Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij: voor- en nadelen

Droom jij er ook van om niet meer te moeten betalen voor elektriciteit? Dan is een thuisbatterij alvast een eerste stap in de goede richting. Met een thuisbatterij, in combinatie met zonnepanelen, kan je voor 80 procent je eigen stroom opwekken, opslaan en gebruiken. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar meer wordt. Op dit moment heeft een thuisbatterij niet alleen voordelen, maar ook enkele nadelen. Wij geven je een compleet overzicht.

 

Zonne-energie opslaan met een huisbatterij

Er zijn thuisbatterijen met verschillende opslagcapaciteit. Voor de meeste woningen is een opslagcapaciteit van 5 kilowattuur een goede hoeveelheid. In deze thuisbatterij kan je dus de zonne- energie opslaan die niet direct gebruikt wordt voor de energievoorziening.

Deze energie gebruik je dan op het moment dat de zon niet schijnt (bijvoorbeeld ’s avonds). Met een batterij van deze capaciteit heb je in de zomer geen stroom van het elektriciteitsnet nodig. In de winter wordt het een ander verhaal. Door minder zonuren, heb je dan wel energie van het net nodig. De thuisbatterij plaats je meestal in de garage, de bijkeuken of de schuur. Ontvang advies en prijzen op maat voor jouw thuisbatterij.

 

Voordelen van een thuisbatterij

  • Groene energie: je gebruikt groene energie zelf opgewekt via jouw zonnepanelen.
  • Lagere factuur: je verbruikt minder energie van het net wat resulteert in een lagere energiefactuur.
  • Minder afhankelijk: bij dreigend energietekort ben jij steeds voorzien van elektriciteit.
  • Back-up: werkt als noodstroomvoorziening bij stroompannes.
  • Zelfvoorzienend: met een huisbatterij ben je (voor een deel) zelfvoorzienend.
  • Ideaal in afgelegen gebied: woon je in zeer afgelegen gebied? Dan is een thuisbatterij interessant.

 

Nadelen van een thuisbatterij

  • Duur: op dit moment is een thuisbatterij nog erg duur in aanschaf, tussen 5.000 en 10.000 euro.
  • Niet volledig onafhankelijk: 100% onafhankelijkheid van het net onmogelijk.
  • Schaarse grondstoffen: sommige batterijen bevatten schaarse grondstoffen.
  • Milieubelasting: bepaalde thuisbatterijen zijn erg moeilijk te recycleren of op te ruimen.
  • Energieverlies: bij het opslaan van zonne-energie gaat altijd een paar procent van de energie verloren.

 

thuisbatterij voordelen nadelen

 

Huisbatterij: wanneer voordelig?

Een thuisbatterij maakt je nu nog niet geheel onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Hiervoor moet je meerdere batterijen aanschaffen en daarvoor is de huidige prijs van de huisbatterij nog te hoog. Wel wordt verwacht dat de prijzen van batterijen gaan dalen, wat de komende jaren verwacht wordt. Meer info over de rentabiliteit van thuisbatterijen vind je hier.

 

Tip: is jouw woning ouder dan 10 jaar en laat je de thuisbatterij plaatsen door een erkend installateur? Dan profiteer je van het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Onder bepaalde voorwaarden kan je ook aanspraak maken op een premie van de overheid. Dat scheelt aardig wat bij de aankoop van een thuisbatterij. Ontvang hier een prijsvoorstel op maat voor jouw thuisbatterij.

 

 

Off grid leven

Mensen die off grid leven, zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Meestal hebben deze huishoudens ook geen aansluiting op het aardgasnetwerk, de waterleiding, de riolering en het telefoonnetwerk. Deze mensen wekken dus op de een of andere manier zelf hun energie op. Mensen die ervoor kiezen off grid te leven, doen dat vooral uit ecologische overwegingen of omdat ze onafhankelijk wensen te zijn van energieleveranciers. Zelf energie opwekken kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van wind- of zonne-energie.

Een thuisbatterij plaatsen is een stap in de goede richting, maar het is onvoldoende om volledig off grid te leven. Een thuisbatterij voorziet namelijk wel voor een deel in de energie, maar niet volledig. In de wintermaanden is er te weinig zon om zonne-energie op te slaan. De thuisbatterij is dan werkloos en voor je stroom ben je dan aangewezen op het elektriciteitsnet. Net wanneer je vaak heel wat elektriciteit nodig hebt, bijvoorbeeld in de winter om te verwarmen, produceren je zonnepanelen het minste elektriciteit.

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs