Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij premie stopt op 1 april 2023

Wil je nog een premie aanvragen voor een nieuwe thuisbatterij? Dan moet je snel zijn. De premie stopt namelijk op 1 april 2023. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir aangekondigd. Wat zijn de gevolgen voor woningeigenaren? Blijft een thuisbatterij rendabel en hoe vraag je nu nog een premie aan?

Lees meer:
Wat zijn de gevolgen voor woningeigenaren?
Is een thuisbatterij zonder premie interessant?
Hoe de thuisbatterij premie aanvragen?

 

 

Waarom stopt de thuisbatterij premie?

De thuisbatterij premie zou oorspronkelijk doorlopen tot en met 2024. Nu komt Vlaams Minister Demir terug op die beslissing. Vanwaar die vervroegde afschaffing van deze premie voor thuisbatterijen? Volgens het kabinet van Demir is een subsidie niet langer nodig om mensen te motiveren om zo’n accu aan te schaffen. Het aantal aanvragen blijft jaar na jaar stijgen. De verwachting is dat die populariteit niet zal dalen, ook zonder premie. Het vrijgekomen budget gaat onder andere naar een verdubbeling van de premie voor een warmtepompboiler (van 450 naar 900 euro).

Nog vragen over de thuisbatterij premie? Een installateur geeft je graag meer informatie over deze premie, hoe rendabel een thuisbatterij is, … Vraag gratis advies aan een installateur in jouw buurt.

thuisbatterij premie stopt

 

Wat zijn de gevolgen voor woningeigenaren?

De premie is alleen nog aan te vragen voor thuisbatterijen die uiterlijk op 31 maart 2023 zijn gekeurd en in gebruik genomen. Is dat bij jou het geval? Dan kan je nog tot 9 maanden na die ingebruikname de thuisbatterij premie aanvragen. Let op: in 2023 daalt het maximale premiebedrag voor een thuisbatterij wel van 1.725 euro naar 850 euro.

BELANGRIJK: wil je nog profiteren van deze premie voor een thuisbatterij? Dan moet je zo snel mogelijk een thuisbatterij laten plaatsen. Een vakman geeft je graag advies over de mogelijkheden.

 

Is een thuisbatterij zonder premie interessant?

Een thuisbatterij is ook zónder premie een interessante investering. Een overzicht van de voordelen:

  • Goed voor het milieu: een thuisbatterij slaat de overtollige groene stroom van je zonnepanelen op. Zo moet je geen elektriciteit van het net halen die mogelijk is opgewekt door fossiele brandstoffen.
  • Lagere energiefactuur: met een thuisbatterij maak je efficiënt gebruik van groene stroom. Opgewekte energie van je zonnepanelen hoef je dan niet meteen te gebruiken of terug te leveren aan het net. Je kan het simpelweg opslaan en pas gebruiken wanneer je het nodig hebt. En hoe meer je gebruik maakt van deze groene stroom, hoe minder je te maken krijgt met hoge energieprijzen.
  • Steeds kortere terugverdientijd: thuisbatterijen zijn steeds goedkoper in aanschaf. Als gevolg heb je steeds minder tijd nodig om je investering terug te verdienen. De huidige terugverdientijd voor thuisaccu’s is zo’n 10 à 14 jaar.
  • Minder afhankelijk van distributienet: normaal gesproken moet je met een zonnepanelen-installatie nog vaak stroom afnemen van het distributienet (bv. in de herfst en de winter). Met een thuisbatterij maak je efficiënter gebruik van groene stroom en hoef je dus ook minder elektriciteit af te nemen van het net. Zo kan je je zelfverbruik van je groene stroom doen stijgen tot wel 60 à 70%.

 

Hoe thuisbatterij premie aanvragen?

Heb je de knoop doorgehakt en wil je een thuisbatterij plaatsen? Wees er dan snel bij, want mogelijk kan je nog nét profiteren van de huidige premie. Een kort overzicht van het aanvraagproces:

 

1. Thuisbatterij laten plaatsen

Eerst zal je de thuisbatterij inclusief digitale meter moeten laten plaatsen door een erkende installateur. Daarna volgt de keuring door een erkend keuringsorganisme. Dit moet allemaal gebeuren vóór 1 april 2023 als je in aanmerking wil komen voor de premie. Let vooral op als je de digitale meter op aanvraag laat plaatsen, aangezien dit doorgaans veel tijd kost. Een vakman kan inschatten of een premie-aanvraag nog realistisch is.

 

2. Online aanvraag indienen

Is de thuisbatterij vóór 1 april 2023 gekeurd en in gebruik genomen? Dan kan je een premie-aanvraag indienen als je over de juiste documenten beschikt (alle facturen, het keuringsbewijs, een verklaring van de elektrotechnische installateur, …). Dit doe je dan online via het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap, binnen 9 maanden na indienstname.

 

Meer weten over thuisbatterijen? Vraag advies aan een vakman!

Heb je interesse in een thuisbatterij, of je nu een premie krijgt of niet? Vraag dan zeker advies aan een erkende installateur. Een vakman geeft je graag gericht advies en prijzen op maat van jouw woonsituatie, wensen en budget. Start je aanvraag hier.

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs