Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Afschaffing van terugdraaiende teller: tijd voor een thuisbatterij

Sinds 14 januari 2021 is (het recht op) de terugdraaiende teller afgeschaft in België. Wat betekent dat voor mensen die al zonnepanelen hebben of er willen laten plaatsen? En waarom is de investering in een thuisbatterij nu nog interessanter? We zetten het op een rij in dit nieuwsbericht.

Lees meer:
Waarom afschaffing terugdraaiende teller?
Gevolgen afschaffing terugdraaiende teller
Welke rol kan een thuisbatterij spelen?

 

 

Wat is een terugdraaiende teller?

Tot 31 december 2020 hadden eigenaren van zonnepanelen 15 jaar recht op het principe van de terugdraaiende teller. Dankzij dit systeem waren teruggeleverde en afgenomen stroom even duur. Produceerden je panelen bv. 3000 kWh aan groene stroom per jaar en verbruikte je evenveel? Dan betaalde je op het einde van de rit niks, op het prosumententarief na.

Sinds januari 2021 is die terugdraaiende teller echter afgeschaft. Iedereen moet nu overschakelen naar het tariefsysteem met de digitale meter. Daarbij betaal je voor je elektriciteit op basis van je werkelijke afname van het net (in kWh). En wat met de teruggeleverde zonne-energie? Daarvoor krijg je een vergoeding van je leverancier, maar die ligt veel lager dan de prijs voor afgenomen netstroom.

Zijn zonnepanelen dan niet langer rendabel? Toch wel. Het komt er alleen op aan om meer je zelfgeproduceerde groene stroom te verbruiken. Een thuisbatterij is daar de ideale manier voor. Zo verhoog je je zelfconsumptie van gemiddeld 30% naar ongeveer 70%. Ontvang gratis advies op maat!

terugdraaiende teller

 

Waarom afschaffing terugdraaiende teller?

De digitale meter moet ons bewuster doen omspringen met ons stroomverbruik. Het is namelijk belangrijk dat zonnepanelen-eigenaars hun zelf opgewekte groene stroom meer verbruiken. Anders dreigen de elektriciteitsnetten in België de grote overschotten aan groene stroom niet meer aan te kunnen. Dat zou een grootschalige aanpassing van het elektriciteitsnet betekenen, met enorme kosten tot gevolg.

Een grotere zelfconsumptie van zonne-energie kan op 2 manieren: meer stroom verbruiken als de zon schijnt of deze overtollige zonne-energie opslaan in een thuisbatterij voor zonnepanelen.

Gevolgen afschaffing terugdraaiende teller

Er zijn een aantal belangrijke gevolgen van de afschaffing van de terugdraaiende teller. Wat kan je de komende jaren als eigenaar van een zonnepanelen-installatie verwachten? Hieronder een kort overzicht.

 

1. Meer eigen invloed op terugverdientijd zonnepanelen

Aangezien je vanaf nu gaat betalen voor de werkelijke afname van het elektriciteitsnet, is de terugverdientijd van je zonnepanelen sterker afhankelijk van je stroomverbruik. Hoe meer groene stroom je verbruikt, hoe korter de terugverdientijd. Overweeg dus zeker om overdag je kleding te wassen, je elektrische auto op te laden, … Verbruik zoveel mogelijk wanneer je zonnepanelen het meeste opwekken.

 

2. Zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk

Door de afschaffing van de terugdraaiende teller zullen zonnepanelen vanaf nu niet minder aantrekkelijk zijn. Je hebt nog steeds een lagere energiefactuur dan wanneer je geen zonnepanelen hebt. Daarnaast heb je nu door de nieuwe regeling meer invloed op je eigen verbruik en dus ook op je uiteindelijke energiefactuur.

 

3. Stimulans voor hoger eigen verbruik

Door een lagere vergoeding is het nu minder interessant om stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Als gevolg heb je nu dus 2 opties: meer overdag verbruiken of zelf stroom opslaan. Een thuisbatterij is dus erg aantrekkelijk, aangezien je hiermee overtollige groene stroom vlot kan opslaan. Zo kan je altijd van gratis zonnestroom genieten, zelfs als het buiten donker is.

 

Welke rol kan een thuisbatterij spelen?

terugdraaiende teller thuisbatterij

Wil je de komende jaren optimaal gebruik maken van je zonnepanelen? Dan is een thuisbatterij zeker het overwegen waard. Een aantal belangrijke voordelen van een thuisbatterij op een rijtje:

  • Lagere energiefactuur: hoe meer groene stroom je benut, hoe lager je energiefactuur is. Met een thuisbatterij kan je je energiekosten dus nog flink verlagen in vergelijking met enkel zonnepanelen. Je zelfconsumptie stijgt namelijk van gemiddeld 30% naar ongeveer 70%.
  • Minder afhankelijk van energieleveranciers: de energieprijzen swingen momenteel de pan uit. Van dergelijke prijsschommelingen heb je veel minder last met een thuisbatterij. Hoe minder stroom je van het net moet nemen, hoe minder afhankelijk je bent van je energieleverancier.
  • Premie thuisbatterij: ook in 2022 is het mogelijk om een premie aan te vragen voor een thuisbatterij. Zo heeft de Vlaamse overheid ongeveer 16,5 miljoen euro vrijgemaakt om zo’n 9.500 thuisbatterijen te subsidiëren. Let op: die thuisbatterij premie loopt wel maar tot en met 2024. Wil je hiervan gebruikmaken om de terugverdientijd in te korten? Dan wacht je dus best niet te lang.

 

Thuisbatterij laten plaatsen? Schakel een vakman in

Of je nu meer controle wil over je eigen energieverbruik of minder last wil hebben van stijgende energieprijzen… Zonnepanelen combineer je sowieso best met een thuisbatterij. Vergelijk vrijblijvend offertes van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs