Zonne-energie opslaan
Hernieuwbare energie wordt steeds populairder. Om je eigen geproduceerde energie 100% te kunnen benutten kan je je zonne-energie opslaan in een thuisbatterij. Zo wordt er nooit gewonnen energie verspild en ben je bovendien zelfvoorzienend tijdens stroompannes. Lees de voordelen, de werkwijze en de prijs ervan in dit artikel.
Ga snel naar:
Voordelen zonne-energie opslaan
Waarom zonne-energie opslaan?
Hoe zonne-energie opslaan?
Thuisbatterij prijs
Soorten thuisbatterijen
Ontvang vrijblijvend offertes
Verdubbel je zelfconsumptie
Zelfconsumptie is het percentage van de energie die door zonnepanelen wordt opgewekt en direct wordt gebruikt. Zonder energieopslag kan je met je zonnepanelen zo’n 30% van je elektriciteitsverbruik dekken.
Met een opslag batterij verhoog je je zelfconsumptie al gemakkelijk naar 60%. Wanneer je je huishoudtoestellen slim laat aansturen, wordt dit percentage alleen maar hoger. Hierdoor wordt het distributienet ook grotendeels ontlast.
Voordelen van zonne-energie opslaan
-
- Tot de helft minder geleverde energie nodig
- Hele dag gebruik van zonnestroom mogelijk
- Werkt als back-up systeem bij stroompanne
- Zo goed als alle opgewekte energie wordt benut
Profiteer van alle voordelen van zonne-energie opslaan! Bespreek de mogelijkheden met een vakman actief in je regio en ontvang advies en prijzen op maat.
Waarom zonne-energie opslaan?
Zonnepanelen zijn erg populair omdat ze heel rendabel zijn. Hun enige tekortkoming is dat ze overdag wel veel energie produceren, maar meestal is er overdag juist minder energie nodig omdat velen dan gaan werken zijn. ’s Avonds wanneer de zon vaak al bijna onder is, heb je elektriciteit nodig om eten te maken, de was te doen,… en dan moet je wel weer terugvallen op het elektriciteitsnet van de energieleveranciers.
Door je zonne-energie op te slaan, kan je op deze piekmomenten gebruik maken van je eerder geproduceerde zonnestroom. Zo moet je niet onnodig betalen voor energie.
Er zijn heel wat mensen voor wie een constante garantie van stroom noodzakelijk is. Denk hier aan bedrijven, maar evengoed mensen met een eigen praktijk thuis kunnen geen stroom missen tijdens een panne.
Bovendien stijgen de energieprijzen alleen maar. Dit maakt het streven naar onafhankelijkheid steeds groter en interessanter.
TIP: een thuisbatterij installateur informeert je over alle mogelijkheden en adviseert je de meest geschikte oplossing. Ontvang gratis offertes op maat.
Hoe energie opslaan?
Om energie uit je zonnepanelen te kunnen opslaan moet je gelijkspanning hebben. Om deze energie vervolgens te kunnen gebruiken, is er weer wisselstroom nodig. Deze omzettingen gebeurt aan de hand van een omvormer. In vele thuisbatterijen zoals de Tesla Powerwall, is deze omvormer reeds in de batterij ingebouwd.
Prijs & Rendement
Een thuisbatterij voor de opslag van zonne-energie is nog momenteel nog redelijk duur. Naarmate deze meer ingeburgerd zal raken, zal de prijs alleen maar zakken. Nu betaal je tussen de 5.000 en 10.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing) voor een thuisbatterij.
Haal het maximum uit je opgewekte energie!
Door je zelf opgewekte energie op te slaan in een thuisbatterij, haal je het maximum uit je zonnepanelen installatie. Ontvang gratis prijzen op maat voor een thuisbatterij.
Soorten batterijen
Lithium-ion batterijen worden het meest gebruikt en aangeraden bij elektriciteit opslag van zonnepanelen. Ze hebben een grote opslagcapaciteit en laden zeer snel op. Er bestaan ook loodzuur batterijen, deze zijn goedkoper dan de eerder genoemde variant maar hebben als nadeel dat ze niet meer dan de helft ontladen mogen worden. Als je ze wil aansluiten op je zonnepanelen zal je dus een grotere batterij nodig hebben, wat dan weer meer kost.
Batterij merken
Meerdere kwaliteitsvolle merken hebben een thuisbatterij voor energie opslag in de aanbieding. De Tesla Powerwall is misschien wel de bekendste, maar ook Mercedes Benz, SMA, LG en Enphase bieden thuisbatterijen voor zonnepanelen aan.