Thuisbatterij: rendabel of niet?

Investeren in een thuisbatterij heeft zo zijn voordelen, maar dat wil niet zeggen dat het ook altijd rendabel is. Je wordt vooral minder afhankelijk van het energienetwerk, maar het prijskaartje blijft toch een zware dobber. De rentabiliteit van een thuisbatterij is afhankelijk van meerdere factoren:

Factoren die een invloed hebben op het rendement:
Kostprijs
Kwaliteit
Aanwezigheid van zonnepanelen
Regio waarin je woont

 

thuisbatterij huis Kostprijs van een thuisbatterij

Het prijskaartje van een thuisbatterij is nog steeds aan de hoge kant. Gemiddeld betaal je tussen € 4.000 en € 10.000 voor een thuisbatterij, afhankelijk van het merk, type en capaciteit. Verwacht wordt wel dat de prijzen binnen dit en 5 jaar dalen naar ongeveer 4.000 euro, inclusief plaatsing en btw. Dat zal de rentabiliteit van thuisbatterijen natuurlijk alleen maar ten goede komen.

Is je woning ouder dan 10 jaar, dan geniet je bovendien van een voordelig btw-tarief van 6% als je de plaatsing laat uitvoeren door een erkende installateur. De bekendste merken zijn Tesla, Mercedes, LG en Philips.

 

 

Kwaliteit van de thuisbatterij

De kwaliteit van een thuisbatterij kunnen we opsplitsen in 3 belangrijke onderdelen:

  • Capaciteit: wordt bepaald in functie van de grootte van je zonnepaneleninstallatie. Door de juiste capaciteit te kiezen, vermijd je dat je batterij onvoldoende opslagcapaciteit heeft in verhouding tot je productiecapaciteit. Door de productie, het verbruik en de opslag perfect op elkaar af te stemmen haal je de beste resultaten.
  • Rendement: het rendement van lithium-ionbatterijen bedraagt ongeveer 95%, daar waar dit bij minder performante batterijen slechts 70% is. De keuze voor een kwalitatieve batterij kan dus 25% extra opslag van elektriciteit betekenen.
  • Levensduur: de maximale levensduur van een batterij is 20 jaar. De meeste fabrikanten bieden een garantie aan tot 10 jaar. Maar 10 jaar meer of minder maakt een groot verschil voor de rentabiliteit van je thuisbatterij. De gemiddelde levensduur wordt dan ook geschat op 14 à 15 jaar.

Wil je weten welke thuisbatterij het meest geschikt is voor jouw zonnepanelen? Een vakman kan je hierbij helpen. Krijg hier gratis advies!

 

Aanwezigheid van zonnepanelen

Het is perfect mogelijk een thuisbatterij te installeren zonder dat je zonnepanelen hebt. Alleen is dat absoluut niet rendabel. Je kan de batterij ’s nachts opladen gebruikmakend van het goedkopere nachttarief. Dat levert jaarlijks ongeveer € 100 op, wat uiteraard niet voldoende is om de aankoop van de thuisbatterij te compenseren.

Thuisbatterijen worden dus voornamelijk in combinatie met zonnepanelen gebruikt. Door de installatie van een thuisbatterij verhoog je het gebruik van je eigen geproduceerde elektriciteit van 30 naar 70%. Dat levert je een aardige besparing op op je energiefactuur, maar is toch nog onvoldoende om thuisbatterijen rendabel te maken.

 

TIP: druk de kosten via premies

In Vlaanderen kan je tegenwoordig een deel van je investeringskosten terugwinnen dankzij de thuisbatterij premie. Die kan je aanvragen bij het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. Een overzicht van het bedrag, de voorwaarden en de procedure van de aanvraag vind je hier.

 

Zonnepanelen thuisbatterij

 

Elk gewest zijn eigen regels

Bovendien loopt de wetgeving op gebied van energiebeheer en -voorziening niet gelijk in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Elk gewest heeft zijn eigen specifieke regels, wat een impact heeft op de rentabiliteit van thuisbatterijen.

 

1. Vlaanderen

In Vlaanderen wordt stelselmatig de overgang gemaakt van de terugdraaiende teller en het prosumententarief naar een nieuw systeem met een digitale meter. Dat laatste werkt met gedeeltelijke compensatie en netkosten o.b.v. je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Het systeem met de digitale meter is interessanter wanneer je een hoog zelfverbruik hebt van je geproduceerde energie en dus weinig gebruik maakt van het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij kan je jouw zelfverbruik verhogen en dus besparen door op dit nieuwe systeem met de digitale meter over te schakelen.

 

2. Brussel

In Brussel betaal je geen prosumententarief maar betaal je netkosten o.b.v. je werkelijke afname. In dat geval is het beter om opgewekte energie op te slaan in een thuisbatterij voor laten verbruik, dan wanneer je overtollige energie injecteert en laten terug afneemt van het net.

 

3. Wallonië

In Wallonië kies je tussen enerzijds een forfaitair prosumententarief o.b.v. het vermogen van je PV-installatie of anderzijds een proportioneel tarief waarbij je je netkosten betaalt o.b.v. de werkelijke afname van het elektriciteitsnet. De mogelijke besparing is hiermee dus heel gelijkaardig als in Vlaanderen.

 

CONCLUSIE: is een thuisbatterij rendabel?

Er zijn verschillende redenen om te investeren in een thuisbatterij. Zo kan je meer van je eigen geproduceerde energie gebruiken en ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Bovendien kan je extra besparen op je factuur. Een overzicht van de voordelen van een thuisbatterij ontdek je hier.

Daartegenover staat natuurlijk de hoge kostprijs van een thuisbatterij waardoor de terugverdientijd vrij lang is. Als de prijzen, zoals verwacht, blijven dalen in de volgende jaren zal de investering echter steeds interessanter worden.

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs