Thuisbatterij.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform
thuisbatterij plaatsen

Ontstopping

Wat is de mogelijke oorzaak van de ontstopping van je septische put en wat kan je eraan doen? Lees hieronder hoe je zelf kan ontdekken vanwaar de verstopping komt.

Laat je de controle toch liever over aan een professional? Klik dan hier om een vakman te contacteren.

 

Voorbereiding

Waarschijnlijk merk je pas als het water niet doorloopt dat de leiding verstopt zit. Dit betekent dat de wasbak vol met water staat. Om te vermijden dat al dit water wegloopt als we sifon losdraaien, moet je de stop in de wasbak steken. Bij het losdraaien van de sifon zal nog steeds water uit komen, plaats er dus ook een emmer onder. Zorg dat deze emmer groot genoeg is.

 

Sifon losdraaien

Draai de bekersifon los in tegenwijzerszin. Meestal heb je hier geen extra hulpmiddelen voor nodig en laat de sifon zich met de hand losdraaien. Ledig de sifon in de emmer of in de wasbak en spoel hem uit.

Haal andere resten uit de buizen aan wasbak en afvoer. Gebruik hiervoor gewoonweg je vingers (doe eventueel handschoenen aan) of een stokje.

Nu moet je kijken of de prop uit de leiding is. Denk je dat het water opnieuw kan weglopen, ga dan naar direct naar stap 2. Was de sifon niet verstopt en denk je dat de verstopping nog niet gevonden hebt, ga dan naar stap 1. Weet je het niet, ga dan naar stap 2.

 

Mogelijkheid 1: wasbak verstopt

Indien de wasbak niet vlot leegloopt, is de afvoerbuis tussen het putje en de sifon verstopt. Meestal is dit enkel het bovenste deel. Probeer daarom met een schroevendraaier, stok, ijzerdraad of ander lang voorwerp het vuil langs boven of onder te verwijderen uit de afvoerbuis.

Indien dit niet lukt, draai dan met een passende schroevendraaier de schroef in het wasbakputje los in tegenwijzerszin. Zorg er daarbij zeker voor dat de emmer nog steeds onder de wasbak staat om het overtollige water op te vangen.

De afvoerbuis komt los van de wasbak. Reinig de buis grondig. Waarschijnlijk loop het water nu vlot in de emmer.

Draai de buis terug vast onder het afvoerputje. Let er goed op dat de ring van het putje zeer goed aansluit met de wasbak. Soms is het nodig de schroef een beetje te lossen om het putje beter te plaatsen. Wanneer het putje niet goed aansluit, zal de wasbak gaan lekken. Draai de bekersifon in wijzerszin terug op de afvoerbuis.

 

Mogelijkheid 2: leiding verstopt

Leeg de emmer vooraleer verder te gaan. Draai de sifon los en leg deze aan de kant. De afvoerbuis is nu goed bereikbaar. Steek een buigzame tuinslang in de pijp tot deze niet verder gaat. Soms kom je niet door een scherpe bocht, maar probeer door heen en weer bewegen zover mogelijk te komen en eventueel opgehoopt vuil los te maken.

Sluit de slang aan op de waterkraan en draai deze voorzichtig een stukje open. Aangezien de leiding verstopt zit komt het water terug jouw kant op, en spuit het uit het leidingsopening. Ga verder tot het water plots deandere kant op stroomt (zoals het zou moeten).

 

Niet gelukt

Probeer in eerste instantie een in de winkel verkrijgbare ontstopper. Voorbeeld: DesTop.

Lukt dit ook niet dan moet je een ontstoppingsbedrijf bellen.

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs