Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijzen van thuisbatterijen dalen licht

Een thuisbatterij was lange tijd een dure investering die je moeilijk volledig kon terugverdienen. Die periode ligt gelukkig achter ons. Door technologische evoluties en de stijgende concurrentie op de markt zijn de prijzen van thuisbatterijen duidelijk aan het dalen. Is het nu een goed moment om een thuisaccu aan te schaffen? En hoe rendabel is zo’n investering tegenwoordig?

Lees snel verder:
Prijsdaling thuisbatterijen: welke oorzaken?
Thuisbatterij in de toekomst: een schets

 

 

Hoeveel betaal ik vandaag voor een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is stilaan goedkoper om aan te schaffen. Dat is ook dit jaar weer duidelijk. Zo’n accu blijft een behoorlijke investering, maar de prijzen gaan in dalende lijn. Tegenwoordig kan je al een thuisbatterij kopen vanaf 4.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing).

BELANGRIJK: de kosten hangen natuurlijk sterk af van de capaciteit van de batterij. Heb je een accu van zo’n 8 kWh nodig? Dan kunnen de totale kosten nog altijd oplopen tot 5.000 à 8.000 euro.

prijzen thuisbatterij dalen

 

Prijsdaling thuisbatterijen: welke oorzaken?

Met een thuisbatterij maak je jezelf onafhankelijker van het elektriciteitsnet en bespaar je dus nog extra op je stroomfactuur. En met een dalende aankoopprijs lijkt het alleen maar voordeliger om een accu aan te kopen. Die prijsdaling komt vooral door 2 grote factoren:

  • Technologische vooruitgang: een belangrijke factor is de technologische vooruitgang. In een wereld waar we steeds afhankelijker zijn van technologie is de behoefte aan duurzame energieopslag nog nooit zo cruciaal geweest. De ontwikkeling en het onderzoek naar efficiënte batterijen gaat altijd door. De grote bedrijven investeren almaar meer om de batterijtechnologie op punt te zetten. En dat loont.
  • Meer concurrentie op de markt: de nood aan geavanceerde batterijen zorgt automatisch voor een concurrerende markt. Meer en meer bedrijven beseffen het belang naar onderzoek en innovatie op het gebied van energieopslag. De technologische groei verhoogt de concurrentie en dat heeft een grote invloed op de aankoopprijzen.

TIP: benieuwd of een thuisbatterij voor jou een goede investering is? Laat je dan adviseren door een professionele, erkende installateur. Vraag hier advies aan een vakbedrijf in je buurt.

 

prijzen thuisbatterij dalen jaar na jaar

 

Welke rol zal de thuisbatterij spelen in de toekomst?

Steeds meer technologiebedrijven zetten in op de ontwikkeling van thuisbatterijen. Door deze toenemende concurrentie daalt de prijs verder en stijgt de kwaliteit. Een korte blik op de toekomst:

 

1. Terugverdientijd van thuisbatterijen

Zolang de terugverdientijd langer is dan de levensduur van de batterij, is de aankoop niet rendabel. Als je de batterij terugverdient in minder dan 12 jaar, is het wel een goede investering. De meeste merken beloven momenteel een levensduur van ongeveer 10 tot 20 jaar. En door de dalende prijzen is dus ook de terugverdientijd steeds korter. De verwachting is dat deze trend zich zeker zal doorzetten in de toekomst.

 

2. Thuisaccu op wielen

Tegenwoordig kan je ook kiezen voor een thuisbatterij op wielen: de elektrische wagen. Met een elektrische auto beschik je meteen over een batterij. Met de V2G-technologie (vehicle-to-grid) of V2H-technologie (vehicle-to-home) kan je de batterij van je wagen ook gebruiken als thuisbatterij. Dan kan je die stroom gebruiken voor je huishouden.

Elektrische wagens spelen een sleutelrol in een groene toekomst. Om deze auto’s succesvol te gebruiken, moet je ze natuurlijk vlot kunnen opladen. Hiervoor gebruik je een aangepaste laadpaal. Om de wagen als thuisbatterij te kunnen gebruiken, heb je een bidirectionele laadpaal nodig. Zo bouw jij je elektrische wagen om tot een efficiënte thuisbatterij.

 

Is een thuisbatterij kopen momenteel rendabel of niet?

De investering in een thuisaccu loont steeds meer, zeker in Vlaanderen. De lagere prijs zorgt ervoor dat je je thuisaccu sneller terugverdient. Ook door het capaciteitstarief is een slimme thuisbatterij voordelig. Een deel van de nettarieven betaal je op basis van de hoeveel elektriciteit die je tegelijk gebruikt. Als je hoge pieken veroorzaakt, betaal je meer dan wie zijn verbruik spreidt. Een thuisbatterij helpt je om de opgewekte energie op te slaan en te gebruiken op een moment met veel verbruik.

Vooraleer je een thuisbatterij aankoopt, ga je best zelf op onderzoek. Wil je betrouwbare informatie? Contacteer dan zeker enkele erkende bedrijven via Solvari:

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs