Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wanneer is een thuisbatterij een goed idee?

De overtollige groene stroom van je zonnepanelen kan je dankzij een thuisbatterij opslaan in plaats van rechtstreeks weer het net op te sturen. Stoppen de zonnepanelen met produceren? Dan geniet je ’s avonds nog altijd van je eigen groene stroom. Maar in welke situaties is zo’n thuisbatterij nu echt interessant? In dit artikel zetten we het voor jou allemaal op een rij.

Lees snel meer:
Wanneer is een thuisbatterij interessant?
Thuisbatterij: een toekomstperspectief…

 

 

Verkoop thuisbatterijen zit in de lift

De verkoop van thuisbatterijen is de laatste jaren vervijfvoudigd: een hoopvolle ontwikkeling voor de energietransitie. Zo’n batterij is door de stijgende kwaliteit en dalende prijs ook steeds interessanter. Maar in welke situaties is het echt een rendabele investering?

  • Als je je zelfconsumptie van groene stroom wil vergroten.
  • Als je veel zonnepanelen op je dak hebt liggen.
  • Als je over een digitale meter beschikt.
  • Als je er een slimme sturing aan koppelt.
  • Als je een nieuwe zonnepanelen installatie plaatst.

thuisbatterij interessant

 

Wanneer is een thuisbatterij interessant?

Een thuisbatterij is (nog) niet voor iedereen een rendabele investering. Toch loont het voor meer en meer huishoudens om zo’n accu te laten plaatsen in combinatie met zonnepanelen. Dat is vooral het geval in de volgende situaties…

 

SITUATIE 1: als je je zelfconsumptie wil vergroten…

Eén van de belangrijkste redenen om een thuisbatterij te kopen, is het opkrikken van de zelfconsumptie van groene stroom (van gem. 28% naar zo’n 68%). Omdat de overtollige stroom naar je batterij gaat, kan je die ’s avonds inzetten wanneer je zonnepanelen niet langer energie produceren. Zo moet je nog minder stroom van het net halen en bespaar je dus nog extra op je elektriciteitsfactuur.

 

SITUATIE 2: als je veel zonnepanelen hebt…

Hoe meer zonnepanelen, hoe rendabeler een thuisbatterij kan zijn. Om je investering terug te verdienen, moet je batterij al snel zo’n 500 euro per jaar opleveren. Idealiter kan je je batterij telkens volledig op- en ontladen. Op deze manier kan je ze optimaal zo’n 15 jaar gebruiken. Heb je een grote zonnepanelen-installatie? Dan is het stroomoverschot groter en is je batterij vaker helemaal volgeladen. Dit bevordert de levensduur van je thuisaccu.

 

SITUATIE 3: als je over een digitale meter beschikt…

Na het afschaffen van het principe van de terugdraaiende teller steeg voor veel zonnepanelen-eigenaars het belang van een thuisbatterij. Met zo’n nieuwe digitale meter worden je kosten namelijk berekend op basis van je werkelijke afname van het stroomnet. Hoe minder stroom je dus van het net moet halen, hoe beter voor je stroomfactuur. En net op dat vlak biedt een thuisbatterij een grote meerwaarde.

 

SITUATIE 4: als je er een slimme sturing aan koppelt…

Een slim energiemanagementsysteem (EMS) slaat de brug tussen verschillende technologieën (bv. je warmtepomp), huishoudelijke apparatuur en de communicatie met de netbeheerder. Deze software vergaart inzicht over je verbruikspatroon, is op de hoogte van de huidige energieprijzen en bepaalt op basis van deze informatie zelf wanneer het voor jou het voordeligst is om je batterij op te laden. Het resultaat? Meer netflexibiliteit, een hogere zelfconsumptie én een snellere terugverdientijd.

 

SITUATIE 5: als je een nieuwe zonnepanelen installatie plaatst…

Denk je eraan om een zonnepanelen installatie te plaatsen? Dan is het slim om ook eens de verschillende voordelen van een thuisbatterij te overlopen. Bij veel aanbieders van zonnepanelen kan je ook kwalitatieve thuisbatterijen verkrijgen. Laat je ze samen installeren? Dan ligt het prijskaartje lager én ben je zeker van panelen en een batterij die perfect op elkaar zijn afgestemd.

 

Is een thuisbatterij iets voor mij?

Heb je zonnepanelen en een digitale meter? Dan is het interessant om je overtollige geproduceerde stroom op te slaan in een thuisbatterij. Wil je weten of een thuisbatterij iets voor jou is? En welk type accu bij je past? Dan schakel je beter een erkende installateur in. Die gaat voor jou na hoeveel jouw zonnepanelen produceren, hoeveel jij verbruikt en welke batterijcapaciteit voor jou ideaal is.

Professioneel advies nodig? Via ons aanvraagformulier ontvang jij binnen enkele werkdagen advies en offertes op maat. Ontmoet hier een installateur die bij je past.

 

De thuisbatterij: een toekomstperspectief

We produceren met z’n allen massaal meer groene stroom. Dit is een positieve ontwikkeling, maar deze groei heeft ook z’n beperkingen. Denk maar aan het feit dat ons elektriciteitsnet ook steeds zwaarder belast wordt. We kunnen niet onbeperkt overtollige zonnestroom op het net blijven sturen. In dit verhaal speelt een thuisbatterij een belangrijke rol.

Tegenwoordig wordt vooral gekeken naar grote energieopslag systemen bij zonnepanelenparken om deze capaciteitsproblemen het hoofd te bieden. En voor particulieren zal het in de toekomst enkel belangrijker worden om hun zelfconsumptie te verhogen. Ongeacht of je dat nu met behulp van een batterij doet, een energiemanagementsysteem aanschaft of eenvoudigweg je huishoudelijke toestellen overdag inschakelt.

TIP: benieuwd of een thuisbatterij voor jou een goede investering is? Laat je dan adviseren door een professioneel installateur. Die vertelt er je graag alles over!

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs