Thuisbatterij: rendabel of niet?

Investeren in een thuisbatterij heeft zo zijn voordelen, maar dat wil niet zeggen dat het ook altijd rendabel is. Je wordt vooral minder afhankelijk van het energienetwerk, maar het prijskaartje blijft toch een zware dobber. De rentabiliteit van een thuisbatterij is afhankelijk van meerdere factoren zoals:

 

thuisbatterij huisKostprijs van een thuisbatterij

Het prijskaartje van een thuisbatterij is nog steeds aan de hoge kant. Gemiddeld betaal je tussen € 4.000 en € 10.000 voor een thuisbatterij, afhankelijk van het merk, type en capaciteit. Verwacht wordt wel dat de prijzen binnen dit en 5 jaar dalen naar ongeveer 4.000 euro, inclusief plaatsing en btw. Dat zal de rentabiliteit van thuisbatterijen natuurlijk alleen maar ten goede komen.

Is je woning ouder dan 10 jaar, dan geniet je van een voordelig btw-tarief van 6% op de aankoop en installatie in plaats van 21%. De bekendste merken zijn Tesla, Mercedes, LG en Philips.

 

 

Kwaliteit van de thuisbatterij

De kwaliteit van een thuisbatterij kunnen we opsplitsen in 3 belangrijke onderdelen:

  • Capaciteit: wordt bepaald in functie van de grootte van je zonnepaneleninstallatie. Door de juiste capaciteit te kiezen, vermijd je dat je batterij onvoldoende opslagcapaciteit heeft in verhouding tot je productiecapaciteit. Door de productie, het verbruik en de opslag perfect op elkaar af te stemmen haal je de beste resultaten.

 

  • Rendement: het rendement van lithium-ionbatterijen bedraagt ongeveer 95%, daar waar dit bij minder performante batterijen slechts 70% is. De keuze voor een kwalitatieve batterij kan dus 25% extra opslag van elektriciteit betekenen.

 

  • Levensduur: de maximale levensduur van een batterij is 20 jaar. De meeste fabrikanten bieden een garantie aan tot 10 jaar. Maar 10 jaar meer of minder maakt een groot verschil voor de rentabiliteit van je thuisbatterij. De gemiddelde levensduur wordt dan ook geschat op 14 à 15 jaar.

Wil je weten welke thuisbatterij het meest geschikt is voor jouw zonnepanelen? Een vakman kan je hierbij helpen. Krijg hier gratis advies!

 

 

Aanwezigheid van zonnepanelen

Het is perfect mogelijk een thuisbatterij te installeren zonder dat je zonnepanelen hebt. Alleen is dat absoluut niet rendabel. Je kan de batterij ‘s nachts opladen gebruikmakend van het goedkopere nachttarief. Dat levert jaarlijks ongeveer € 100 op, wat uiteraard niet voldoende is om de aankoop van de thuisbatterij te compenseren.

Thuisbatterijen worden dus voornamelijk in combinatie met zonnepanelen gebruikt. Door de installatie van een thuisbatterij verhoog je het gebruik van je eigen geproduceerde elektriciteit van 30 naar 70%. Dat levert je een aardige besparing op op je energiefactuur, maar is toch nog onvoldoende om thuisbatterijen rendabel te maken.

 

Zonnepanelen thuisbatterij

 

Elk gewest zijn eigen regels

Bovendien loopt de wetgeving op gebied van energiebeheer en -voorziening niet gelijk in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Elk gewest heeft zijn eigen specifieke regels, wat een impact heeft op de rentabiliteit van thuisbatterijen.

 

Vlaanderen

Ondanks een thuisbatterij betaal je in Vlaanderen steeds hetzelfde prosumententarief, met of zonder thuisbatterij. Dat is de vergoeding die je betaalt voor de elektriciteit die jij produceert en terug op het net zet. Het prosumententarief hangt af van het vermogen van je omvormer en dus niet van de hoeveelheid energie de je terugzet op het elektriciteitsnet. Bedraagt het vermogen van je omvormer 2,9 kW en is het tarief 100 euro, dan kost je dat 290 euro.

 

Brussel

Vanaf 2020 komt er in Brussel een aanpassing van het compensatiemechanisme voor verbruikte en zelf opgewekte elektriciteit. Vanaf dan is de prijs voor energie die jij opwekt en op het net zet lager dan de prijs voor elektriciteit die je afneemt wanneer je zonnepanelen niet werken. Dat betekent dat je verlies maakt op energie die je zelf opwekt maar niet verbruikt. Dan is het uiteraard voordeliger om die overtollige elektriciteit op te slaan in een batterij dan ze met verlies te verkopen. Maar dat is dus nog toekomstmuziek.

 

Wallonië

In Wallonië houden ze voorlopig vast aan het systeem van de terugdraaiende teller. Dat betekent dat het elektriciteitsnet als een gratis batterij functioneert en het voordeel van een thuisbatterij onbestaande is.

 

 

Thuisbatterij premie

In Vlaanderen kan je tegenwoordig een deel van je investeringskosten terugwinnen dankzij de thuisbatterij premie. Die kan je aanvragen bij het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. Een overzicht van het bedrag, de voorwaarden en de procedure van de aanvraag vind je hier.

 

Conclusie: momenteel zijn thuisbatterijen in geen enkel gewest economisch rendabel omwille van de hoge kostprijs, de moeilijk in te schatten levensduur en het ontbreken van subsidies. De verwachte daling van de prijzen in combinatie met de nakende premies van de Vlaamse Overheid kunnen daar echter snel verandering in brengen. Toch zijn er nog heel wat andere voordelen om te kiezen voor een thuisbatterij. Die ontdek je hier.

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs