Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Voordelen en nadelen thuisbatterij

Droom jij er ook van om minder te moeten betalen voor elektriciteit? Dan is een thuisbatterij een stap in de goede richting. In combinatie met zonnepanelen kan je met een thuisbatterij voor 70% je eigen stroom opwekken, opslaan en gebruiken. Op dit moment heeft een thuisbatterij echter niet alleen voordelen, maar ook enkele nadelen. In dit artikel geven we je een compleet overzicht.

Ga snel naar:
Voordelen thuisbatterij
Nadelen thuisbatterij
Off grid met thuisbatterij?
Veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Voordelen thuisbatterij

Door samen met je zonnepanelen een thuisbatterij te installeren, geniet je van de volgende voordelen:

  • Groene energie: je gebruikt meer groene energie die je zelf opgewekt via jouw zonnepanelen.
  • Lagere energiefactuur: je verbruikt minder energie van het net, wat resulteert in een lagere energiefactuur.
  • Minder afhankelijk: bij dreigend energietekort ben jij voorzien van elektriciteit.
  • Back-up: kan in bepaalde gevallen werken als noodstroomvoorziening bij stroompannes.
  • Zelfvoorzienend: met een huisbatterij ben je (voor een deel) zelfvoorzienend.
  • Ideaal in afgelegen gebied: woon je in zeer afgelegen gebied en ben je niet op het net aangesloten, dan heb je met een thuisbatterij een redelijk constante stroomvoorziening.

Interesse in een thuisbatterij? Een ervaren installateur informeert je graag over de mogelijkheden en bezorgt je een prijsvoorstel op maat. Kom in contact met installateurs in jouw buurt.

 

Nadelen thuisbatterij

Een thuisbatterij heeft echter ook enkele nadelen:

  • Duur: op dit moment is een thuisbatterij nog duur in aanschaf, doorgaans tussen € 5.000 en 10.000.
  • Niet volledig onafhankelijk: het is onmogelijk om 100% onafhankelijk te zijn van het net.
  • Schaarse grondstoffen: sommige batterijen bevatten schaarse grondstoffen.
  • Milieubelasting: bepaalde thuisbatterijen zijn erg moeilijk te recycleren of op te ruimen en dus niet erg milieuvriendelijk.
  • Energieverlies: bij het opslaan van zonne-energie gaat altijd een paar procent van de energie verloren.

 

Is een thuisbatterij interessant?

Een thuisbatterij maakt je nu nog niet geheel onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Hiervoor moet je meerdere batterijen aanschaffen en daarvoor is de huidige prijs van de huisbatterij nog te hoog. Wel wordt verwacht dat de prijzen van batterijen de komende jaren gaan dalen, waardoor ze steeds rendabeler worden en voor veel consumenten dus ook interessanter.

TIP: om te weten of je best wel of geen thuisbatterij plaatst, laat je de berekening best maken door een ervaren installateur. Hij vertelt je of een thuisbatterij al interessant is in jouw situatie en adviseert de meest geschikte accu. Ontvang advies op maat.

 

thuisbatterij nadelen en voordelen

 

Off grid met thuisbatterij?

Er zijn thuisbatterijen met verschillende opslagcapaciteit. Voor de meeste woningen is een opslagcapaciteit van 5 à 10 kWh voldoende. In deze thuisbatterij kan je dus de zonne-energie opslaan die je niet direct gebruikt. Deze energie gebruik je dan op het moment dat de zon niet schijnt (bv. ’s avonds). Met een batterij van deze capaciteit heb je in de zomer doorgaans geen stroom van het elektriciteitsnet nodig. In de winter wordt het een ander verhaal. Door minder zonuren heb je dan wel stroom van het net nodig.

Mensen die off grid leven, zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Meestal hebben deze huishoudens ook geen aansluiting op het aardgasnetwerk, de waterleiding, de riolering en het telefoonnetwerk. Zij wekken dus zelf hun energie op, bv. door gebruik te maken van wind- of zonne-energie.

Een thuisbatterij plaatsen is een stap in de goede richting, maar is onvoldoende om volledig off grid te leven. Een thuisbatterij voorziet namelijk maar voor een deel in de energie. In de wintermaanden is er te weinig zon om voldoende zonne-energie op te slaan en ben je toch aangewezen op het net.

 

FAQ over thuisbatterijen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over thuisbatterijen. Met meer specifieke vragen kan je steeds terecht bij een thuisbatterij installateur in jouw buurt.



  • Is een thuisbatterij rendabel?

    Of een thuisbatterij rendabel is voor jou, hangt af van een aantal factoren: de prijs, de capaciteit, het rendement, de levensduur… maar ook hoe vaak je overdag aanwezig bent wanneer je zonnepanelen stroom opwekken. Een thuisbatterij zal op dit moment nog niet voor iedereen rendabel zijn, al zijn er heel wat consumenten waarvoor dit wel al het geval is.

    Overweeg je een thuisbatterij te plaatsen, dan bespreek je dit best eerst met een ervaren installateur. Op basis van jouw woonsituatie kan hij jou het gepaste advies geven.



  • Wat kost een thuisbatterij?

    Een thuisbatterij kost gemiddeld tussen de € 4.000 en 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs is vooral afhankelijk van de capaciteit van je batterij, maar ook van het merk, de kwaliteit…  Hoewel de premie voor thuisbatterijen is afgeschaft, kan je de prijs wel nog steeds drukken dankzij het verlaagd btw-tarief van 6% (in plaats van 21%). Hiervoor moet je woning wel ouder zijn dan 10 jaar en moet je de thuisbatterij laten plaatsen door een erkend intallateur.

    TIP: via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen op maat van verschillende thuisbatterij installateurs in jouw buurt. Zo kan je gericht prijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen… vergelijken en het interessantste aanbod uitkiezen. Start hier jouw aanvraag.



  • Wat is het ideale vermogen van een thuisbatterij?

    Het ideale vermogen van jouw thuisbatterij is vooral afhankelijk van jouw zonnepanelen installatie en kan je eenvoudig berekenen met de volgende formule: je vermenigvuldigt elke individuele kWp van je zonnepanelen installatie met 1 à 1,5 kWh.

    Voorbeeld: je zonnepanelen produceren gemiddeld 5 kWp aan stroom. Het ideale vermogen van jouw thuisbatterij is dan 5 kWp x 1 à 1,5 kWh = 5 à 7,5 kWh.

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs