Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij 50 kWh: uitvoeringen & prijs

Ondanks wat de naam doet vermoeden, is een thuisbatterij niet altijd geschikt voor thuis. Zo zijn er varianten die beter zijn voor grote bedrijven, zoals een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 50 kWh. In dit artikel bespreken we de uitvoeringen en voordelen van zo’n grote accu, hoeveel het je zou kosten en lichten we een aantal alternatieven uit!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Thuisbatterij 50 kWh: prijs
Voordelen en nadelen 50 kWh thuisbatterij
Alternatieven voor thuisbatterij 50 kWh
Ontvang snel & vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer is een thuisbatterij van 50 kWh een goede keuze?

50 kWh is een enorme hoeveelheid aan opslagcapaciteit en enkel geschikt als je een grote zonnepanelen-installatie hebt. Zo is een totaal piekvermogen van 32,5 à 50 kWp voor je zonnepanelen aangewezen als je een accu van 50 kWh koopt. Dit staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 10 doorsnee huishoudens. Een accu van 50 kWh is dus zeker niet geschikt voor thuis.

Wel kan een 50 kWh thuisbatterij een goede keuze zijn voor bedrijven. Dit is het geval als…

 • je een groot pand hebt of een klein productiebedrijf met een erg hoog verbruik
 • je een zonnepanelen-installatie hebt van minimaal 32,5 kWp
 • je veel werknemers hebt die elektrisch rijden en je hier laadpunten voor wil plaatsen

Meer te weten komen over thuisbatterijen met een capaciteit van 50 kWh? Vraag dan advies aan een expert via de offerteservice van Solvari. Start je aanvraag hier.

thuisbatterij 50 kwh

 

Mogelijke uitvoeringen

Benieuwd naar de mogelijkheden op vlak van 50 kWh thuisbatterijen? Dit zijn de belangrijkste factoren:

 

1. Type

Thuisbatterijen van 50 kWh zijn vrijwel altijd lithium-ion accu’s. Deze batterijen zijn efficiënt, hebben een hoge energiedichtheid en laden snel op. Als gevolg is dit type accu ideaal bij een hoge opslagcapaciteit. Niet alleen omdat je zo ruimte bespaart, maar ook omdat het opladen anders veel langer zou duren.

Het nadeel? Lithium-ion batterijen zijn door de hoge energiedichtheid wat brandgevoeliger dan andere soorten. Gelukkig kan je dit risico beperken door correct te werk te gaan tijdens de plaatsing. Neem dus de nodige voorzorgsmaatregelen en laat de installatie over aan een erkende installateur.

 

2. Merk

Een thuisbatterij-installatie is doorgaans modulair uitbreidbaar, waardoor een hoge capaciteit als 50 kWh zeker mogelijk is. Een aantal merken die zulke grote installaties aanbieden voor bedrijven zijn SolarEdge, Sessy, GroWatt, … Een erkende expert kan je gericht advies geven over het volledige aanbod.

 

3. Laadcycli

Lithium-ion thuisbatterijen hebben een gemiddelde levensduur van 15 à 20 jaar. Dit komt neer op zo’n 6.000 à 10.000 laadcycli. Ga zeker voor een batterij van een kwalitatief merk. Bij batterijen van lagere kwaliteit ligt het aantal laadcycli lager. En dat merk je dus aan het rendement op lange termijn.

 

4. Garantie

De garantie hangt vooral af van het merk in kwestie, maar gemiddeld mag je uitgaan van zo’n 10 jaar. Let wel: sommige installatiebedrijven bieden eerder een garantie aan op basis van laadcycli. Het nadeel is dat de garantie dan onverwacht én sneller kan verlopen, aangezien de hoeveelheid laadcycli moeilijker is om bij te houden. Hou dit dus goed in het achterhoofd als je offertes vergelijkt.

 

5. Afmetingen

Doorgaans is een 50 kWh thuisbatterij een modulair systeem, bestaande uit meerdere kleinere batterijen. Zo’n compleet systeem is dus erg groot en binnenruimtes zijn al snel te klein. Ook dít is een belangrijke reden dat dit soort grote installaties doorgaans bestaat uit lithium-ion batterijen. Die nemen door een hoge energiedichtheid minder plek in beslag.

 

Is een thuisbatterij van 50 kWh geschikt voor jou? Vraag advies!

Meer weten over een thuisbatterij van 50 kWh, en of deze past binnen jouw bedrijf? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van meerdere erkende vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en zekerheid: van kennismaking tot plaatsing! Vergelijk nu meerdere offertes.

 

Thuisbatterij 50 kWh prijs

Gemiddeld kost een thuisbatterij zo’n € 600 – 800 per kWh. Wil je dus een thuisbatterij van 50 kWh voor jouw bedrijf? Dan mag je uitgaan van € 30.000 à 40.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Hieronder nog wat meer richtprijzen voor context:

Thuisbatterij opslagcapaciteitGemiddelde prijs (excl. btw, incl. omvormer & plaatsing
5 kWh€ 4.000 - 5.000
10 kWh€ 8.000 - 10.000
20 kWh€ 12.000 - 15.000
50 kWh€ 30.000 - 40.000

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo kan jouw totaalbedrag hier nog van afwijken. Alles hangt af van jouw persoonlijke wensen, woonsituatie en de gekozen expert voor de plaatsing. Onze aanrader? Vergelijk meerdere offertes van verschillende vakmensen. Begin nu met vergelijken.

 

thuisaccu 50 kwh

 

Voor- en nadelen thuisbatterij van 50 kWh

Wat zijn de voornaamste redenen om wel of niet voor een 50 kWh thuisaccu te kiezen? Een kort overzicht:

 

 • Hoge opslagcapaciteit: 50 kWh aan opslagcapaciteit is voldoende om 10 huishoudens van stroom te voorzien. Die hoge capaciteit is dus vooral geschikt voor bedrijven. Twijfel je nog of deze capaciteit geschikt is voor jouw situatie? Een erkende installateur zal altijd de batterijcapaciteit afstemmen op jouw zonnepanelen-installatie en je stroomverbruik.
 • Perfect bij grote zonnepanelen-installatie: aangezien een thuisbatterij samenwerkt met zonnepanelen moeten deze installaties goed op elkaar zijn afgestemd. 50 kWh thuisbatterijen zijn voldoende om de overtollige stroom van zonnepanelen met een vermogen van max. 50 kWp op te vangen.
 • Veel merken: er zijn ondertussen verschillende aanbieders op de markt die grote thuisbatterijen verkopen. Deze onderlinge competitie (in combinatie met innovatie) zorgt uiteindelijk voor een daling van de prijzen en geeft jou de optie om gericht te vergelijken.

 

 • Neemt veel ruimte in beslag: hoe meer opslagcapaciteit, hoe groter een thuisaccu is. Dit betekent dat niet alle ruimtes geschikt zullen zijn om zo’n installatie te plaatsen.
 • Grote investering: 50 kWh thuisbatterijen zijn prijzig en alleen rendabel voor grotere bedrijven of voor panden met een ongebruikelijk hoog verbruik.

 

Alternatieven voor 50 kWh thuisbatterij

Is 50 kWh iets te veel van het goeie? Dan zijn er gelukkig nog alternatieven om te overwegen. Hieronder een aantal voorbeelden!

 

ALTERNATIEF 1 = 20 kWh thuisbatterij

Verbruik je relatief veel, maar is je bedrijfspand aan de kleinere kant (eenmanszaak, kleine winkel, …)? Dan is een accu met een capaciteit van 20 kWh vaak al meer dan genoeg. Zo’n thuisbatterij past bij een zonnepanelen-installatie van 13 à 20 kWp.

Richtprijs: € 12.000 à 15.000 (excl. btw, incl. omvormer & plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2 = 10 kWh thuisbatterij

10 kWh aan capaciteit is ideaal voor gezinnen met een hoog verbruik en een zonnepanelen-installatie van 7 à 10 kWp. Zo is dit een goede keuze als je meerdere kinderen hebt, beschikt over een elektrische auto en/of warmtepomp, … Ook is deze hoeveelheid aan kWh voldoende voor kleinere handelszaken.

Richtprijs: € 8.000 à 10.000 (excl. btw, incl. omvormer & plaatsing)

 

ALTERNATIEF 3 = 5 kWh thuisbatterij

De meeste huishoudens hebben nu nog genoeg aan een thuisbatterij van 5 kWh. Dit is het geval als je geen warmtepomp of laadpaal hebt, je slim omgaat met je stroom, een normale zonnepanelen-installatie hebt (bv. 3.500 Wp), … Denk je aan gezinsuitbreiding of wil je je huis verder verduurzamen? Dan heb je al gauw een grotere thuisbatterij nodig.

Richtprijs: € 4.000 à 5.000 (excl. btw, incl. omvormer & plaatsing)

 

CONCLUSIE: vergelijk offertes voor een accu op maat!

Het mag duidelijk zijn: er is veel mogelijk qua thuisbatterij capaciteit. Wat je best kiest, hangt af van hoeveel je verbruikt en hoeveel groene stroom je opwekt. Een erkende installateur analyseert je situatie en geeft je gericht advies. Kom in contact met zo’n expert via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs