Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Is een thuisbatterij rendabel?

Investeren in een thuisbatterij heeft verschillende voordelen, maar is het ook rendabel? Je wordt dan wel minder afhankelijk van het energienetwerk, de kosten van een thuisbatterij zijn nog steeds redelijk hoog. In dit artikel lees je welke factoren bepalen of je thuisbatterij rendabel is en geven we enkele tips om je verbruik van zelf opgewekte stroom te verhogen.

 

Factoren die rentabiliteit thuisbatterij bepalen

1. Thuisbatterij prijs
2. Capaciteit thuisbatterij
3. Rendement thuisbatterij
4. Levensduur thuisbatterij
5. Aanwezigheid van zonnepanelen
6. Woonplaats
7. Digitale meter of terugdraaiende teller

Lees verder ook:
CONCLUSIE: thuisbatterij rendabel of niet?
Tips rendement thuisbatterij verhogen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

FACTOR 1: Thuisbatterij prijs

Gemiddeld betaal je tussen € 4.000 en € 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing) voor een thuisbatterij, afhankelijk van het merk, type en de capaciteit. De prijs van een thuisbatterij is dus nog steeds aan de hoge kant. Verwacht wordt wel dat de prijzen de komende jaren nog zullen dalen, wat thuisbatterijen alleen maar rendabeler zal maken. De bekendste merken zijn Tesla, LG, Solarwatt, SolarEdge, Philips, …

Hoeveel kost een thuisbatterij in jouw situatie? Een thuisbatterij installateur berekent het graag voor jou. Ontvang prijzen op maat.

 

FACTOR 2: Capaciteit thuisbatterij

Het is belangrijk dat de capaciteit van je thuisbatterij is afgestemd op de grootte van je zonnepanelen installatie. Door de juiste capaciteit te kiezen, vermijd je dat je batterij onvoldoende opslagcapaciteit heeft in verhouding tot je productiecapaciteit. Door de productie, het verbruik en de opslag perfect op elkaar af te stemmen, maak je je thuisbatterij zo rendabel mogelijk.

TIP: wil je zeker zijn dat je batterij is afgestemd op jouw elektriciteitsproductie en -verbruik? Laat de juiste capaciteit dan berekenen door een ervaren installateur.

 

kstar thuisbatterij installeren

FACTOR 3: Rendement thuisbatterij

Je thuisbatterij laadt op en ontlaadt met een bepaald rendement. Wanneer je thuisbatterij oplaadt of ontlaadt, gaat er telkens wat energie verloren. Hoe hoger het rendement van je thuisbatterij, hoe minder energie er verloren gaat tijdens het proces van op- en ontladen.

Het rendement van een thuisbatterij is voornamelijk afhankelijk van het type batterij. Zo bedraagt het rendement van lithium-ion batterijen ongeveer 95%. Bij minder performante batterijen is dit vaak slechts 70%. De keuze voor een kwalitatieve batterij kan dus 25% extra opslag van elektriciteit betekenen.

FACTOR 4: Levensduur thuisbatterij

De maximale levensduur van een batterij is 20 jaar. De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij wordt geschat op 14 à 15 jaar. De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij bedraagt 10 à 14 jaar. Kies daarom altijd voor een kwalitatieve thuisbatterij. Die gaat doorgaans langer mee. Daardoor zal de rentabiliteit van je batterij ook hoger zijn.

FACTOR 5: Aanwezigheid van zonnepanelen

Het is mogelijk een thuisbatterij te installeren als je geen zonnepanelen hebt. Alleen is dat absoluut niet rendabel. Je kan de batterij ’s nachts goedkoper opladen dankzij het nachttarief. Zo bespaar je jaarlijks ongeveer € 100, maar daarmee kan je de aankoop van de thuisbatterij niet terugverdienen.

Thuisbatterijen combineer je dus het best altijd met zonnepanelen. Door de installatie van een thuisbatterij verhoog je het gebruik van je eigen geproduceerde elektriciteit van 30 naar 70%. Dat resulteert in een aardige besparing op je energiefactuur. Helaas is dit vaak toch nog onvoldoende om een thuisbatterij rendabel te maken, vooral nu de premie voor thuisbatterijen is afgeschaft. De aanschafprijs van zonnepanelen kan je wél drukken met premies.

 

thuisbatterij rendabel zonnepanelen

FACTOR 6: Woonplaats

De wetgeving loopt op gebied van energiebeheer en -voorziening niet gelijk in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. elk gewest heeft zijn eigen specifieke regels, wat een impact heeft op de rentabiliteit van thuisbatterijen. Een overzicht:

 

1. Vlaanderen

In Vlaanderen wordt stelselmatig de overgang gemaakt van de terugdraaiende teller en het prosumententarief naar een systeem met digitale meter. Dat laatste werkt met gedeeltelijke compensatie en netkosten o.b.v. je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Het systeem met de digitale meter is interessanter wanneer je een hoog zelfverbruik hebt van je geproduceerde energie en dus weinig gebruik maakt van het elektriciteitsnet. Heb je al een digitale meter? Een thuisbatterij helpt je om jouw zelfverbruik te verhogen en dus te besparen.

 

2. Brussel

Ook in Brussel betaal je netkosten o.b.v. je werkelijke afname en ontvang je een terugleververgoeding voor de stroom die je op het net injecteert. In dat geval is het beter om opgewekte energie op te slaan in een thuisbatterij voor later verbruik, dan wanneer je overtollige energie injecteert en later terug afneemt van het net.

 

3. Wallonië

In Wallonië mag je zelf kiezen tussen enerzijds een forfaitair prosumententarief o.b.v. het vermogen van je PV-installatie of anderzijds een proportioneel tarief waarbij je je netkosten betaalt o.b.v. de werkelijke afname van het elektriciteitsnet. De mogelijke besparing is hiermee dus heel gelijkaardig als in Vlaanderen.

FACTOR 7: Digitale meter of terugdraaiende teller

In Vlaanderen wordt de analoge of terugdraaiende teller stelselmatig vervangen door de digitale meter. Liet je voor 1 januari 2021 al zonnepanelen installeren en heb je nog een terugdraaiende teller? Dan mag je je terugdraaiende teller nog behouden tot 1 januari 2025. In dat geval is een thuisbatterij niet rendabel.

Heb je zonnepanelen en al een digitale meter? Dan betaal je het nettarief voor de stroom die je van het net haalt en ontvang je een terugleververgoeding voor de stroom die je op het net injecteert. Aangezien de terugleververgoeding lager is dan het tarief dat je betaalt voor stroom die je van het net haalt, is het interessant om je zelfverbruik te verhogen met een thuisbatterij. Of je thuisbatterij rendabel is, zal afhangen van de kostprijs van je thuisbatterij en de hoogte van het nettarief en de terugleververgoeding.

 

CONCLUSIE: Is een thuisbatterij rendabel of niet?

Een thuisbatterij heeft heel wat voordelen. Er zijn dan ook tal van redenen om hierin te investeren. Zo kan je meer van je geproduceerde energie gebruiken en ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Bovendien kan je extra besparen op je energierekening. Daartegenover staat natuurlijk de kostprijs van een thuisbatterij. We zien echter dat die prijzen blijven dalen en dat de kwaliteit van thuisbatterijen steeds beter wordt. Zo wordt ook de investering steeds interessanter en wordt een thuisbatterij steeds meer rendabel.

 

Ontvang een berekening op maat!

Moet je nu wel of geen thuisbatterij installeren? Om te weten of een thuisbatterij in jouw situatie rendabel is, laat je best de berekening maken door een ervaren installateur. Ontvang advies en prijsvoorstellen op maat van 2 à 3 professionals in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Tips rendement thuisbatterij verhogen

Hoe kan je het rendement van je thuisbatterij verhogen en nog meer voordeel halen uit je investering? Enkele tips:

  • Koop een goede omvormer: hoe kwalitatiever de omvormer, hoe hoger het rendement van je thuisbatterij. De omvormer zorgt er niet alleen voor dat je de stroom die je zonnepanelen opwekken, kan gebruiken in huis maar ook dat het teveel aan stroom kan worden opgeslagen op je batterij.
  • Let op het aantal laadcycli: hoe hoger het aantal laadcycli, hoe langer een thuisbatterij meegaat. Een batterij met een hoog aantal laadcycli is dan wel duurder in aankoop, ze heeft ook een langere levensduur en is op termijn dus rendabeler.
  • Laat je thuisbatterij onderhouden: doorgaans heeft een thuisbatterij geen onderhoud nodig. Toch is het aangeraden om je accu regelmatig te laten controleren op schade of defecten. Zo kan je sneller ingrijpen en vermijd je een te snelle slijtage van je thuisbatterij, wat de rentabiliteit positief beïnvloedt.

Interesse in een thuisbatterij? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van 2 à 3 erkende installateurs via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs