voor hun energieopslag komen het vaakst batterijen met een vermogen van 3 à 5 kWh in aanmerking. Zo ben je als particulier minder afhankelijk van je netleverancier. Onthou echter dat je in dat geval slim met je energieverbruik moet omgaan en deze nauwgezet moet monitoren.

 

2.  Thuisbatterij 6 kWh – 10 kWh

Gaat het over zonnepanelen installaties van 5.000 à 6.000 Wp? Dan kies je best voor een batterij met een capaciteit van 6 à 10 kWh. Ook op installaties met een vermogen van 7.000 Wp zal een batterij van 10 kWh mooie prestaties leveren. Let op: ga niet uit van de veronderstelling dat grotere batterijen sowieso beter zijn. Een te grote batterij is overgedimensioneerd. In dat geval krijg je je batterij maar moeilijk opgeladen omdat je panelen te weinig produceren.

 

3. Thuisbatterij 11 kWh – 15 kWh

Thuisaccu’s met een vermogen tussen de 11 en 15 kWh zijn het vaakst gekoppeld aan grotere installaties. Zo zijn systemen tussen de 9 à 10 kWp geen uitzondering. Deze produceren jaarlijks zo’n 9.000 à 10.000 kWh en zijn meer gericht op grote gezinnen, bedrijven of handelszaken, … Let op: er is een verschil tussen opslagcapaciteit en bruikbare capaciteit. Dit wordt aangeduid via de DoD-waarde (Depth of Discharge). Heeft je accu een DoD-waarde van 80%? Dan kan je maar 80% van de opslagcapaciteit gebruiken.

 

4. Thuisbatterij > 15 kWh

Dit zijn industriële batterijen met een erg hoge opslagcapaciteit. De Tesla Powerpack is bv. een grotere eenheid met een vermogen van wel 250 kWh. In specifieke gevallen zijn er systemen beschikbaar met wel zo’n 1 MWh opslagcapaciteit. Deze worden vooral geplaatst in industriële toepassingen. Zeker wanneer die inzetten op elektrische wagenparken.

 

Welk thuisbatterij vermogen kies ik het best?

Kies nooit lukraak een batterij met een bepaald vermogen, maar laat je informeren door een expert. Hij onderzoekt aan de hand van een aangepaste berekening welk type batterij en welke opslagcapaciteit het best bij jouw energieverbruik en zonnepanelen past.

Advies nodig? Vul ons gratis offerteformulier in en ontvang binnen 2 à 3 werkdagen prijsvoorstellen van professionals actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Prijs thuisbatterij o.b.v. vermogen

Eén van de belangrijkste kostenbepalers van een thuisbatterij is het vermogen. Want hoe hoger de opslagcapaciteit, hoe meer batterijcellen er nodig zijn. De technologie wordt dus complexer en dat beïnvloedt de aanschafkost(en). Een overzicht:

Capaciteit van de thuisbatterijGemiddelde thuisbatterij prijs
(excl. btw, incl. omvormer & plaatsing)
Thuisbatterij van 3 kWh€ 4.000
Thuisbatterij van 8 kWh€ 5.000 à 8.000
Thuisbatterij van 14 kWh€ 10.000

LET OP: de prijzen in de tabel zijn richtprijzen. Ben je benieuwd naar de kostprijs van een batterij met 5 kWh vermogen? Of wil je weten wat de goedkoopste oplossing is voor jouw situatie? Neem dan contact op met een installateur. Die maakt voor jou een prijsvoorstel op. Zo weet je meteen hoeveel jouw project zal kosten.
Ontvang gratis offertes op maat.

 

Besparen op je thuisbatterij?

Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief van 6% op alle materiaal- en arbeidskosten. Je installateur vertelt je hier graag meer over.

 

vermogen thuisbatterij

 

Is vermogen thuisaccu de enige keuzefactor?

Het klopt dat de opslagcapaciteit een beslissende factor is in het bepalen van de meest geschikte batterij voor jouw woning. Maar het is zeker niet de enige. Andere belangrijke elementen zijn…

 • Levensduur: gemiddeld gaat een thuisbatterij zo’n 10 à 20 jaar mee. Vooral het aantal laadcycli beïnvloeden die uiteindelijke levensduur. Kies dus zeker voor een accu met een groot aantal cycli.
 • Afmetingen: hoe groter het vermogen, hoe groter de batterij. Het gevolg? Ook het totale gewicht schiet de hoogte in. Een thuisbatterij weegt al snel 100 kg. Moet je bovendien nog een bidirectionele omvormer plaatsen? Dan moet dit extra element ook nog een plaats krijgen.
 • Kostprijs: een thuisbatterij kost gemiddeld € 4.000 à 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs stijgt naarmate je een hoger vermogen kiest. Communiceer daarom goed op voorhand over je budget. Zo verlies je deze zeker niet uit het oog.
 • Merk: wil je absoluut een Tesla batterij? Of heb je al goede dingen gehoord van LG? Elke thuisbatterijen fabrikant beschikt over een uitgebreid gamma aan diverse batterijen met elk hun eigen sterktes. Een vakman helpt je uiteindelijk de knoop door te hakken.
 • Type: je hebt 3 soorten thuisbatterijen: loodzuur-, lithium-ion- en zoutwaterbatterijen. Elk type heeft z’n eigen troeven en nadelen. Het meest voorkomende type is de lithium-ion variant. Ze zijn licht en compact en beschikken doorgaans over een grote opslagcapaciteit.

 

Waarom vertrouwen op een professioneel installateur?

Een thuisbatterij kan je zelf plaatsen, maar dat is in de meeste gevallen afgeraden. Zeker als je geen kaas hebt gegeten van elektrotechniek. Een installateur die werkt met kennis van zaken is van onschatbare waarde. De belangrijkste voordelen van zo’n erkende installateur op een rij:

 • Professionele berekening: het vermogen van je thuisbatterij bepalen? Dat neemt een installateur voor zijn rekening. Hij gaat na wat je actuele stroomverbruik is, houdt rekening met het totale vermogen van je zonnepanelen installatie, …
 • Advies op maat: nadien stelt hij je enkele thuisbatterijen van verschillende merken voor. Hij geeft daarbij voorrang aan technologieën en modellen die hij al geplaatst heeft en die al ruimschoots hun betrouwbaarheid hebben bewezen.
 • Professionele installatie: samenwerken met een vakman levert je gegarandeerd een correct en nauwkeurig aangesloten thuisaccu op.
 • Verlaagd btw-tarief: wil je aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief van 6%? Dan moet je de batterij laten plaatsen door een erkende installateur.

TIP: heb je nog geen zonnepanelen? Dan loont het om bij je installateur te polsen naar een combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij. Zo ben je zeker van een correct gedimensioneerde installatie en bespaar je op plaatsingskosten. Laat je zeker adviseren door een erkende installateur.

 

Offertes vergelijken = besparen!

Thuisbatterijen zijn niet goedkoop. Nauwgezet offertes vergelijken levert je gelukkig een mooie besparing op. Zo kan je prijzen, adviezen, uitvoertermijnen,… naast elkaar leggen. Door in gesprek te gaan met een installateur en reviews te checken, ben je bovendien zeker van een vakman met de nodige ervaring.

In contact komen met verschillende experts? Vul het onderstaande aanvraagformulier in en wij brengen je in contact met verschillende thuisbatterij installateurs actief in je regio:

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs